Роднини и съдружници на Делян Добрев със 100 млн. обществени поръчки

Даниел и Росица Гаргови – снимка от профила на Даниел Гаргов във Facebook

Хасковската фирма „Еко Традекс Груп“ АД, която според проучване на сайта „Медиапул“ е в топ 3 на фирмите взели най-много пари от програмата за саниране (виж тук), има няколко съдружника. Един от тях е съпругът на първата братовчедка на Делян Добрев – Даниел Гаргов.

В българския език няма термин за съпруга на братовчед или братовчедка, но понякога се използва думата „зет“ А зетят на Делян Добрев е направо „зет като мед“. Той е общински съветник на ГЕРБ в Хасково и председател на Комисията за бюджет и финанси. Братовчедката Росица Гаргова пък заема ключовия пост Директор на дирекция „Финансово-счетоводни дейности и бюджет“ в община Хасково. Така в едно семейство се концентрират и хляба, и ножа на публичните финанси в общината. Освен това фирми с участието на Гаргов са спечелили обществени поръчки за над 100 млн. лева.

Мажоритарен акционер в „Еко Традекс Груп“ АД е фирмата „Форуком“ АД, в която акционери са Даниел Гаргов с 30% и Тенчо Лилянов със 70%. Тенчо Лилянов стана известен след като беше арестуван през 1999 г. за голяма пратка контрабандни цигари (виж тук). Зетят Гаргов, който според публикация на „Медиапул“ е започнал бизнеса си с чейнджбюра, е попадал в полезрението на медиите и покрай заменките.

Самият Делян Добрев преди да стане депутат в първия мандат на ГЕРБ е бил шеф на борда на друга фирма с подобно име – „Форуком Фонд Имоти“ АДСИЦ. Сред управителите личат както Тенчо Лилянов, така и Росица Гаргова, показват документи от Tърговския регистър.
Проверка в регистъра на обществени поръчки показа, че фирми с участието на Гаргов и Лилянов са спечелили самостоятелно или в консорциуми обществени поръчки за близо 100 милиона лева. Най-много са за Еко Традекс Груп – 83 млн. лв. Еко-Нео Груп АД е взела 16 млн. а „Форуком“ участва в консорциум спечелил поръчка за 3 млн. лв. в Първомай. Част от поръчките обаче са отпреди Делян Добрев да стане фактор в политиката.Фирмата-флагман „Еко Традекс Груп“ работи основно в общини с кметове на ГЕРБ, показва анализ на данните. Но не само. Част от поръчките са за община Смолян. Почистването на родопската община е поверено на друга фирма с участието на „Форуком“ –  „Титан Клинър“. Преди време общински съветници от Смолян алармираха, че договорът за чистене сключен от кмета на БСП (сега депутат) Дора Янкова е неизгоден и общината се източва. Общо „Титан-Клинър“ е спечелила обществени поръчки за над 10 милиона лева.

Делян Добрев е имал обща фирма с братовчедка си и другите герои на обществените поръчки.

Въпреки усилията ни да се свържем с Добрев за коментар не успяхме да получим такъв до момента. Не отговаря и служебният телефон на братовчедката Росица. Коментар за евентуален конфликт на интереси очакваме и от ПР-отдела на партия ГЕРБ*. По закон не би трябвало да има проблем за Делян Добрев, тъй като братовчедите не се декларират по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Концентрацията на власт от семейството в община Хасково обаче е фрапираща.

Бившият енергиен министър е един от най-ревностните привърженици на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, инициирана от ГЕРБ. Днес той даде предизборно интервю за в. „24 часа“, в което хвали програмата за саниране и обещава тя да се разшири и към малките общини.

Което неминуемо ще разшири и печалбите за семейството на братовчедката и „зетко“ Гаргови.

*Обновена в 16:30 22.03.2017. От Пресцентра на ПП Герб потвърдиха информацията, че Росица Гаргова е първа братовчедка на Делян Добрев. На въпроса „Считате ли, че е налице потенциален конфликт на интереси?“, беше даден отговор „не“.

От „Биволъ

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.