Българите в чужбина, българите у нас… И какво? Потъваме с вярата, че става по-добре

За българите в чужбина, които гледат само откъслечно новини от България, търсят с Гугъл по нещо или им попада линк от Фейсбук:

Да знаят, че нищо не знаят. Положението е по-зле, отколкото изглежда. Нищо, че сме в ЕС и мнозина си въобразяват, че има растеж и България се развива. Икономика почти няма, население вече почти няма. Не селата, а цели градове са празни, строят им стадиони и тротоари по еврофондове, а хората са заминали, нямат поминък.

Който емигрант се връща за по седмица-две и види София, си мисли, че става все по-добре, щото имало нови магазини и някоя нова сграда. Заблуда.
Четат добре манипулирани обслужващи вестници и сайтове. И телевизии, с коментари на обслужващи властта икономисти, които обясняват, че сме напред и нагоре. Направо крият реалното положение.

Външните инвестиции са катастрофа, за 2016 са 600 и нещо милиона евро. Външният дълг надмина 30% от БВП през 2016. А БВП е 41 млрд. – четири пъти по-малък от този на Гърция, с нейната икономика в колапс.

Така че, емигрантите – добре са си там, и ни дават акъл, че тук сме черногледи. И после гласуват за Бойко – на изборите от 2009 г. насам в чужбина все ГЕРБ има най-много гласове.
И какво става?

Понеже някои се съмняват в такива песимистични заключения, ето ги по-просто казани, с цифри:
Икономиката има растеж около 3%, перспективите са да станат 4%. Повече ще е чудо. Дължат се предимно на еврофондове, не на реална икономика.
Дотук все пак оптимистично.

Но. Всяка година държавата планира около 1,5% бюджетен дефицит. тоест харчи повече, отколкото произвежда.
А колко произвежда? БВП е 41 млрд. евро. Растеж от 3% означава 1,2 млрд евро. А дефицитът? Реалният растеж е 1,5% максимум, пак с помощта на еврофондове.

Но, лошо. По последни данни до миналата година някъде имаме външен дълг 13 и нещо милиарда евро. Вече е над 30% от БВП. И как ще го връщаме с реален растеж от около 600 млн. евро годишно? Отговор – няма да го връщаме. Взимаме нови заеми, с темповете от последните 3 години към 2027 г. ще имаме външен дълг около 45 млрд. евро, дори БВП да стигне 50 млрд. евро.

Тоест – ставаме като Гърция. Вече сме го видели там какво стана.

Добрата новина е, че сме толкова бедни и сме свикнали, та няма кой знае колко повече да обеднеем.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.