Мъйнов и Нейков: Имаме богата биография заедно и я ползваме на сцената

Комично с "Комиците" в петък вечер

Христо, Любо и Руслан по време на скеч в „Комиците“. Снимки: „Комиците“

„Идеално, професионално, дълбоко, с поглед в бъдещето“, така според описанието на актьора Руслан Мъйнов протичат репетициите на „Комиците“. Шоуто навлезе във втория си сезон и според актьорите и продуцентите от „Дрийм Тийм“, продължава да има успех. Според Любо Нейков и Руслан Мъйнов – двама от основните актьори в шоуто – то няма аналог в ефира (виж интервюто с тях по-долу).
През една седмица, във вторник, екипът снима по две предавания наведнъж, но не в клуб „Дали“, както беше преди, а в кино „Люмиер“. Преди репетициите на сцената, Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Христо Гърбов, Руслан Мъйнов, Петьо Петков – Шайбата, Ненчо Илчев и сценаристът Емил Марков четат и обсъждат скечовете си в офиса на „Дрим Тийм“.

В стаята е закачено табло, на което са описани образите, в които ще влизат актьорите и тяхната последователност. „Някой да има проблем с реда?“, пита Любо. След кратко обсъждане на това кой какво ще трябва да преоблече и за колко време, актьорите преминават към четенето на текстовете. „Тук малко ще съкратя“, посочва към репликите си върху листа Руслан. Актьорът с най-заразителния смях е надраскал целия си лист, уверявайки, че просто „твори“.

Фокусникът Ненчо и култовата му асистентка Ненка. Снимки: „Комиците“

„Аз съм виждал негър албинос, отвлича се изведнъж Кръстю Лафазанов. Да, във Варна, а съм виждал и негър с мартеница“, уверява той, разсмивайки колегите си. Обсъждането на сценария продължава с взаимни препоръки за промяна на образите, които вече са познати на зрителите.

„Недей да бавиш толкова, обръща се Любо към най-младия сред актьорите – Шайбата. Опиянявате се от сцената, от аплодисментите и изчаквате те да спрат, за да продължите, а записът на предаването тече. Не го правете, имате микрофони и всичко се чува, затова продължавайте“, обяснява продуцентът на предаването.

Комиците влизат във всевъзможни образи всяка петък вечер по бТВ. Отношението на зрителите е крайно – или ги харесват, или не. Във форумите се срещат обобщения от „Много са тъпи!“ до „Уникални са!“
Телевизията обаче не може да предаде онова усещане, което се появява в залата на кино „Люмиер“, когато актьорите излязат на сцената. Тя се превръща в малка театрална сцена, а изпълненията на актьорите изглеждат сякаш отделни части от спектакъл. В залата става ясно, че аплодисментите са без подканящ надпис „Applause“, а смехът не е предварителен запис на зрителско веселие.

По време на снимките екипът записва по две предавания наведнъж. Записите започват в 18 часа, но зрителите започват да идват близо час по-рано. Според организатори от екипа хората все още не са наясно, че записите вече не са в клуб „Дали“ и най-вероятно залата няма да се напълни. Предположенията им обаче се оказват грешни. Залата е пълна, хората искат да се смеят и нетърпеливо започват да ръкопляскат. В 18.10 на сцената изкача Шайбата. Младият актьор започва да разгрява публиката с вицове за малкия Иванчо.

Кръстю Лафазанов изиграва социолога Андрей Райчев. Снимки: „Комиците“

След загрявката на сцената излизат Холмс (Христо Гърбов), Уотсън (Любо Нейков) и мис Хъдсън (Руслан Мъйнов). По време на скеча панталонът на Любо непредвидено се къса и той едва сдържа смеха си. Актьорите се забавляват, а това ентусиазира още повече публиката.

В новия сезон зрителите се срещат с образите на комитите, които все плануват да вдигат въстание, баджанаците, Пегъзи Музовски и любимата на всички Кака Радка – кранистката, чийто скеч е сред най-гледаните в сайта vbox7.
Екипът обаче постепенно налага и нови образи, сред които „ексклузивният“ дизайнер Педерфелд (Ненчо Илчев), който разказва за „педеживота си и педерастващото поколение“.

