Коалиционни калинки в помощ на борисовите… Настъпва пожарникарско-патрЕотичен райх

Новото правителство обещава да настъпи продължителен пожарникарско-патрЕотичен райх. Мнозинството на ГЕРБ и т. нар. патриоти ще бъде стабилно и те ще се опитат да управляват непоклатимо цял 4-годишен мандат. Дали ще успеят? Зависи от правителството и управлението. И от безсилната апатия на избирателите, половината от които не гласуват.

Според новините от преговорите за ново правителство, ГЕРБ предлага същите министри Лили Павлова, Ангелакова, Московски, Томислав Дончев, а куриозните министри Ненчев, Москов, Лукарски, които демокрацията ни отне, ще бъдат заменени от патрЕоти. Двамата коалиционни лидери Каракачанов и Симеонов стават министри, съответно – военен и на енергетиката. Звучи като виц. Дано остане само виц, наистина. Защото такова правителство продължава нашествието от калинки на ГЕРБ, с допълнение на коалиционни калинки.

Експертите в една или друга област по правило са изритани от правителствата на Борисов, и на тяхно място са посадени калинки-политици. Кабинет с такива министри звучи логично – такива са резултатите от изборите, такива са министрите. Но от досегашният опит на Борисов с първия и втория му кабинет се вижда, че става дума за направо скандално управление. Дянков е заменен с Горанов (който сега пак ще става министър), Цветанов е заменен с Бъчварова, сега не е ясно още какво ни готвят в МВР, фамозната Деси на здравеопазването беше заменена от не по-малко фамозния Москов и т. н. Кабинет „Борисов 3” обещава продължение на скандалите. И поради нарастващата апатия на избирателите има всички шансове такъв кабинет да изкара целия си мандат. И може да избие в протести и самозапалвания както през 2013 г.

Хората свикнаха с мисълта, че човек като Борисов, с откровен манталитет и възпитание на бай Ганьо, който надмина с лъжи и демагогия всички политици на прехода, може да бъде премиер, дори трети път. Така че, пред него пътят е открит, има шансове да управлява 4 години, освен ако не подаде пак оставка преждевременно.

Или не дойде независим прокурор, който да го вкара в съда за всичките му задкулисни игри, от които по разни поводи се вижда само върхът на айсберга. Напрежението, което се натрупва от неговото управление един ден ще избие като скъсана язовирна стена. И не се знае какво ще последва.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.