САЩ губят съюзниците си в Азия

Новоизбраният министър-председател на Япония Ясуо Фукуда не успя да се договори с опозицията за американската мисия в Афганистан, което демонстрира неодобрението към политиката на САЩ в Близкия изток. Снимка: Ройтерс

С приятели като тези, има ли нужда от врагове? САЩ вероятно се чудят защо отношенията им с три големи страни, от които се очаква да са близки съюзници, са така обтегнати. Връзките им с Япония, Индия и Турция бяха накърнени, тъй като вътрешната политика на тези държави е в разрез с общите национални интереси.

Япония нe удължи поддържащата военноморска мисия за американските операции в Афганистан. Индия бави ядреното споразумение с Вашингтон, а Турция е гневна от неспособността на Щатите да обуздаят нападенията на базираните в Ирак кюрдски сепаратисти. При това тези проблеми възникнаха дори преди генерал Первез Мушараф да наложи извънредно положение и така да постави нови въпросителни пред американско-пакистанските отношения.

Всичко това не е само съвпадение. Макар да имат вътрешни причини, тези проблеми отразяват и уронения авторитет на САЩ заради войната в Ирак и заради близкоизточната им политика като цяло.

Неразбориите във вътрешната политика на Япония допринесоха за редица затруднения в международните й отношения. Загубата на мнозинството в горната камара на парламента на юлските избори постави новия премиер Ясуо Фукуда в положение безуспешно да се опитва да постигне компромис с опозицията за мисията за снабдяване с гориво на американските операции в Афганистан. Това притеснява Фукуда, който по план на 16 ноември трябва да се срещне с президента Джордж Буш.

Правителството на Фукуда може в крайна сметка и да постигне своето. Но фактът, че не можа да се произнесе по толкова важен за отношенията с Вашингтон въпрос, вероятно ще създаде затруднения и за двете страни. Видимата липса на ангажираност от страна на Япония към САЩ ще даде отражение в момент, когато Токио се нуждае от американския си съюзник повече от всякога, за да балансира растящото могъщество на Китай. Погледнато в перспектива, със сигурност не е в интерес на Япония да отхвърли ролята си на помощник на Америка в Афганистан. Но вътрешната полемика, както и пацифистките настроения (които макар и отслабващи, са все още популярни) е реален израз на неодобрението към политиката на САЩ в Близкия изток.

В Индия нежеланието на премиера Манмохан Сингх да рискува крехката си парламентарна коалиция заради ядреното споразумение с Вашингтон е друг, още по-ярък пример за вътрешна политика, която пречи на националните интереси. Както левите, така и десните политици в Делхи изглежда не разбират колко далеч е стигнал Вашингтон в отстъплението от становището си за неразпространение на ядрено оръжие, за да скрепи новите си отношения с Индия. Тежкият национализъм се съчета с високомерие, базирано на новите икономическите успехи. Той пречи да се постигне споразумение, което би имало много предимства за Индия и би укрепило приятелството със САЩ пред засилващото се влияние на Китай.

Индийци протестират в Ню Делхи срещу ядрената сделка между Индия и САЩ, въпреки че тя би помогнала за противодействието срещу засилващото се влияние на Китай. Снимка: Ройтерс

Предвид настроенията в американския Конгрес, ядрената сделка вероятно няма да се задържи дълго на масата за преговори. Поне част от вината за това обаче пада върху общата неприязън към политиката на САЩ в Близкия изток, включително натиска върху Делхи да не сключва газова сделка с Иран, от която Индия отчаяно се нуждае. Това възкреси старата и така любима на индийските политици от 70-те и 80-те години на миналия век антиимпериалистическа риторика.

В случая с Турция, отдавнашен съюзник на САЩ в най-нестабилния район в света, Вашингтон носи по-голяма вина. Каквито и да са грешките на Анкара към нейното кюрдско население, нехайният подход, с който САЩ се отнесоха към въпроса за кюрдския сепаратизъм, е забележителен. В Турция, разбира се, темата беше експлоатирана за вътрешнополитически цели и показа някои неприятни аспекти на турския национализъм. По-широко погледнато обаче, Турция е заплашена от събитията, задействани от предвожданата от САЩ инвазия в Ирак.

Ирак се явява тежък товар в отношенията на Америка с приятелите й от единия до другия край на Азия. Вътрешните проблеми в споменатите страни надделяват в отношенията със САЩ по начин, който преди десетина години, когато Америка беше смятана за по-силна и добронамерена, не беше възможен.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.