Защо партиите не казват ще подкрепят ли „Борисов 3”? Който мълчи, е за мафиотския модел

Ситуацията оставя вакуум за нова партия

Изборите наближават, а по-малките партии се ослушват по най-важния въпрос – ще правят ли коалиция с Борисов или не?
По-точно – ще станат ли патерици на Борисов?

Това е въпрос на въпросите за всяка една партия. Въпрос на идентичност.
Избирателят трябва да знае като гласува, коя партия ще подкрепи евентуален кабинет „Борисов 3″. Всяка партия трябва да обяви ясно какво й е отношението към него. Ще поддържа ли занапред мафиотско управление и премиер бай Ганьо или не?

Някои, като Реформаторският блок, не крият, че ще продължат коалицията си с него. Те посрещнаха с недоволство оставката на Борисов.
Други се ослушват.
Който не казва нищо по въпроса, е съмнителен.

Досега Борисов е заявил категорично, че няма да прави коалиция с БСП. От своя страна Нинова е заявила, че БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ.
Резултатите на двете партии са равни, до изборите не се знае – според скандали, компромати и каквото там са си приготвили, може да надделее с малко или едната, или другата.

Въпросът е важен – ако БСП води с 1-2%, мандат за съставяне на правителство получава Нинова. Ако ГЕРБ води с 1-2%, мандат за съставяне на правителство получава Борисов.
Пределно ясно е, че и Борисов, и Нинова ще могат да направят правителство само с подкрепа от по-малки партии. Но тъй като никой няма мнозинство, може да бъде избран консенсусен премиер от едната или другата партия. Само не и Борисов. Това зависи от малките партии.
Има политическо противопоставяне ляво-дясно управление, но то не е основният въпрос на България. Тя е член на ЕС, НАТО, има демократична конституция и закони, и в обозримо бъдеще това не може да бъде променено, трябва да станат някакви изключителни събития, за да се промени общественото мнение за европейската ни ориентация.

Основният въпрос сега е да бъде ликвидиран мафиотският задкулисен модел на управление. Това означава отстраняване на Борисов от властта.

Само от „Да, България” поясниха, че ще се борят против модела „Борисов-Пеевски-Цацаров”. Но не са казали категорично дали, ако влязат в парламента, ще подкрепят кабинет „Борисов 3”. Че съществува такъв модел „Борисов-Пеевски-Цацаров”, няма съмнение – достатъчно е да отвори човек вестниците на Пеевски – те водят война срещу всеки неудобен, дръзнал да каже нещо против тази света троица. Пропагандната им машина работи толкова грубо и прозрачно, че само нискообразован читател не може да види колко е ясна картинката.

Борисов, Пеевски, Цацаров – задкулисният модел, който яха държавата.

Никоя от по-малките партиите досега не е казала категорично ще подкрепи ли кабинет на Борисов. Освен Реформаторският блок, който е ясен. След лъжата на предишните избори, че не искат Борисов за премиер, а после му се хвърлиха на врата, те трайно влязоха в ролята на патерица на ГЕРБ.

Но сега преди изборите нито т. нар. патрЕоти, нито Марешки, нито някой друг е заявил ясно отношението си към Борисов и евентуален негов трети кабинет. Мълчанието им показва, че се готови да продължат мафиотския модел. Готови да участват в делбата на баницата.

Ако не заявят ясно отношението си към Борисов, значи са готови да подкрепят мафиотското управление. Всякакви други приказки са демагогия.

Ситуацията оставя вакум за нова партия. Готовността за подкрепа на Борисов, която имат повечето политически субекти, прави като единствен негов противник БСП.

Нека не се чудят на резултатите си на изборите при това положение.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.