Кройф, шампанско, голи момичета

Биографията на Йохан Кройф, един от най-великите футболисти и треньори в историята, излиза на 16 март

„Йохан Кройф – гений и деспот“ (ИК „Ера“, превод Гриша Атанасов) проследява жизнения път на Йохан Кройф, като разкрива и редица неизвестни факти от живота му. Авторът на книгата – известният френски футболен журналист и коментатор Шериф Гемур, провежда множество разговори с хора от най-близкото обкръжение на Кройф и прави своето проучване в продължение на години.

Той очертава символично в 14 глави вечния спомен за митичния номер 14. За свръхзвуковите изригвания на един гениален стратег, за червено-бялото торнадо на „Аякс”, за трикратния европейски клубен шампион, за незабравимата Холандия от Мондиал ‘74, за треньора революционер, създал легендарния Дрийм тийм на „Барселона“ от 1992 г. Книгата представя на читателите един задълбочен, реалистичен и многопластов портрет на гениалния футболист и треньор, с неговите силни и слаби страни, с дарбите и недостатъците.

В българското издание на книгата са включени уникални фотографии, проследяващи живота и кариерата на легендарния футболист. Издателство „Ера“ допълва цялостната визия на „Йохан Кройф – гений и деспот“, като към всяка глава добавя QR кодове, които позволяват на читателите да гледат видеоклипове, свързани с най-ярките моменти от живота на Кройф. Следва откъс за един от най-драматичните моменти в биографията на Йохан Кройф, дните преди финала на световното първенство в Германия през 1974 г., загубен от Холандия с 2:1 срещу германците.

Сутринта във вторник, 2 юли, или пет дни преди финала, странен слух плъзва във „Валдхотел Крауткрамер“, базовия лагер на „оранжевите“. Нечистоплътният таблоид „Билд Цайтунг“ е публикувал компрометиращ репортаж за Йохан и някои от неговите съотборници. След победата срещу ГДР звездата на турнира се е впуснала в много бурна „олеоле“ вечер. „Билд“ наистина излиза по будките със станалото печалноизвестно заглавие на първа страница: Cruyff, Sekt, nackte Madchen und ein kühles Bad („Кройф, шампанско, голи момичета и една свежа баня“). Скандалният немски всекидневник разказва как някои холандски играчи са празнували в хотела си победата срещу ГДР и описва подробно „тяхната луда вечер“. Холандските журналисти, придружаващи отбора, тази сутрин бързат да отидат при играчите, които са се събрали при Ринус Микелс за сутрешния пробег. Фотоапаратите улавят видимо притесненото изражение на Йохан. Няма я усмивката от предишните дни.

„Екип Магазин“ от 10 юни 2006 г. и „Со Фут“ от юли 2015 г. отново разглеждат този нелеп случай. Вечерта на 30 юни, неделя, след победата на Холандия срещу ГДР (2:0) играчите и сътрудниците решават да празнуват в приземието на хотела. Както след всеки мач, Ринус Микелс е дал свободна вечер на своите играчи. С обичайното нареждане: „Искам ви всички утре в 10 часа на закуска“. Тогава някои тръгват на обиколка из околностите. Хаан и Неескенс се забавляват в бар в Мюнстер. Йонгблод и Рийсберген се веселят другаде и са докарани късно през нощта от полицейски патрул.

Във „Валдхотел“, където празникът е в разгара си, Гуидо Фрик си взема стая за нощта. Този млад немски журналист, който отразява събитията около Холандия за местния вестник „Щутгартер Нахрихтен“, си е наумил да се срещне със своя идол Йохан Кройф. Когато на рецепцията го питат дали е журналист, предпочита да отговори, че е търговски представител на „Шпецле“ (производител на вид юфка, специалитет от Южна Германия). Той наблюдава дискретно веселбата на „оранжевите“. Уредбата дъни парчета на техните приятелчета The Cats, особено One Way Wind, песента талисман на отбора. Разпускащият Йохан Кройф се зарежда с водка и „Куба либре“: „Беше заобиколен от дветри момичета. Стори ми се забавно. Но после се качих в стаята си“ – продължава Фрик. Купонът продължава и когато към един през нощта чува „Би Джийз“, надути до дупка в коридора, той излиза от стаята си и се натъква на Йоахим Крауткрамер. Синът на собственика на хотела, за да се извини за безпокойството, го кани да пийне с него и с някои от играчите!

Злополучната статия на Гуидо Флик


Така се озовават в стая 111. „Там бяха Кройф, Рензенбринк, Шрийверс, Стрик и други. Както и две момичета.“ Йохан си бъбри малко с Гуидо Фрик, но става предпазлив: „Да не си репортер?“, пита той. „Отрекох, естествено! Приказвахме си близо час и половина. Той ми изпуши всички цигари.“ Решил, че може да се довери на Фрик, Йохан му разказва, че се смята за много подобър от Бекенбауер, срещу когото може да се изправи след шест дни, ако победят Бразилия. Споделя, че му е писнало да го ритат, че мисли за оттеглянето си, защото има семейство, за което трябва да се грижи. Някои играчи се прибират в стаите си, но други решават да продължат къпането в басейна на хотела с няколко бутилки уиски и шампанско. „След 45 минути приказки всички се качиха в стаите си“ – завършва Фрик, учуден да види как пред такъв важен мач играчите се забавляват толкова, вместо да се подготвят по оптимален начин.

На другия ден, понеделник, 1 юли, главният редактор на Фрик го подканя да напише материал за предишната вечер. В хотела Фрик е срещнал Клаус Шлютер, журналист от „Билд“, на когото е разказал цялата история. Срещу 500 марки Фрик се съгласява да продаде „удара“ на Шлютер. Няколко часа покъсно разказват „историята с басейна“ на Ото Щубе, друг журналист от „Билд“, който също следва Холандия. А той отива и споделя всичко с играчите! Започва паника. Кройф намира Фрик и се нахвърля върху него: „Какво си написал?“, „Всичко“ – отговаря той. „Но какво точно?“, „Ами всичко, което се случи.“ Йохан, побеснява и му посяга, но е удържан от двама съотборници. Тогава от хотел „Крауткрамер“ решават да изгонят всички журналисти.

На другия ден, на 2 юли, вторник, излизат публикациите в „Щутгартер Нахрихтер“ и „Билд“. „Билд“ не се церемони: „ Кройф, шампанско, голи момичета и една свежа баня“. Празненството придобива измерения на оргия… В програмата: среднощно къпане, шампанско в изобилие, музика и хубавици. Холандците са чисто голи и празнуват класирането си с шампанско и уиски в басейна с момичета, слушайки „Кетс“. Кройф се е усамотил в тъмен ъгъл с красива червенокоса. Флиртува с поглед. Внезапно блясва светкавица. Йоахим Крауткрамер, синът на собственика, се забавлява, като прави снимки. Кройф едва не се сбива с него. После всички се помиряват около купа с шампанско. Кройф, Рензенбринк, Шрийверс, хотелиерът и един приятел (Гуидо Фрик) завършват нощта с три съблазнителни жени…“. Макар че не са публикувани никакви снимки, вестникът се кълне, че разполага с негативите.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.