Европейските шпиони се обединиха срещу терористите

Немски полицай отвежда един от заподозрените в планиране на терористични атаки срещу летището във Франкфурт и срещу големи градове в САЩ. Все повече терористи получават инструкции и обучение в чужбина. Снимка: Ройтерс

Три години след най-смъртоносните бомбени атентати, извършени от радикални ислямисти, добрата новина е, че полицията и разузнавателните агенции успяха да разбият поредица други клетки, планиращи подобно клане. Лошата новина е, че броят на разкритите само за няколко седмици предполагаемите заговори във Великобритания, Дания и Германия показва, че те се стараят да поддържат темпото на заплахата. След атентатите в Мадрид през 2004 г., за които на 31 октомври в Испания бяха признати за виновни 21 души, опасността се разраства и променя фокуса си.

“Все още е налице високо ниво на заплаха, просто службите за сигурност работят добре и имаме късмет”, казва Клод Монике, президент на Европейския център за стратегическо разузнаване и сигурност (ЕСИСС), базиран в Брюксел.
Ник Прат, бивш служител на ЦРУ, който в момента работи в Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал“, казва: „Ставаме свидетели на повече такива заговори и те са по-безочливи. Темпът на планирането не е намалял – всъщност мисля, че се е повишил и бойното поле е Европа.“

Разследването в Мадрид разкри операция, която е била на ниско техническо ниво, но смъртоносна. За нея са похарчени едва от 54 000 до 105 000 евро – част от които са набрани чрез продажба на наркотици. Средствата са използвани, за да се взривят 10 бомби, скрити в спортни сакове и оставени в пътнически влакове, а за таймери са използвани алармите на мобилни телефони.

Новите заговори се различават значително по нивото на техническо съвършенство. Според Прат плановете за нападения във Великобритания и в САЩ, подготвени от признатия за виновен оперативен член на Ал Каида Дхирен Барот, са дело на „абсолютен професионалист. Няма голяма разлика от планираните мишени, за които получавах информация от Агенцията за военно разузнаване (DIA) и ЦРУ.“

От друга страна, осуетеният атентат с кола-бомба в Лондон и разбиването на джип, пълен с туби петрол, на терминала на летището в Глазгоу това лято бяха елементарни до степен на наивност.

Без определен модел

Австрийски полицаи разглеждат останките от раница, пълна с експлозиви, с която босненец се опита да влезе в американското посолство. Въпреки успешните операции на службите за сигурност в Европа, броят на заговорите не намалява. Снимка: Ройтерс

Липсата на определен модел, както в начина на изпълнение на атентатите, така и в профила на извършителите, е един от факторите, които усложняват работата на следователите. В различни периоди от време фокусът се мести от чужди към местни терористи и от добре обучени професионалисти към самоуки радикали, усвоили основите на занаята от Интернет.

Заговорът в Мадрид беше фокусиран главно около марокански екстремисти, живеещи в Испания като имигранти. Някои от тях бяха обикновени престъпници, сред останалите имаше наркопласьори, попаднали под радикално влияние в затвора. Макар че подкрепяха идеологията на Ал Каида, те, както изглежда, са действали независимо и не са получавали заповеди отвън – от мрежата на Осама Бин Ладен.

В това отношение, което е от ключово значение, заговорът в Мадрид се отличава от повечето по-скорошни случаи, при които заговорниците бяха получили подготовка в чужбина и указания от Ал Каида. Двама от четиримата атентатори самоубийци, които убиха 52 души в Лондон през 2005 г., както и неколцина мъже, признати за виновни в британски съдебни процеси тази година, бяха обучавани в Пакистан. Същото се отнася и за тримата, арестувани за заговора в Германия през септември.

Служители на западните разузнавателни служби се опасяват, че тази тенденция може да продължи, като имат предвид колко успешно така нареченото от тях „ядро на Ал Каида“ възстанови влиянието си по пакистанско-афганистанската граница.

Като доказателство, че шпионските агенции се усъвършенстват в трансгранично споделяне на информация, Прат посочва скорошния случай в Германия, при който разузнаването на САЩ изигра ключова роля. „Добрата новина е, че има много по-тясна координация и обмен, и това действа, казва той. Хората започват да осъзнават, че не могат да се справят сами. Едностранното събиране на разузнавателни данни не действа, проблемът е твърде сложен.“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.