Ще дойде ли вицето Майк Пенс на мястото на Тръмп като президент?

Ако държиш слон за единия заден крак, а той се мъчи да избяга, най-добре е да го пуснеш да избяга.
Ейбрахам Линкълн (1809–1865 г.) – президент на Съединените щати (1861–1865 г.)
Майкъл Пенс говори пред симпатизанти. СНимка: Уикипедия

Като първи президент на новосъздадената държава Съединени американски щати през 1789 г. е избран Джордж Вашингтон (1732–1799 г.), без да принадлежи към нито една политическа партия. Той е бил главнокомандващ армията на 13-те въстанали английски колонии. Пълководецът в движението за отхвърляне на подтисничеството на английската корона печели сраженията при Трентън и Принстън.
В течение и на двата мандата на Джордж Вашингтон като президент, изтекли през 1797 г., негов вицепрезидент е Джон Адамс. Опитът, натрупан за осем години като втория човек в държавната йерархия, го превръщат в президент на изборите през 1796 г.

Негов вицепрезидент, от Демократично-републиканската партия, става Томас Джеферсън. Четири години по-късно двойката е в ожесточено съревнование помежду си  за президентския пост на изборите през 1800 г. Този път президент става Томас Джеферсън.

През 1832 г. президентските избори са спечелени от демократическата двойка Ендрю Джексън и Мартин ван Бюрен – вицепрезидент. Следващият мандат стопанин на Овалния кабинет в Белия дом е Мартин ван Бюрен.

Тези примери показват, че още от самото начало на САЩ вицепрезидентският пост е важен като плацдарм с високи шансове за победа в избори за президентския пост.
Именно такава е кариерата и на Теодор Рузвелт. Вицепрезидент от 1901 до 1905 г., той спечелва номинацията на Републиканската партия за изборите през 1904 г., а после побеждава и главния си съперник Алтън Паркър от Демократическата партия.

Майкъл Пенс на среща с американски войници в Ирак 2006 г. Снимка: Уикипедия

Списъкът на вицепрезиденти, после заели и поста президент на Съединените американски щати, може да бъде продължен. Републиканецът Ричард Никън става президент от 1969 г., след като от 1953 до 1961 г. е вицепрезидент при президенстването на генерал Дуайт Айзенхауер. Последният засега пример е с Джордж Буш – баща, президент от 1989 до 1993 г., след като беше осем години вицепрезидент, докато Роналд Рейгън беше държавен глава от 1981 до 1989 г.

Освен това според конституцията на Съединените щати в случай на смърт (естествена или насилствена), при оставка, както и при успешен импийчмънт на действащ президент, вицепрезидентът заема неговия пост. В историята на Съединените щати досега не е имало успешна процедура на импийчмънт, но Ричард Никсън пред заплахата от неминуемо отстраняване от власт поради аферата „Уотъргейт“, през 1975 г. подаде оставка. Има и няколко случая, когато поради кончината на президента, неговият вицепрезидент полага клетва като стопанин на Овалния кабинет в Белия дом.

Майкъл Пенс в кандидатпрезидентската кампания 2016 г. Снимка: Уикипедия

Ето защо изборът на Майкъл Ричард „Майк“ Пенс като вице на четиридесет и петия президент на Съединените щати Доналд Тръмп е от значение както по време на самия мандат, така и за евентуално изкачване на върха на държавната администрация.

Роден е на 7 юни 1959 г. в Калъмбъс, Индиана. Беше губернатор на същия щат от 2013 г., като преди това е член на Камарата на представителите (2001–2013 г.). Член е на Републиканската партия.
Майкъл Пенс произхожда от католическо ирландско семейство, по-късно става протестант. С консервативни възгледи,

привърженик е на „Чаеното парти“

Определя себе си като „християнин, консерватор и републиканец, в този ред“, и като католик и евангелист едновременно.

Майкъл Пенс има висше образование по право и е бивш радиоводещ. Докато е конгресмен, натрупва опит относно функционирането на Вашингтонската администрация. В периода 2009–2011 г. дори заема поста председател на републиканската конференция. Дългогодишният председател на Камарата на представителите, републиканецът Пол Райън, който неотдавна беше преизбран на този пост, описва Майкъл Пенс като свой много добър приятел.
Шлифовал своето умение в политическите контакти и изявено дипломатичен, когато е необходимо, новият вицепрезидент на САЩ не се поколеба да избягва отговори на неудобните въпроси по време на предизборната кампания, като неговата твърде прозрачна цел беше да не се ангажира с подкрепа на полемични изказвания на Доналд Тръмп.

