Криминалните загадки с банката на Петя Славова 1.

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Читателят сигурно помни онзи куриозен случай в съда, при който фирма осъди банката на Петя Славова за сума около 9 млн. лева. Пари, които са източени от сметка на фирмата и банката не иска да ги връща, докато не е осъдена да плати. Но после банката обжалва. И тогава на делото в Софийския апелативен съд се явява още един адвокат, съобщава на съдията, че вече той представлява фирмата, представя документи, а другият адвокат в залата вече бил освободен от клиентката си. Адвокатът на фирмата се шашва, моли да се отложи делото, свързва се с клиентката си, която отрича да го е освобождавала. Съдията обаче приема за редовни всички документи на новия адвокат и гони стария от залата. И новият адвокат оттегля иска за спечелените вече 9 млн. Тоест, спестява на банката тази сума, за която е била осъдена.

Тогава собственичката на фирмата обясни, че никога не е виждала този адвокат, не го е упълномощавала. Адвокатите й подадоха сигнал в прокуратурата за тежко престъпление. Започна проверка и …няма данни за престъпление.

Адвокатът се казва Калин Чанков и вероятно ще влезе в историята на правото в България с това дело. Той твърди, че е упълномощен от клиентката си Евгения Манджукова, собственик на „Месокомбинат Варна”, майка на убития бизнесмен Борислав Манджуков, който всъщност е започнал делата срещу „Инвест банк”. Те са завършили чак след смъртта му, продължени от майката, с осъдителна присъда за банката. Тя е трябвало да изплати споменатите милиони, с лихви и обезщетения на фирмата на Манджукова.

И след като банката обжалва, на заседание в Софийския апелативен съд на 30 март 2015 г. се разиграва въпросната сцена, разказана от много медии, впрочем.

Малко преди делото Манджукова говори по телефона със своя адвокат Велислав Драмов и му пожелава успех. А малко по-късно я питат по телефона какъв е тоя нов адвокат и дали го е освободила. Манджукова втрещена казва, че няма такова неща. Адвокат Драмов е протестирал пред съдията и поискал делото да се отложи, клиентката му да се яви лично. Съдията Стефан Гроздев, обаче, дава ход на делото, отстранява адвокат Драмов и приема документите на новия. Приема и молбата да се оттегли искът за 9-те милиона, вече спечелени на първа инстанция.

Прокуратурата възлага проверка. Правят очна ставка на Манджукова с въпросния адвокат Чанков. Тя казва, че никога не го е виждала, пита го защо лъже. Той твърди, че тя го е потърсила, наела, платила му в брой хонорар и му подписала всички нужни документи.

Проверката възлага графологични експертизи на документите и графолозите казват, че подписите на Манджукова са …истински. Проверката е прекратена, прокурорът отказва да образува дело. Излиза, че г-жа Манджукова е решила да подари на „Инвест банк” по странен начин спечелените след години дела 9 млн. лева.

Зададохме въпроси на адвокат Чанков по мейла, къде и как се е срещал с Манджукова, как са се договорили, как му е платила и т. н. Той запази мълчание и не отговори. Попитахме и г-жа Манджукова, която потвърди всичко, което е обяснявала досега – че до очната ставка никога не го е виждала, не го е упълномощавала.

Адвокат Калин Чанков. Снимка: e-vestnik

Но при разпита си в прокуратурата Чанков разказва подробности къде и как се е срещал и е бил упълномощен от Манджукова. Във въпросния ден и час в София, който посочва, обаче, тя казва, че е била във Варна. За това има свидетели, и не само един. А колата, с която той твърди, че е дошла при него в София, има джипиес и лесно може да се установи в този момент къде е била. Никой обаче не проверява за това. Графологичната експертиза се оказва най-висшето и единствено доказателство.

Обясненията на адвокат Чанков при разпита са прелюбопитни, един Шерлок Холмс ще се затрудни да осмисли разказаното:
В началото на март 2015 г. в съда го срещнал познат, на когото не помни името. Той го поздравил „О, адвокате, какво правиш” и попитал може ли да доведе при него клиентка, която не е от София. Чанков обяснил, че няма кантора,  а сутрин около 10 часа си пие кафето в кафене до тях, да я доведе там към средата на месеца.

„Около 15-и или 16-и март”, обяснява Чанков, пред кафето спрял бял джип БМВ, чийто варненски номер не запомнил точно, само две цифри, от него слязъл неговият познат и водел Евгения Манджукова. Запознал ги и си тръгнал, а те останали да разговарят прави до кафенето. Манджукова го попитала дали ще се наеме да направи отказ от един иск и какви документи трябва да подготви за това. Обяснила още, че след убийството на сина й Борислав Манджуков разбрала, че с тези пари има нещо нередно и затова иска да оттегли иска.

Тези обяснения дава при разпита адвокат Чанков.

Веднага възникват няколко въпроса, които не са чак като за Шерлок Холмс, но може би са с повишена трудност за районен прокурор:
Може ли Манджукова, която води дела за милиони, да си търси случаен адвокат, чрез познат, на когото адвокатът даже не знае името? Самата Манджукова към онзи момент работи с две адвокатски кантори. Едната я представлява по делото с милионите от „Инвест банк”. Тя го е спечелила в Градския съд, сега се явява на Апелативен по обжалване на банката. И изведнъж решава да подари на банката тези около 9 млн., които е спечелила.

Айде, да приемем, че е решила да направи такъв скъп подарък, макар да е абсурдно. Но защо ще търси нов адвокат, който даже няма офис? Като може да каже на своята кантора, на адвоката, който отива на делото в съда, да оттегли иска? Защо ще му пожелава успех на делото, а същевременно ще го освобождава без предупреждение? И да дава още веднъж пари, и да прави циркове с втори адвокат пред съда?

Обясненията на Чанков при разпита продължават:
Манджукова искала да си махне адвокатите и повече да не комуникира с тях. Той я посъветвал какви документи да донесе за отказа. И се разбрали да се срещнат след 10 дни във Варна, на 25 март, тъй като делото е на 30 март. Манджукова не си дала номера на телефона и поискала Чанков направо да дойде във Варна, дала му пари за път. Казала му да влезе в града на 25 март, да стигне Т-образното кръстовище в центъра с църквата и да паркира пред входа й. Тя щяла да го намери… А той й казал с каква кола с какъв номер ще пристигне.

В уречения ден към 11,30-12 часа, както обяснява Чанков при разпита, той пристигнал там с един мерцедес, спрял и зачакал. При него дошла Манджукова с една папка. Отказът от иска трябвало да бъде заверен нотариално, но Манджукова казала още на първата среща, че не иска да ходи при нотариус. Чанков й казал да подпише и напише под подписа трите си имена, след това да изпрати отказа до съда по пощата. И пълномощното му да я представлява като адвокат тя подписала пред него. После му платила и обещала да прати до съда молбата.

Според Чанков той й оставил телефонен номер на факс (в пощенския клон до дома му), на който Манджукова по-късно му изпратила молбата и на него (кой знае защо изпратена също по факса от пощенски клон във Варна, не от офиса на фирмата).

(следва утре – Криминалните загадки с банката на Петя Славова 2. Докога прокурори ще си затварят очите?)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.