Google ще прави от мобилните телефони мощни компютри

Клиентите не бива обаче да очакват новият софтуер на Google за мобилни телефони да направи бърза революция

В понеделник от Google обявиха новия си проект – Android, нова софтуерна платформа, чиято цел е да превърне мобилните телефони в мощни преносими компютри. От Интернет гиганта също обявиха, че са формирали алианс с още 34 компании (мобилни оператори, производители на телефони и СИМ карти) – Open Handset Alliance, който ще работи едновременно за разработването на нови телефони, съвместими със софтуера на Google, и за разнообразяване на възможните програми.

Още другата седмица на пазара ще бъде пуснат софтуерен пакет, илюстриращ амбициите на Google да заеме водещо място и в бизнеса с мобилните комуникации. През 2008 г. ще излязат първите телефони съвместими с Android, съобщи на пресконференцията в понеделник изпълнителният директор на Google Ерик Шмид.

Слухове за тези нови амбиции на Google се ширят из медиите от няколко месеца. Оказа се, че идеите на Google са доста по-напредничави, отколкото просто създаването на нов телефон. Вместо това, компанията иска да трансформира цялата мобилна индустрия. Google планира да разпраща нови приложения на хиляди модели телефони и мобилни мрежи, използвайки безплатна технология с отворен код.

В резюме, Google се надява да стане толкова влиятелен фактор на мобилния пазар, колкото е в Интернет – т.е. отново да приближава хората до уеб съдържанието по лесен и организиран начин. С най-прости думи, това ще означава сърфирането от мобилния телефон да стане почти толкова лесно, колкото е от PC-то вкъщи.

Но колкото и големи амбиции да има, проектът Android е изправен пред доста препятствия. На първо място, мобилните оператори трябва да се съгласят да допуснат новия софтуер в мрежите си. За тази привилегия Android ще трябва да се състезава с доста други мобилни операционни системи, които вече имат позиции в пазарната ниша.

„Вярвам, че проектът на Google ще има голямо влияние върху пазара, но мисля, че ще се развие сравнително бавно“, казва Чарлс Голвин, анализатор на Forrester Research. „Дори да има вълна от нови устройства, които да поддържат платформата Android, те пак ще представляват сравнително малка част от целия пазар.“

За разлика от компютърния пазар в края на 90-те, този на мобилните телефони днес е доста фрагментиран и затворен. В повечето случаи мобилните оператори контролират приложенията, които могат да бъдат ползвани в техните мрежи. Това е среда, съвсем различна от Интернет, където няма значение дали влизаш от компютър на Dell или Hewlett-Packard.

Google се опитва да прескочи това препятствие като се свърже с колкото се може повече доставчици по света. Засега KDDI and NTT Docomo, например, два от най-големите оператори в Япония, са се присъединили към Open Handset Alliance.

Европейски доставчици като Telecom Italia, Telefonica и T-Mobile също обещават в близко бъдеще да предлагат телефони с Android. В САЩ, където е един от най-ограничените мобилни пазари, Google успя да подпише с два от четирите най-големи безжични оператори – Sprint Nextel и T-Mobile USA.

Засега в списъка обаче липсват AT&T и Verizon Wireless – най-големите оператори в САЩ, чиито услуги ползват 52 процента от абонатите в страната. Има сведения, че Verizon Wireless водят преговори с Google.

„Не сме отказали да се присъединим към групата, казва Джефри Нелсън, говорител на компанията. Ние винаги сме подкрепяли нововъведенията, които подобряват нашите услуги, сигурността и устойчивостта на нашата мрежа. Приветстваме подкрепата на Google и производителите на телефони и се надяваме в бъдеще да предлагаме все повече приложения за мобилните апарати.“

Изненадващо AT&T, които обикновено са по-либерални в допускането на нов софтуер в мрежата си, не пожелаха да коментират появата на Android.

