Стачката на сценаристите в САЩ – драма голяма + фотогалерия

Стачката на сценаристите в Лос Анджелис. Снимка: Ройтерс

Стачката на българските учители приключи. Но стачката на американските сценаристи тепърва набира скорост. В понеделник всичките 12 хиляди членове на Гилдията излязоха на протест по улиците на Лос Анджелис и Ню Йорк, след като филмовите и телевизионните студия отказаха да изпълнят исканията им за по-високи комисионни от продажбата на филмите, сериалите и тв предаванията по Интернет и на DVD-та.

Стачката не е изненадваща. Преговорите между двете страни започнаха още през юли, а крайният срок, който сценаристите поставиха на шефовете на студията, беше неделя вечерта. Както се очакваше, протестите доведоха до спиране на снимките на някои от най-популярните сериали и токшоута. Сред тях са предаванията на Дейвид Летърман, Джей Лено и Елън Дидженерис, които засега разчитат на повторения на стари записи, и хитовите тв поредици “Анатомията на Грей”, “Отчаяни съпруги”, “Д-р Хаус”, “Офисът”, “От местопрестъплението: Лас Вегас” и др.

За момента повторение на вече излъчени епизоди на сериалите не се налага, тъй като от всички има по няколко предварително заснети серии. Но те скоро ще свършат. А и положението се усложнява допълнително от факта, че в стачката се включиха и стотици оператори, фризьори, гримьори, осветители и монтажисти.

Актрисите Сандра Оу (вляво) и Елън Помпео от сериала "Анатомията на Грей" се присъединиха към стачката на сценаристите в Лос Анджелис. Снимка: Ройтерс

Актрисите Сандра Оу (вляво) и Елън Помпео от сериала "Анатомията на Грей" се присъединиха към стачката на сценаристите в Лос Анджелис. Снимка: РойтерсОливия Уайлд от сериала "Д-р Хаус" също стачкува. Снимка: РойтерсАктрисата Мардж Хелгенбъргър от сериала "От местопрестъплението: Лас Вегас". Снимка: РойтерсАктрисата Катрин Хийгъл от "Анатомията на Грей". Снимка: РойтерсАктрисата Джулия Луис-Драйфус. Снимка: РойтерсСценаристи стачкуват пред студиото на компания "Уорнър Брос". Снимка: РойтерсСценаристи стачкуват пред студиото на компания "Уолт Дисни". Снимка: РойтерсСтачката в Ню Йорк. Снимка: РойтерсСтачката в Ню Йорк. Снимка: РойтерсСтачник е седнал пред централата на компания "Ен Би Си". Снимка: Ройтерс Стачката в Лос Анджелис. Снимка: РойтерсСценаристи стачкуват пред студиото на компания "Юнивърсъл". Снимка: РойтерсСтачката в Лос Анджелис. Снимка: Ройтерс

“Стачката засяга телевизионната индустрия страшно много, казва Марк Чери, създател и изпълнителен продуцент на “Отчаяни съпруги”. До 3-4 седмици ще настане криза, защото няма да има какво да се излъчва. Ние вече спряхме работа. Това ми къса сърцето. Обичам актьорите от сериала. Обичам екипа. Сезонът, който започнахме, беше страшно добър. Заснетите епизоди на “Отчаяни съпруги” ще стигнат само до първата седмица на декември. През втората вече няма да ни има.”

Към стачката се присъединиха и немалко актьори. Сред тях са комикът Стив Каръл и колегите му от сериала “Офисът”, Елън Помпео, Патрик Демпси, Катрин Хийгъл и Сандра Оу от “Анатомията на Грей”, Оливия Уайлд от “Д-р Хаус”, Мардж Хелгенбъргър от “От местопрестъплението: Лас Вегас”, Джулия Луис-Драйфус от “Новите приключения на старата Кристин” и др.

Водещите Елън Дидженерис и Джей Лено също не са се появявали на работа от понеделник насам. “Елън иска да подкрепи своите сценаристи, заяви говорителката на Дидженерис Кели Буш. Не знам какво ще се случи с шоуто оттук нататък.”

[swf] data=“http://www.reuters.com/resources/flash/includevideo.swf?edition=US&videoId=70340″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Стачката все още не е засегнала сериозно филмовите продукции, тъй като при тях графикът на сценариите за 2008 г. вече е запълнен. Но проблеми могат да се появят, защото по време на снимките често се налага сценаристите да се намесват и да нанасят поправки по репликите на актьорите, да пренаписват финала на филмите, да разместват отделните сцени и т.н.

Именно заради усложнения от този вид студио “Дрийм Уъркс” отложи снимките на трилъра „Eagle Eye”, които трябваше да започнат във вторник, и следващата седмица ще започне работа по по-“безопасен” проект – комедията „Hotel for Dogs,“.

За три дни стачката на сценаристите ощети студията с милиони долари. Най-силно пострадаха компаниите “Уолт Дисни”, “Ей Би Си”, “Ен Би Си”, “Си Би Ес”, “Парамаунт Пикчърс”, “Тайм Уорнър”, “Фокс” и “Юнивърсъл”.

Последната масова стачка на Гилдията на американските сценаристи се е състояла през 1988 г. и е продължила 22 седмици. Тогава паричните загуби за студията са били в размер на 500 милиона долара.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.