Друг нов образ е неустоимата асистентка на фокусника Ненчо – Ненка (Любо Нейков), която бързо пали публиката в залата. Толкова се харесва на зрителите, че при втората поява на фокусника Ненчо на сцената, от залата се чуват викове: „Искаме Ненка!“. Ненка обаче не се появява, а на фокусника асистира вип гостенката в шоуто – моделката Теди Велинова. На нея обаче не й е особено до смях, тъй като малко преди да започне записът на предаването друга вип гостенка – музикантката Росица, без да иска (според официалната версия) бутна масата на манекенката и нейните приятелки (манекенки) и я заля с вино. Публиката започна да ръкопляска, музикантката се изчерви, а манекенката излезе с гръм и трясък от залата, за да попие лекето. Теди бе последвана от манекенския си антураж и не се появи в залата, докато не й сложиха нова покривка на масата.

Христо Гърбов влиза в ролята на комита. Снимки: „Комиците“

Снимките на второто предаване минаха под мотото „Празник на кича и пича“, като основни героини в него бяха манекенките. Гениалният Педерфелд показа уникалната си колекция, като модели на новата му линия бяха Любо, Руслан и Кръстю. Пищните моделки дефилираха с одежди от кашони и найлони, наложени като най-модните „тъкани“ от Педерфелд.

Появяват се и трите принцеси, изиграни от Любо, Кръстю и Руслан – с бели ренесансови перуки, очакващи принцът да избере само една от тях. Залата се залива от смях докато гледа как Любо цупи начервени устни, обяснявайки, че принцът ще избере „нея“, а в същото време Руслан поглъща всичко от отрупаната с „бални закуски“ маса. Принцесата-Кръстю се опитва да укроти посестримите си като насочва вниманието им към хубавия бал и кетъринга. В края на скеча се появява кривокрак принц (в ролята Христо Гърбов) и обяснява, че не е нужно дамите да се карат, защото ще вземе три принцеси … с кашкавал.

Любо Нейков и Руслан Мъйнов: „Комиците“ нямат аналог в ефира

– Смятате ли, че телевизията успява да предаде реално това, което правите?

Руслан Мъйнов: Не. И това не се отнася само за нас. А за всякакъв вид театър – неща, които се случват на сцената. Много трудно може да се предаде онова, което се случва, защото то е някаква енергия, протичане на енергия един към друг – от залата към изпълнителите и обратното.

Асистентката Ненка бързо стана любимка на публиката. Снимки: „Комиците“

Любо Нейков: Гледаме да се движим на ръба – хем да има за хората в залата, хем да можем да направим от това телевизионен продукт, който в момента се радва на голям успех.

– По-добре ли е в залата, отколкото в нощен клуб?

Любо: По средата. Няма такъв клуб в България, каквито има навън, където сме играли с Руслан и другите актьори. Техните клубове са доста по-удобни за това нещо – театрална сцена, а отдолу пъб, с маси и барове. Ако имаше такова място у нас, ние със сигурност щяхме да играем там.

– Имате ли конкуренция в ефира?

Любо: Такъв тип предаване няма.

– Не са ли „Комиците” продължение на актьорската вечер в „Шоуто на Слави”?

Любо: По-различно е. Шоуто се гради на много сегменти. Актьорската вечер е една много стара наша идея, която в пълния й блясък я правим в „Комиците”..

Руслан: Поглеждаш ме, очакваш нещо да ти кажа. Аз не съм участвал в актьорската вечер, защото вече бях напуснал предаването, когато това се появи като част от шоуто. Иначе, ясно ми е какво-що. Колегите са прекрасни, аз съм работил и с Краси, и с Виктор, и не мисля, че трябва да правим паралел между тях и нас. Ние и сега работим от време на време заедно.

Христо Гърбов в ролята на Шерлок Холмс, Любо Нейков като доктор Уотсън и Руслан Мъйнов като мис Хъдсън по време на скеч за известния детектив. Снимки: „Комиците“


– Е, все пак зрителят търси аналог на „Комиците” като предаване?

Руслан: Това е подобно, естествено, но то е част от шоуто, докато ние правим само това.

Любо: И не е базирано само на монолози, при нас нещата са доста по-развити, защото има много скечове, в които има двама, трима и повече души, те са повече от монолозите, по-разработени. В „Шоуто на Слави” е почти невъзможно това да се реализира, правили сме опити, но не се е получавало. Там времето е ограничено, работата е всеки ден и ти за понеделник вечер нямаш много време да се готвиш, взимаш материала няколко часа преди ефира, което ние тук сме го избегнали с друг цикъл на работа, където можем да репетираме в офиса, след това в залата на място доизграждаме нещата в интерес на зрителя.

Руслан: Много се радвам, че напоследък се обаждат хора, които казват, че се долавя в много от скечовете театрална атмосфера, като част от спектакъл. Това си говорехме и на репетицията. Това го целяхме и най-накрая започна да се получава.

