Решението за реакторите в АЕЦ ,,Козлодуй“ няма да се промени

aez-block1-2.jpgБи Би Си и представителят на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис попариха надеждите, че в ЕС ще преразгледат въпроса за двата реактора в АЕЦ „Козлодуй“.
При посещението си във Велико Търново в сряда, 21 март, ръководителят на постоянното представителство на Европейската комисия в България Майкъл Хъмфрис заяви: Решението за затваряне на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй“ е взето и не мисля, че ще се промени”.
Хъмфрис участва в дискусия със студенти в града за бъдещето на ЕС.
Противно на разпространяваните от български експерти мнения, Хъмфрис заяви, че двата реактора са от най-стар тип и не могат да бъдат обновени на разумна цена, за да достигнат необходимите стандарти за безопасност.
На въпрос за изграждането на втората атомна електроцентрала в Белене, Хъмфрис каза, че Европейската комисия не би искала да пречи на решението, взето от България, но ще се интересува от ефективното използване на енергията, безопасността на реактора и решаването на проблема с ядрените отпадъци.

По същото време от Европейската комисия са заявили пред Би Би Си, че искането на България за пускането отново на двата блока в АЕЦ „Козлодуй“, подкрепено с декларация от няколко балкански държави – Сърбия, Хърватия, Албания и Македония, още не е разгледано, но условията не са се променили.
Говорителят на комисията по енергийните въпроси Феран Тараделас казва, че „България е поела ангажимент да затвори двата реактора като част от присъединителния договор“. Пред Би Би Си Тараделас казва още, че ЕС вече е предоставил стотици милиони евро помощ за заместващи мощности и енергийна ефективност, така че да се смекчи удара от закриването на двата блока.
Би Би Си цитира и представителя на ЕК в София Майкъл Хъмфрис, който отново казва, че „всяка промяна на решението би била неприемлива, защото означава предоговаряне на договора за присъединяване, единодушно съгласие на правителствата на 27-те страни членки и ратификация в 27-те парламента“.

Според Би Би Си искането на българското правителство за задействане на чл. 36 от договора за присъединяване, предвиждащ България да поиска защитни мерки при сериозни икономически проблеми, няма правни основания. Спорен е и въпросът за сериозните икономически проблеми, защото в България няма криза за ток, а икономическият ръст на страната в последните 3 години e от най-високите в Европа. Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред Би Би Си е изразил „силна загриженост на страната му от влошаващата се ситуация с недостига на електричество в региона“.

На снимката: Блокове 1 и 2 на АЕЦ „Козлодуй“ още стоят недемонтирани, защото в българската енергетика битува мнението, че някой ден може да ги пуснат отново. ЕС обаче отказва да преразгледа решението за по-новите блокове 3 и 4. Снимка: Булфото

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.