Коя е „Любимата книга на България” за 2016 г. – битката продължава

Започва финалният етап от надпреварата за „Любимата книга на България” 2016 г., съобщават организаторите. От 13 до 19 март на сайта www.vsichkozaknigite.bg читателите ще могат да гласуват само за една от книгите финалисти и така да определят пoбедителя в Националния конкурс „Моята любима книга – 2016“.

Финалистите, които ще се изправят един срещу друг в надпревара за първото място, са 21. Гласовете, които получиха в първия кръг, ще бъдат нулирани и всички заглавия ще имат равен старт. Ето заглавията, събрали най-много гласове, във всяка една от седемте категории (по азбучен ред):
Съвременна художествена проза: „Бабо, разкажи ми спомен“ (Хермес) от Ивинела Самуилова; „Писма от Дядо Коледа“ (Колибри) от Дж. Р. Р. Толкин и „Щъркелите и планината“ (Сиела) от Мирослав Пенков.
Дамски романи: „Обречена на теб“ (Софтпрес) от Силвия Дей; „След теб“ (Хермес) от Джоджо Мойс и „Ще се видим в Париж“ (Софтпрес) от Мишел Гейбъл.
Трилъри и криминална литература: „Край на дежурството“ (Плеяда) от Стивън Кинг; „Ритуалът“ (Сиела) от Радко Пенев и „Таен свидетел“ (Обсидиан) от Джон Гришам.
Исторически романи: „Аз още броя дните“ (Сиела) от Георги Бърдаров; „Орденът на Асасините: Подземен свят“ (Ера) от Оливър Боудън и „Цигуларят от Венеция“ (Софтпрес) от Алисия Паломбо
Фантастика, фентъзи и хорър: „Двор от мъгла и ярост“ (Егмонт) от Сара Дж. Маас; „ЛАМЯ ЕООД“ (Фаетон) от Марин Трошанов и „Самодива“ (Егмонт) от Краси Зуркова.
Нехудожествена литература: „101 романтични места в България“ (Сиела) от Иван Михалев и Елина Цанкова; „Винаги тя“ (Бард) от Майкъл Шулман и „Илън Мъск“ (Кръгозор) от Ашли Ванс
Поезия: „За кого се сещаш, когато се сещаш за някого“ (Жанет 45) от Константин Трендафилов; „Там, където не сме“ (Жанет 45) от Георги Господинов и „Този път, за да ме чуеш“ (Фабрика за книги) от Ралица Генчева.

7100 са гласувалите в първия етап на конкурса, който продължи от 6 февруари до 10 март. В него участваха общо 335 заглавия, издадени за първи път през 2016 година. Данните показват, че 15% от читателите са гласували във всяка една от седемте категории. Най-голяма активност се наблюдава в категория „Поезия“ – тя събира 22% от общия вот.

Сериозно българско присъствие се наблюдава сред финалистите в конкурса – от 21 книги 10 са на български автори. Интересно е да се отбележи, че шест от българските книги са дебютни.

Повече информация за цялото класиране в „Моята любима книга – 2016”, както и критически статии за всяка една от седемте категории, организаторите обещават за след края на конкурса. Тогава ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите – един от тях ще получи ваучер за книги на стойност 200 лв., двама ще спечелят ваучери на стойност 50 лв. за книги по избор от каталога на издателствата „Ера” и „Кръгозор, предвидени са и поощрителни награди. Специална изненада ще има и за издателя или автора на книгата победител.

Основни партньори на конкурса „Моята любима книга – 2016” са НДК и Национален център за книгата. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2017 г. Организира се със съдействието на катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.