Любо: А и нещото, което много ни отличава е хуморът – типа хумор към който ние се стремим е доста по-различен. Стремим се да е изрязан от цинизъм, от вулгарния цинизъм. Предпочитаме да го намекнем, а не да го плеснем в ефир едно към едно, за да стряскаме дечица, които ни гледат.

Любо Нейков като Ненка – новата звезда в „Комиците“. Снимки: „Комиците“

– Кои са ви любимите образи, някои от играните от вас образи в шоуто вече станаха много популярни?

Руслан: Аз още го търся моя любим образ. Имам разни работи, които са ми симпатични. Любим образ не може да е само един. Трябва да обичаш всичките неща, които играеш. На теб трябва да ти е забавно, за да е забавно и на хората. Не бих могъл да кажа – ето този образ ми е най-любим. Защото има и друго – един образ живее определено време и ако не го развиеш, ако не му дадеш нов живот, той започва да става скучен на самия теб. Трябва да разнообразиш ситуациите, в които попада, средствата, които ползва, дрехите. Един образ живее така, както живее един истински човек.

Любо: Да, идеята ни беше да имаме мултиплициране на образите, в смисъл един сполучлив образ да се мултиплицира в различни ситуации. Това е наченката на ситкома – ситуационна комедия, в която едни и същи образи попадат в различни ситуации. На такъв принцип са много от сериалите, като „Приятели”. Има образи, които ги проверихме на турнето. През лятото направихме едно доста успешно турне, срещнахме се с публиката очи в очи, на голо, на гладно, на босо, на сянка, на живо и там си пролича много кои образи, подбрани от нас, са обичани от публиката. Хората знаеха лафовете. На един Пегъзи Музовски децата му знаеха всички песни наизуст. То той не си ги знае, защото са различни. Кака Радка – кранистката е един доста успешен образ на една незадоволена жена, работеща по строежите, търсеща любов и ласка, а работи мъжка професия. Баджанаците са такива образи, комитите.

– Сега асистентката Ненка?

Любо: Да, Ненка я нямаше на турнето, тя е част от новия сезон.

Руслан: Тя успя много бързо да се наложи и аз давам предложения, че тя трябва да има самостоятелен живот и много по-активно да присъства с монолози, със сцени. Но засега не мога да ги оборя още.

Любо: За самостоятелен живот не знам, защото тя е част от екипа на Ненчо – фокусника. Но така или иначе ние се опитваме да раждаме образи, които ни вълнуват, които забавляват и нас. И това е много важната черта, може би това, което ни отличава, е че ние се забавляваме много. А забавлявайки себе си сме сигурни, че забавляваме зрителите долу в залата.

– Често не можете да сдържате смеха си по време на скечовете. Как успявате да махнете усмивката – трябва ли да си помислиш за нещо негативно?

Любо: Много трудно. Но чак негативно да си мисля – не, ние сме позитивни хора. В предишното предаване бях с много тесен панталон и в момента, в който седнах, той се скъса и това трябваше да го озаптя по някакъв начин. На друг скеч мустакът ми се отлепи още преди да изляза на сцената и това породи дискомфорт. Говоря за всички колеги, има технически неща, които най-малко си очаквал, получават се гафове, които не си очаквал и ни разсмиват. Другото което е, когато колегата ти импровизира по начин, по който не си очаквал и ти се опитваш да се овладееш. Трудно е и много пъти не успяваме. Особено с Руслан имаме толкова много опит един с друг и той дори да не се засмее, така че да се чуе в залата, аз само като му видя очичките, които се смеят по много странен начин – както са нормално отворени очите, на него долната част на окото му тръгва да се присвива нагоре. Това означава, че той се смее в душата си, дори да не издаде звук и на мен ми става смешно, той пък се разсмива от моя смях и така става едно… абе магия си е.

Руслан: При мен е абсолютно същото. Ние се познаваме много отдавна, имаме богата биография заедно и много ползваме от нея за сцената.

– Гостите сърдят ли ви се много, когато се закачате с тях? В последните предавания като че ли не се закачахте много с гостите?

Любо: Не, просто беше друга тематиката на предаването.

– Кои се сърдят повече – политиците, манекенките или изпълнителите, които каните. Татяна Дончева беше сърдита май след гостуване при вас?

Руслан:
По-скоро й беше неприятно.

Любо:
Някои от политиците си мислят, че гостуването им при нас е продължение на пиар–а им. Когато Татяна Дончева ни гостува, имаше избори и тя може би очакваше именно това. Засега мисля, че само двама от политиците, които са ни гостували не са били доволни.
Иначе манекенките се смеят на всичко, а изпълнителите, творческите хора, които умеят да се иронизират, се забавляват заедно с нас.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.