„Нашата основна цел е да предоставяме стоки и услуги днес“, каза Марк Сигел, говорител на AT&T, най-големият мобилен оператор в САЩ. „Не мога да коментирам какво може да се случи в бъдеще. И сега предлагаме на потребителите огромен избор от приложения и това е целта ни за момента.“

Колебанието на AT&T да се обвържат с алианса на Google може да е свързано с взаимоотношенията им с Apple. AT&T е американският оператор, който ексклузивно продава и поддържа iPhone. Все още не е ясно как дизайнът и функционалността на новите Android – телефони ще се сравняват с тези на iPhone, но поне се предполага, че Google ще предостави много повече възможности за уеб сърфиране. Така или иначе, от Google заявяват, че с радост ще приемат нови компании в алианса.

Рич Майнър, оглавяващ wireless стратегията на Google. Интернет гигантът планира да завладее и пазара на мобилните телефони. Снимка : в. „Ню Йорк Таймс“.

„Нашата цел е да организираме партньори от цялата екосистема“, казва Рич Майнър, който оглавява wireless стратегията на Google. „Ще се радваме да говорим с всеки, който отговаря на тези критерии. Предполагам, че много нови телефони ще са базирани на нашата платформа и съм сигурен, че операторите ще искат да поддържат тези телефони.“

Друго голямо предизвикателство пред Google e, че атакува пазар, където вече са се настанили други компании. Symbian върши подобна работа от години и се радва на 74 процента от пазара на smart телефоните. Операционната система на Symbian се ползва от марки като Nokia и Sony Ericsson. Компанията обаче не е много популярна в САЩ, където изненадващо smart телефоните не се продават особено добре.

„Смятаме че това е добра новина за smart телефоните, тя ги представя в САЩ в позитивна светлина“, казва Пол Джарет, маркетинг мениджър в Symbian. „Ще трябва да изчакаме и да видим как ще изглеждат новите телефони, не е лесно да интегрираш една мобилна операционна система.“

Microsoft също е играч на пазара като продуктът му Windows Mobile се нарежда на трето място при операционните системи за smart телефони след тези на Symbian и Linux. Palm също е сред конкурентите. В последно време компанията може да изпитва затруднения, но операционната й система Treos е все още доста популярна, особено в бизнес средите.

Apple, разбира се, направи големия бум тази година, като представи iPhone, чиято концепция е подобна на Android. Да не забравяме и Research in Motion, чиято серия телефони Blackberry често е сравнявана по способност за пристрастяване с наркотиците.

Ключовата разлика между Google и останалите компании е, че от търсачката ще предоставят Android на всеки заинтересован срещу изключително толерантен лиценз. Позволява се на производителите на телефони и на wireless операторите да модифицират софтуера така, че да отговаря на нуждите им. Microsoft и Symbian ползват доста по-строги лицензи в сравнение този на Google – наречен от Ерик Шмид „един от най-либералните лицензи в света“. Вероятно това допълнително ще помогне платформата Android бързо да се усвои на пазара.

Днес разработчиците на мобилен софтуер трябва не само да пишат кодове за различни операционни системи, но и да се съобразяват с различния потребителски интерфейс в зависимост от видовете телефони и оператори. Голямото обещание на Android e, че ще улесни този процес. Софтуерът е с отворен код и се разпространява безплатно, което ще намали разходите на производителите на телефони, които днес плащат солидни такси, за да ползват Symbian и Microsoft.

Ако Google успее да направи платформата си еднакво привлекателна за клиентите и разработчиците на софтуер, то Android ще се превърне в една от трите главни операционни системи на пазара.

„В перспектива надеждата е да се инспирират същите иновации в мобилните технологии, каквито вече се случиха в Интернет, казва Чарлс Голвин. Но средата е много сложна и всичко ще отнеме време. Според мен накрая ще оцелеят три мобилни платформи : Symbian, Windows Mobile и Android.“

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.