Либия: Петрол за мир, петрол за война

Либийският президент Муамар Кадафи отвори страната си към Запада. Днес Либия е на път да се превърне в ухажван петролен гигант. Снимка: Ройтерс

Петролното богатство подхранва курса на Кадафи към модернизация, пише в. „Вашингтон пост“. Муамар Кадафи е издигнал лозунг, че ще срине със земята сегашната Либия и ще я построи наново. Отмяната на международните санкции и петролното богатство променят облика на джамахирията от неразвита държава парий до ухажван петролен гигант.

Кадафи (наречен през 1986 година от Роналд Рейгън „лудото куче на Близкия изток“) извървя до започналото през 2003 година отваряне на страната към света. Много американски официални представители си обясняват промяната с войната в Ирак. Либийските власти настояват, че Кадафи се е отказал от стремежа си да се сдобие с оръжия за масово унищожение единствено в резултат на преговорите и на размишления.

През последните години Либия беше посетена от британския премиер Тони Блеър, от френския президент Никола Саркози. Тази визита помогна за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на деца с вируса на СПИН. Американският държавен секретар Кондълиза Райс също се надява скоро да посети Либия, допълва авторката.

Сближаването обаче се натъква на възраженията на семействата на жертвите от атентата срещу взривения през 1988 година над Шотландия самолет на американската компания „Пан Ам“. Вината за атентата отчасти се хвърля върху Либия. Американският конгрес пък все още не е одобрил предложения от президента Джордж Буш посланик в Триполи.

Либийският министър на външните работи Абдел Рахман Мохамед Шалкам казва, че двете страни са подписали споразумение, гарантиращо, че американската собственост в Либия няма да бъде национализирана и че Съединените щати са поели ангажимент да приемат 1000 либийски студенти – жизненоважна стъпка за Либия предвид липсата на квалифицирана работна ръка.

През уикенда Ал Каида обаче се закани да извършва нападения срещу Либия заради отварянето на Кадафи към Запада. В същия аудиозапис, на който вторият човек в терористичната мрежа Айман аз Зауахири обвинява либийския лидер, че служи на „господарите във Вашингтон“, беше обявен съюз между Ал Каида и либийска групировка.

В статията са поместени мненията на обикновените либийци за това, как гледат на промяната в страната им. „Сега ние виждаме света и светът ни вижда“, казва един от тях. Друг смята, че петролът само ще направи инвеститорите по-богати, докато Либия ще си остане същата. Трети минава на френски, за да не го чуят, и обяснява, че Кадафи и семейството му държат Либия здраво под свой контрол и не допускат никой друг да се издигне.

Субсидирането на хляба и други основни продукти в Либия – страна, в която средномесечният доход на едно домакинство е 247 долара, остават. Властите са увеличили леко заплатите и са обещали максимални кредити от 5 хиляди долара за 200 хиляди либийци, които да започнат собствен бизнес. Кадафи благослови и новата стокова борса.

Големите мечти на Либия обаче имат и големи проблеми, предупреждават западни анализатори. През миналата година страната изпитваше остър недостиг на бетон, тя не разполага с материали и работна ръка за сегашните строителни обекти, да не говорим за амбициозния план 2009.

Промяната в Либия се изразява от два лозунга, които могат да бъдат прочетени в родния град на Кадафи – Сирт. На една стена се вижда гигантски образ на либийския лидер над петролен кладенец. Лозунгът гласи: „Петрол за развитие в мир, петрол за оръжия при война.“ На друг транспарант Кадафи, винаги готов да излее сърцето си за либийския народ от билбордове, книги и чрез дълги монолози, скърби за настъпването на по-обикновени времена: „Маслиновото дърво е свещено. Палмовото дърво е свещено. Петролът обаче направи така, че да загубим нашето благоговение.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.