Другата история на Втората световна война

Николай Кочанков извади документи на малките хитлерови сателити

„Ние сме първата нация в карпато-дунавското пространство, която се постави под покровителството на Великия германски райх… Националсоциализмът на Адолф Хитлер, макар да е създаден из вътрешността на немската народност, в основите си е примерен и за другите нации в Европа, преди всичко за словашкия народ”, директорът на пропагандата в Словакия, 12 ноември 1940 г.

„Словашкият народ трудно се приспособява към идеите на националсоциализма, които според самите германски „наци” не са износен артикул. Не е ясно и доколко правителствените среди са убедени в това, което разпространяват като свое убеждение”, д-р Константин Шишманов, временно управляващ българската легация в Братислава, 22 декември 1940 г. Припомня Николай Кочанков в „България и Словакия (1938-1944): Политика и дипломация в Европейския югоизток” (изд. „Фабер”).

Политически интриги, засукани дипломатически игри и пропагандни изобретения се вихрят зад фасадата на голямата политика, разбирай тази на великите сили и зад фронтовите сражения и бомбардировките. Професор Кочанков поставя в центъра нашите отношения с новата Словашка държава, което му дава основания да обхване и останалите малки германски сателити: Унгария, Румъния и Хърватия. Всеки се натиска на Хитлер заради териториалните си блянове. И Хитлер общо взето ги обещава на всеки.

Невероятно подробно четиво, извлечено почти само от документи. Събитията вървят едва ли не по часове. С малко известни исторически пикантерии, като гласенето на принц Кирил за монарх на Словакия, или посредническата роля на България за размяна на дипломатите на воюващите страни след нападението над СССР – през граничния пунк при Свиленград минават над 1500 души в двете посоки… Горните цитати са поучителни до актуалност. Наречените „властови елити” се изживяват задължително като носители на „народни въжделения”, резултатът отнасят задължително наречените „народи”, особено задължително малките.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.