Манастирската ракия – прекъсната традиция

Момент от традиционното варене на ракията в Троянския манастир през 1997 г. Монах периодично проверява качеството с малка чашка. Днес манастирът вече не вари ракия, купува я от винпром „Троян”. Традицията е прекъсната. Снимка: Иван Бакалов

Манастирите във Франция, Белгия и Холандия правят бира, коняк, някъде и вино. Всичко е уредено официално, има марки, търговия.
В e-vestnik вече е ставало дума за манастирската бира (виж тук). Има организация, която пази правата на т. нар. трапист бира, която се прави в манастири в Белгия, Холандия и Франция.

В българските манастири по традиция се правеше ракия. Вече не се прави, традицията е изгубена, въпреки че тук-там се продава манастирска ракия. И митницата нападна манастирите, за да покаже, че ще води война с традициите.

На 8 февруари митничарите направили щателна проверка в Троянския манастир, първо в обект, в който се продава манастирска ракия. Тя била с бандерол, всичко по закон. Но после митничарите тарашили манастира, и открили там в едно от избените помещения 1500 литра ракия в бутилки и бидони без документи за платен акциз, както гласи прессъобщението. Имало 372 бутилки по 0,5 л. ракия без бандерол. Това беше представено в новините по Нова тв като „Монаси варят незаконно тонове алкохол”.

Монах от показва традиционната ракия на Троянския манастир, с билка в шишето и запечатана с восък. През 1997 . още нямаше бандероли и проверки на манастири. Снимка: Иван Бакалов

След много шум да се даде повече свобода на казанджиите, митниците показаха, че не ги е грижа за тях, а за ракията в манастирите. И насъскват медиите с прессъобщения и ги канят да снимат репортажи.

Каква е тази ракия в Троянския манастир?

Някой скачат възмутени – ама как така манастир ще прави ракия. Ами така, не е изключение в Европа алкохолно производство в манастирите. Не е и в противоречие с християнството, то само изисква умереност с алкохола, но не и забрана, както е при исляма.

Игуменът на Троянския манастир – епископ Сионий обясни, че намереното количество ракия е колекция на Светата обител, събирана много години от неговите предшественици и трябва да остане в манастира като традиция и спомен, защото никога не е използвана за търговска цел. Дядо Сионий каза и пред камерите на телевизиитне, че най-старата ракия е от 1965 г., а имало малко в бутилки и от 1921 г.

Сегашната ракия на Троянския манастир е подобна на едновремешната, със стрък билка в бутилката. Само че е купена готова от винпрома, не е сварена в манастира.

Допреди по-малко от десетина години Троянският манастир всяка есен си вареше сливова ракия, в два казана в помещение на манастира (виж снимките). По традиция ракията се сипваше в бурета, с билки. Специален подбор от 20-ина билки, като специалитет на манастира. Това я прави уникална манастирска ракия. След като отлежи в бурета, ракията се разсипва в шишета, с етикет на манастира. Пак според традицията в някои бутилки имаше стръкове билки – риган, жълт и червен кантарион и др. Тази ракия владиката подаряваше на гости, черпеше при посещения. Тази традиция е загубена, макар че сред бутилките, за които вдигна шум митницата, има и такива с билки.

Преди 20 години нямаше бандероли, нямаше ограничения за манастира колко да свари. И той е трупал запаси по бурета и бутилки. С годините въведоха бандероли, акцизът скочи няколко пъти, въведоха и ограничения за домашна ракия да се вари до 30 литра с половин акциз на семейство. В тази изисквания манастирът няма как да се впише и традицията беше прекъсната.

Майсторът на сливовата ракия на Троянския манастир. От близо 10 години там вече не се вари ракия. Снимка: Иван Бакалов

Сега той купува ракия от винпром Троян и я разлива в бурета, държи я в стъклени дамаджани, докато дойде ред за бъчви с билки. Ракията от винпрома никак не е лоша, но не е сварена в манастира, не се предава майсторлъка и специфичното от едно време. Освен билките, които се слагат в нея. И това все пак е нещо, но автентична оригинална манастирска ракия вече няма.

Такава ракия, произведена във винпром Троян, се продава в шишета с бандерол на гости на манастира, с етикет на Троянския манастир. Но в избата има стари залежи, без бандерол, от едно време, както признава и владиката на манастира. И сега се канят да платят акциза, за да не ги конфискува митницата.

През 1997 г. пишещият тези редове снима и писа репортаж за традиционното варене на манастирската ракия в Троянския манастир. То се правеше от двама – един майстор ракиджия, с дългогодишен опит, който контролираше двата казана и един монах опитваше от време на време ракията. Монахът беше изкарал 7 години в Атон, където също варят ракия. Пред моята камера и микрофон тогава каза: „От медицината е известно, че в малки количества алкохолът е полезен, разширява кръвоносните съдове. А в големи количества разширява краката и падаш”. Затова трябва да се пие умерено, обясни монахът с лека усмивка.

Манастирската сливова ракия се стича от казана. 1997 г. Снимка: Иван Бакалов

Показа ни къде се налива новата ракия, къде се съхранява. Показа ни бурета и старите бутилки с билки. Владиката ни показа и диплом за ракията на Троянския манастир от 1896 г. от Париж. Новоназначеният владетел Фердинанд настоял да пратят от ракията на конкурса в Париж и тя взела медал.

Така че това е най-старата българска напитка с медал от Европа. И за съжаление нейната традиция си отива. Никой не търси решение, а даже по повод на провокативните прессъобщения, разпратени от Агенция „Митници”, за заловени „нелегални” големи количества, се създават настроения – „Ааа, как така те ще имат ракия.” А би трябвало за манастирите държавата да направи изключение в закона. Те едва  ли ще станат най-големите производители и търговци на алкохол.

Манастирска ракия с бандерол.

Вместо това държавата поощрява полулегалните казанджии, които преработват половината реколта грозде у нас. И за това количество внасят акциз около 700 хил. лева годишно. Не се е чуло митницата да занимава с тези казанджии, които варят многократно по-големи количества, от тези, които декларират. Но претърсва манастирите и вдига врява в медиите.

През януари митницата е направила проверка и в Бачковския манастир. И там са открили 360 бутилки от по 0,75 литра без бандерол и 400 литра наливна ракия, която е без документ.
От управата на Бачковския манастир са обявили, че алкохолът е дарение от миряни. А вместо дарения, манастирът официално трябва да си вари количества за продажба. И да поддържа традиция.

БългарияВиното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.