На опашката пред посолството на САЩ… Може ли да стане по-лошо?

Сутрин е, около 8.50 ч. Посолството на Съединените щати. Поне петдесетина младежи, по моя субективна преценка са съвсем малки – най-много трети курс, но по-вероятно втори, са се подредили на огромна опашка и чакат на портала да ги допуснат вътре. На другия тротоар на „Козяк“ има поне още 30 души.

Повечето видимо нервничат. И с право. Те са на последната крачка да изпълнят мечтата си – ще вземат виза, която им позволява да отидат в САЩ и 4+1 месеца да пържат раци по 10 часа дневно. Колкото повече часа дневно, толкова по-добре.

Попадайки в САЩ, повечето от тях ще влязат в режим „да намеря начин да остана“. Така, както преди година-две са били в режим „да намеря начин да влезна студент“. Защото от доста година функцията на висшето образование е само една – да отвори вратата на тези готвачи на раци към техните работни места.

Да пържиш раци за да си изкараш пари не е нито срамно, нито нещо лошо. Даже е похвално.

Проблемът всъщност е, че това са поредните младежи, които са трайно, ама завинаги, загубени за България.

Те искат „да се махна“, защото никой никога няма как да ги мотивира, че има защо да се пробват в България.

Защото те най-вероятно знаят, че ако не са имали шанса, или ранния прилив на осъзнаване още като гимназисти, че трябва/искат да се занимават с компютърни науки, то те са аутсайдери. Нямат шанс за достигане до работа, която ще им донесе дохода от пърженето на раци.

И знаете ли какво, дори няма да си направя труда да вляза във филма да им слагам етикети и обвинения.

Защото от години, поне десет, управлението в България води геноцид срещу младежите, срещу работещите, срещу пенсионерите.

Защото фашагите, които утре ще управляват в коалиция с ГЕРБ, сигурно могат да дойдат да направят циркове и пред посолството на Съединените щати, да се търкалят, да кълнат. Ама не могат да дадат алтернатива на младежите, тръгнали да пържат раци.

Много ще ми е забавно, когото след седмица/месец/година, все тая, родителите на тези млади хора, много от тях гласували за победителя в изборите г-н Борисов, почнат да се тръшкат по телевизионните репортажи как е трудно да гледат децата си по скайп. Как те се скитат немили-недраги. Но ще чакат от тях да им изпратят 100 долара/евро да си платят сметките и да си купят лекарства.

А после ще отидат и ще гласуват на N-тите избори за фашагите и за ГЕРБ. Че да има стабилност, да не става лошо…

Погледнете се и се попитайте дали може да стане по-лошо…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.