Инженер от София записа телефонните измамници, в РПУ-то му казали да ги доведе в района

Обажданията обикновено са от мобилен телефон с предплатена карта и никой не може да идентифицира кой точно звъни.

Измамници не престават да обират лековерни хора, като се представят по телефона за техни познати или роднини. Всяка седмица медиите съобщават за нови случаи на измамени: „Жена се раздели със 7000 лв., след като повярвала на непознат”, „71-годишен мъж и 69-годишна жена бяха измамени съответно с 5 000 и 4 000 лева”, „59-годишна жена изгоря с 9 000 лв.”. Появяват се съобщения и за арестувани. Има дори двама осъдени на 6 години затвор – те се представили за полицай и следовател, казали на жертвата си – възрастна пенсионерка, че внукът й е прегазил с колата си дете, след което я накарали спешно да им донесе огромна сума пари за неговата „гаранция“. Въпреки предупрежденията, мошеници продължават да завличат с пари хора от различни краища на България.Един ден двама телефонни измамници набират случайно мобилния телефон на находчив инженер от София. Целта им е да го подлъжат да им даде 8 хиляди лева. Човекът решава да си направи майтап. Преструва се, че им вярва и провежда с тях няколко разговора, които успява да запише с мобилния си телефон. Свързва се с полицията, но оттам почти му отказват съдействие – карат го да напише жалба и да накара престъпниците да дойдат на територията на РПУ-то, за да могат да ги хванат с белязани банкноти. В този момент измамниците се намират в Плевен, инженерът се отказва да се надлъгва с тях да дойдат в София, за да търси възмездие чрез полицията. Вместо това, той публикува аудио-записите в сайта Клуб Мицубиши – България, за да предпази от измами свои приятели и техните роднини.

Инженерът предостави любопитните звукозаписи и на e-vestnik, но предпочете да остане анонимен. На записите (чуй по-долу) ясно се чува как мошеникът се представя за роднина на инженера. Той го увещава да отиде до Плевен, да купи със собствени пари „много евтино“ някакви филтри за 8 000 лв., които после да препродаде за много по-голяма сума на клиент в Стара Загора. Целта е в Плевен подставено лице да вземе 8-те хиляди лева от жертвата, а в замяна да му даде запечатан кашон с някакви стари резервни части и железарии, които уж са филтрите, и да избяга с парите.

Ето как протича на живо разговорът с телефонните измамници:

[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/1-Zapoznawane-s-mnimia-bratovched.mp3] – Запознаване с мнимия братовчед
[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/2-Bratovcheda-me-zaribiava.mp3] – Братовчеда ме зарибява
[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/3-Vryzka-s-mnimia-kupuvach.mp3] – Връзка с мнимия купувач
[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/4-Davam-otchet-na-bratovcheda.mp3] – Давам отчет на братовчеда
[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/5-Bratovcheda-iska-pari.mp3] – Братовчеда иска пари
[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/6-Bratovcheda-pari-biznez-s-men.mp3] – Братовчеда прави бизнес с мен
[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/7-Bratovcheda-kandisa-na-EURO.mp3] – Братовчеда кандиса на евро
[audio:http://e-vestnik.bg/media/audio/telefonni-izmami/8-Razdiala-s-bratovcheda-che-mi-pisna.mp3] – Раздяла с братовчеда, че ми писна

Ето какво разказа за e-vestnik авторът на записите, който предпочете да остане анонимен:

„Няколко пъти са ми се обаждали телефонни измамници. За първи път ми се случи през 2000-а година. Предлагаха ми да купя някакви ремъци. Дълго им обяснявах, че всичките ми пари са в стока, но те ми звъняха по няколко пъти на седмица да ме питат дали не съм си освободил пари. Накрая ги успокоих, че скоро нямам намерение да купувам ремъци.

Много от мобилните телефони имат записващи устройства и могат да запишат разговора с едно натискане на копчето. Снимка: e-vestnik

Друг път ми се обадиха да ми продават нипели за сондажни тръби, но бяха сбъркали човека. Аз по професия съм металург и тъкмо в момента работех по една такава сделка за сондажни тръби, а те вървят в комплект с нипелите, така че беше логично да се запитам откъде-накъде ще имат само нипели. В този случай мнимият роднина искаше да ме използва за посредник по сделка, от която уж трябваше да спечелим много пари и впоследствие да си ги поделим. За целта трябваше да купя със собствени пари „нипелите” на много по-ниска цена от определен човек (който е част от схемата), а после да отида в Русе, за да ги предам на „клиента”, който уж очаквал доставката и бил готов да ги купи с огромна надценка”.