По време на своя мандат като губернатор на щата Индиана Майкъл Пенс се изяви и като твърд защитник на традиционните семейни ценности, противник на абортите и на гей браковете. Неотдавна той се показа и като негативно настроен към идеята за настаняване на сирийски бежанци в Индиана. Докато траеше предизборната кампания, кандидатът за вицепрезидент направи и няколко заплашителни изказвания спрямо Русия. Тепърва предстоят изяви на Майкъл Пенс върху полето на външната политика, но не и оперативни, които са изцяло в пълномощията на новия държавен секретар Рекс Тилърсън. Доколко вицепрезидентът на САЩ би партнирал на Доналд Тръмп за затопляне на отношенията с Русия или пък той, близък с елита на Републиканската партия, би се явявал пречка в тази насока? Първата публична изява на вицепрезидента на САЩ, свързана с позицията му по отношение на Русия опровергава подобно предположение. Пред телевизия „Ен Би Си“ Майк Пенс заяви, че Доналд Тръмп няма да „остави семантиката или спорове от миналото да застанат по пътя на проучването на възможността за съвместна работа с Русия“.

Но когато се опитваме да прогнозираме бъдещата роля на Майкъл Пенс в държавната администрация през следващите четири години, е уместно да помним, че той е консервативен политик и освен това е привърженик на т. нар. „Чаено парти“.

Както подчертава един от видните изследователи на консерватизма Ръсел Кирк, тази идеология се явява „система“ от идеи, която „поддържа хората … в тяхната

съпротива срещу радикалните теории

и социалната трансформация от началото на Френската буржоазна революция през 1879 г., а Консервативната партия в Англия възниква като резултат от реакцията на левите политически идеи. Заемалият три пъти поста министър-председател на Великобритания (1885, 1886–92, 1895–1902 г.) Робърт Солсбъри пише през 1859 г.: „Непрестанната и непримирима враждебност към радикализма е главното определение на консерватизма. Страхът, че радикалите могат да постигнат триумф, е единствената окончателна причина, която в качество на оправдание за своето съществуване може да назове Консервативната партия“.

Майкъл Пенс полага клетва като вицепрезидент на САЩ. Снимка: Белия дом

Като губернатор на Индиана Майкъл Пенс подписва закони, които правят по-трудни абортите в щата. През 2015 г. той застава зад закон за религиозната свобода, възприеман от неговите критици като начин за дискриминиране на хомосексуалната, бисексуалната и транссексуалната общност. Тези позиции помогнаха де факто на Доналд Тръмп да спечели плюсове сред традиционните консерватори, по-специално евангелистите, които в началото на предизборната кампания бяха доста сдържано настроени.

Настоящият вицепрезидент на Съединените щати допринесе гласовете на мнозина симпатизанти на движението „Чаено парти“ да имат своя дял за подкрепа на Доналд Тръмп.

„Чаеното парти” стартира

с поканата от 19 февруари 2009 г. на репортера от Си-Ен-Би-Си Рик Сантели за „чаено парти“ в Търговския център на Чикаго, в знак на протест срещу решението на новоизбрания президент Барак Обама да бъде оказана държавна помощ на банкрутирали собственици на жилища, ипотекирали ги при получаването на банкови заеми.
Движението „Чаеното парти“ свързва името си с Бостънското „Чаено парти“ от 16 декември 1773 г., преломен момент в началото на Американската революция. Събитието е демонстрация срещу облагането с данъци от английската корона.

Активистите на движението днес призовават за намаляване на държавния дълг на Съединените щати и на федералния бюджетен дефицит чрез намаление на държавните разходи, както и за редуциране на данъците. Движението е описвано като смесица от либертариански*, популистки и консервативни възгледи. Финансирало е многобройни протести и е подкрепяло редица политически кандидати от 2009 г. Социологически проучвания сочат малко над 10 % от американците като симпатизанти на „Чаеното парти”.

Именно за гласовете от неговите среди в полза на Доналд Тръмп по време на президентските избори на 8 ноември 2016 г. приносът на Майкъл Пенс е несъмнен.
Бъдещето ще покаже дали за него самия не път към Овалния кабинет в Белия дом.

– – –
* Либертарианството приема, че всеки човек притежава права по рождение, които не могат да бъдат отнети от никое правителство. От 1970 г. в САЩ съществува Либертарианска партия с политически комитети в някои от щатите – бел. авт.
– – –
Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.