16 прилики и една разлика между Ердоган и Борисов

Иво Инджев

За референдума и пировата победа на Ердоган над населението на големите градски центрове в Турция днес се лее водопад от информация и не е нужно да припомням известните факти. Ще им придам, обаче,  малко български контекст в срамнителния анализ на личностите, управляващи там и тук, както и на някои от “принципите”, които те изтъкват в полза на своята несменяемост.

1.Ердоган е на преден пост в турската политика от 11 години.

Борисов в България- също.

2.Ердоган е издигнал в култ стабилността на държавата като основание тъкмо той да я крепи.

Борисов в България – също.

3.Ердоган е за мажоритарния вот (имайки предвид собствената си мажоритарна избираемост).

Борисов в България- също.

4.Ердоган противопоставя жителите на малките селища на градското население на мегаполисите.

Борисов в българските условия (при всички условности на сравнението) – също.

5.Ердоган се стреми към статут на “баща на нацията” (заменяйки досегашния Ататюрк).

Борисов в България – също (майката , според него, трябваше да стане Цецка Цачева, чиято кандидатура “бащински” издигна за президент).

6.Ердоган проповядва пряката демокрация чрез референдуми (в първите часове след победата си на референдума вчера той обеща нов за смъртното наказние, ако парламентът му попречи да го наложи).

Борисов в България проповядва същото отношение към прекия вот .

7.Ердоган изтъква собствената си борбеност (на бивш спортист) като обяснение за политическия си триумф на самонаправил се политик.

Борисов в България – също.

8.Ердоган е продавал нещо по улиците на Истанбул като юноша, защото е бил беден.

Борисов е вадил картофи, ял е филии с мас и е ритал топка с чифт скъсани гуменки поради бедност (картинка, която за онези временна се отнасяше до почти всички български деца, но само Борисов умее да прави от нея пропаганда в полза на кариерата си).

9.Ердоган е “емблематичният, харизматичният” лидер, описван по този начин в световните медии.

Борисов в България (и по страниците на световния печат)-също.

10.Ердоган харесва Путин като свой близнак (отново).

Борисов в България го уважава от страх от върховния побойник в квартала .

11.Ердоган е за НАТО (все още), но против това да дразним Путин в Черно море.

Борисов в България (и по отношение на Черно море)- също, макар и да му е неприятно натовски танкове “да се разхождат” из България.

12.Ердоган, за радост на Путин, забрани на американците да оперират от неговата военновъздушна база в Инджирлик за въздушни удари в Сирия.

Борисов, заради кефа на Путин,  не допусна в България да се разположат елементи от американския натовски противоракетен щит.

13.Ердоган е за “Турски поток”.

Борисов от България на практика е негов косвен кръстник (според Путин, който на 1 декември 2014 г. смени в Анкара названието на потока от “южен” на “турски”, а външният му министър Лавров обвини за това послушанието на Борисов пред ЕС – Борисов се съгласи като определи в отговор Лавров за най-големия дипломат на света).

14.Ердоган е срещу руската анексия на Крим, но и срещу санкциите срещу Русия, които вредят на двете страни.

Борисов не смее да се обяви срещу общата европейска позиция за Крим, но човърка систематично с мърморене по въпроса за вредата от санкциите на европейците срещу близки до Путин олигарси и техния бизнс, защото вредят на двете страни (неговото протеже Цачева се обяви категорично за отмяната на санкциите в един глас с русофилския си дубльор Румен Радев, преди да направи крачка назад от това искане в хода на предизброна кампания за президент).

15.Ердоган разпалва турския национализъм.

Борисов е на път да управлява с вождовете на българския национализъм.

16.Ердоган шантажира за пари Европейския съюз по въпроса за бежанците.

Борисов прави същото, но по-скоро като просител на своето си ниво в ролята на самоназначил се главен граничар на съюза срещу бежанската вълна

ЗАБЕЛЕЖКА: Горните прилики не са подредени непременно по важност, нито по хронологичен признак. Нюансите в приликите не ги оборват (национализъм в България, например, означава любов към чужда нация).

А ето и една съществена разлика между състоялата се биография на Ердоган и един открит въпрос пред Борисов:

Ердоган е лежал (заради принципи, нарушавайки забраната да разпространява омраза по религиозен признак), а Борисов не е е бил в затвора.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.