В случаи като описания измамата се извършва още на първия етап от „сделката” – при закупуването на „нипелите”. Мошениците прибират парите за стоката, дават в замяна някакви стари железа, които са омаслени в инхибиторна хартия и разни негодни чарколяци, след което бързо си тръгват. Унищожават картата за телефон, която са използвали за разговорите, а в Русе, разбира се, изобщо няма „купувач”. Така потърпевшият се оказва горд собственик на няколко килограма старо желязо и други боклуци.

„Дадоха ми телефона на купувача – продължава разказът си инженерът от София. Номерът беше на „мобифон в Русе”, както се изразиха. На него трябваше да ми се обади „клиентът”. Обикновено човекът, който ти се обажда и „клиентът” са един до друг, докато те баламосват. Тогава си направих гаргара с тях – обадих се на мнимия клиент и му обясних, че искат да го излъжат. Казах му, че само нипелите не му вършат работа, защото тези неща се купуват заедно с тръбите и ако иска, мога да му продам и тръби, и нипели. Повече не се обадиха.

Тогава не съм имал настроение да се занимавам с тях по-дълго, но сега (в случая с аудио-записите – б. а.) звъннах в полицията. Беше събота. Оттам ми казаха да отида и да напиша жалба. Посъветваха ме също и да докарам измамниците на територията на въпросното районно полицейско управление, след което да предупредя полицаите. Чак тогава можело да направим нещо с белязани пари и те евентуално да се опитат да ги арестуват.

Преди това бях гледал по Нова телевизия репортаж с измамени. Хората се оплакваха, че имат подписан договор, в който са описани стоката, човекът, който я е приел и др. Понеже аз се занимавам с търговия, знам, че формално няма престъпление. Сключен е договор, продавачите са си получили парите, а човекът си е приел стоката срещу тези пари. Видял я е – ами да си е отварял очите за какво плаща.

Във времето, в което живеехме преди, щом нещо е написано във вестника или се продава, то задължително е това, за което ти се представя. И по-възрастните са свикнали да вярват, че е така. Затова сега, като ни връхлетя демокрацията, започнаха всякакви измами. Въпреки че в случая по закон измама няма – аз ще получа някаква стока, те ще получат някакви пари и това е търговска сделка между частни лица – дори не е задължително да има договор. Примерно както си седим сега, вие ми предлагате да купя от вас този диктофон за 50 лева, аз се съгласявам, вие си взимате парите, а аз диктофона. Прибирам се в нас и виждам, че диктофонът не работи. Проблемът си е мой – да съм си отварял очите. Затова предложението на полицията ми се стори голяма разправия – да ходя, да пиша в събота жалби, да ги докарвам отнякъде си в София – дълго и широко, но реших поне да си направя удоволствието и да им изгърмя картата за телефон, ако не друго.

Много е опасна новата модификация на тези измами, при която мошениците се обаждат и казват: „Ние сме от полицията. Синът ви (или внукът ви) блъсна човек, катастрофира, трябва да се плати гаранция”. Тук вече играят много коварно, защото в такива случаи човек е готов да направи всичко“, коментира инженерът.

Освен за полицаи, измамниците се представят и за роднини от чужбина. Те твърдят, че са изпратили колет, за който трябва да се заплати определена сума. В други случаи карат от жертвите си да им зареждат ваучери за телефон с голяма сума пари. Според МВР, измамниците са много изобретателни, така че превъплъщенията им е трудно да бъдат изброени.

„Хората, които навремето станаха жертви на пирамидите и тези, които сега се хващат на телефонните измами, имат следния общ проблем – те се полакомяват от някаква много бърза и голяма печалба. Аз това работя и знам, че такава печалба няма. Нормалната печалба от търговията е 10%. Не може да е 3 пъти по-висока – това се случваше само в оня див период от началото на 90-те”, допълва инженерът.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.