Никол Кидман: “Нашествие” беше голямо предизвикателство

Никол Кидман. Снимка: Ройтерс

“Нашествие” – най-новият филм с участието на Никол Кидман, тръгва предпремиерно по софийските екрани на 9 ноември. В него тя играе ролята на вашингтонската психоложка Карол Бенъл, чийто живот се променя внезапно, когато странен вирус поразява Земята и превръща хората в зомбита. Героинята на Кидман будува през цялото време, за да не позволи на вирусът да я засегне, и заедно със своя приятел Бен Дрискъл (Даниел Крейг) се опитва намери лек и да спаси сина си, който вече е заразен.

40-годишната Кидман се снима в киното от началото на 80-те години. По-известните й роли са в “Дни на грохот”, “Далече, далече”, “Батман завинаги”, “Широко затворени очи”, “Мулен Руж”, “Студена планина”, и “Преводачката”. През 2003 г. за ролята си на Вирджиния Улф във филма “Часовете” Никол спечели Оскар за най-добра актриса. Ето какво разказва тя пред сайта Ktvu.com и списание „Интервю”.

– Какво те привлече в сценария на филма?
– Най-много ми хареса силната връзка, която моята героиня има със сина си, решимостта й да го защитава на всяка цена. Филмът беше голямо предизвикателство за мен и в психологичен и във физически план, защото има много екшън сцени.
– Сюжетът на “Нашествие” е доста плашещ. По време на снимките повтаряше ли си: “Това е само филм, това е само филм”?
(смее се) Е, не се уплаших чак толкова, но се замислих много сериозно за някои неща. В днешно време човек трябва да внимава за какво ли не.
– По какъв начин искаш хората да възприемат филма?
– Искам да го харесат и да са доволни, когато го гледат.
– По време на снимките си катастрофирала с колата си. Как ти се отрази този инцидент?

Никол и Даниел Крейг в кадър от „Нашествие“. Снимка: Ройтерс

– Първите няколко часа след катастрофата бях в шок и мисля, че това е нормалната човешка реакция след такъв инцидент. Ребрата ме боляха дълго време, но целият екип се отнасяше към мен изключително внимателно, така че нямах никакви проблеми да си свърша работата по филма.
– Допадна ли ти да работиш с Даниел Крейг?
– О, да! След „Нашествие” ние си партнирахме и в „Златният компас”. И двата филма снимахме преди Даниел да се прочуе като новия Джеймс Бонд. Беше ми много забавно да наблюдавам превръщането му от чудесен актьор във филмова звезда.
– Ти си се снимала в различни по жанр филми. Но има ли нещо, което все още ти се иска да опиташ?
– Постоянно търся предизвикателства. Избирам ролите си не в зависимост от това в какъв жанр филми са, а дали сюжетът е силен, необичаен, дързък. Естествено, важно е и кой е режисьорът.
– Четеш ли рецензиите на филмите си?
– Чета само рецензиите на определени издания. Но повече ме интересува какво мислят за филмите ми моите близки. Те са тези, заради които ги правя. Ако ми кажат, че съм се справила добре, не ме интересува нищо друго.
– Трудно ли се прави добър филм в днешно време?
– Да, много трудно.
– Защо според теб?

Актрисата на Оскарите. Снимка: Ройтерс

– Нямам отговор на този въпрос. Имала съм случаи, в които харесвам сценария и се съгласявам да участвам в някой филм. Но малко след средата на снимките разбирам, че съм се подлъгала, защото нещата съвсем не се получават така, както трябва да бъдат. И тогава се хващам за главата и си мисля: “Боже мой! Какво става?” Но нямам друг избор, освен да издържа докрай.
– Кое е по-важно за теб – големите провали или малките успехи?
– Големите провали. Защото знам, че съм дала всичко от себе си, но нещата някак си не са се получили. Не си падам по малките неща.
– Импулсивна си, така ли?
– Да. Грешила съм и са ме наранявали много пъти, но продължавам да рискувам. Не мога да си представя да обмислям нещата по сто пъти само и само да си осигуря спокойствие.
– Преди няколко месеца навърши 40 години. Как се чувстваш?
– Нищо не се е променило. Продължавам да работя и да се старая да правя живота си интересен. Иска ми се да напиша сценарий, защото имам някои добри идеи. Но общо взето гледам да я карам по-спокойно.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.