1/4 от софиянци се топлят без пари

Останалите отделят от залъка, но плащат редовно. Топлофикациите искат да падне давността върху задълженията

Радиатор с т. нар. топломер – уред за дялово разпределение. Повечето софиянци недоволстват от сметките, които постоянно се увеличават, но мнозина не си плащат сметките и загубите се калкулират в цената на топлоенергията. Снимка: e-vestnik.bg

„Откъде накъде аз ще си плащам съвестно и навреме сметките, а нередовните ще получават лихвени ваканции? – възмущава се 33-годишната столичанка Б. С. от кв. „Младост”. – Като просроча сметките си веднага ме заплашват със съд, а тези с големите стари сметки не ги закачат.”
Тя дава за пример свои съседи. В нейния блок в столичния кв. “Младост-1” живее семейство с две деца, което от 1998 г. не си е плащало парното. Не е съдено. Не са им спрели топлото. Радиаторите в апартамента им продължават да греят. Сметките продължават да идват и семейството продължава да не им обръща внимание. „Децата им се раждаха, когато спряха да плащат, а сега вече ходят на училище”, казва софиянката.
На служителите на Топлофикация и на поканите да се издължат, от семейството отговарят, че са безработни и социално слаби. Задълженията им се водят несъбираеми и като такива влизат в загубите на дружеството, които пък участват във формирането на цената на топлоенергията. Така дългът на семейството практически се плаща от другите, редовните абонати.

Всеки познава такива хора. Сред тях има бизнесмени, дори политици и депутати, които не могат да се оплачат от малки доходи, но също не смятат за нужно да дават пари, за това което ползват.
Но в сградите живеят и семейства с малки деца, пенсионери или социално слаби, които всеки месец изсипват в касите на топлофикация голяма част от заплатата и пенсията си, въпреки че пестят и стоят на студено, защото са спрели топлото в радиаторите си. 75% от столичани плащат редовно и в срок сметките си, казаха от дружеството. Излиза, че тези 3/4 от столичани студуват, ограничават си разходите, но си плащат парното, дори и със закъснение и така Топлофикация все пак се крепи и поддържа парното. А 1/4 не ги е грижа за сметките, демонстративно ги бойкотират и за тях няма санкции, дори може да се измъкнат с 5-годишната давност.

Има и такива, които от години са си махнали радиаторите, защото не могат да плащат парното. Но заради таксата мощност, която отпадна, след това заради енергия “сградна инсталация” или заради т. нар. лира в банята имат дълг, лихвата върху който отдавна е минал главницата и продължава да расте…
Последният Закон за енергетиката забрани демонтирането на радиатори. Така Топлофикация не може да спре топлото на длъжника, като отдели отоплителното тяло от инсталацията. Не може и да го осъди, ако абонатът не подпише нотариалната покана за доброволно погасяване на задължението. Но осъдени има – които не са успели да се измъкнат с вратички в законите. И описани жилища и запорирани пенсии и заплати има.

Централното топлоснабдяване се оказва най-несправедливата система за заплащане на услуги в български условия. Нито едно правителство и парламент в последните десет години не можа да измисли правила, които да създадат равнопоставеност между абонатите и взаимоотношения на взаимно доверие между тях, топлофикация и фирмите за дялово разпределение.
Междувременно Булгаргаз предупреди топлофикациите, че ако не си плащат горивото, ще им ограничи подаването на природен газ.

Лидия Маутнер (вдясно), зам.-шеф на Топлофикация – София, до нея – шефът на дружеството Петко Милевски обявяват на пресконференция, че ще има “лихвена ваканция”. Снимка: Светослава Банчева

В тази ситуация топлофикациите поискаха да се премахне давността за задължения и лихви чрез промяна в закона. Според закона несъбрани в продължение на 5 години задължения и на 3 години лихви отпадат и стават неизискуеми. Според някои експерти това е анахронизъм, законът е от 1989 година, когато икономиката ни не е била пазарна.

„Смятате ли, че някой, който знае, че след 5 години дългът му ще изчезне, ще има желание да се издължи? – пита Стефан Дочев, директор в Топлофикация София – В Европа вие не можете да бъдете собственик, ако не си плащате консумативите на апартамента, рано или късно това ще бъде прието и при нас.”

Според Дочев държавата ще се разпадне, ако съществува такова категорична постановка за лихвите и задълженията. Нека кредиторът има право да се откаже от част или от цялото вземане, но не това да става автоматично, коментираха от столичното дружество.
Полемиката за лихвите и дълговете за парно се развихри заради наскоро завършилата “лихвена ваканция” за задължения отпреди 31 септември 2006 г., която Топлофикация “София” обяви с цел да намали вземанията от абонати. Благодарение на нея за месец и половина дружеството събра 8 млн. лв. от общо 190 млн. лв дълг на потребителите.
Експерт от Министерството на финансите коментира, че нулирането на над 5-годишните задължения и над 3-годишните лихви става чрез съдебна процедура.
„Опрощаването е невъзможно” – категоричен е Дочев на въпрос дали дружеството сега ще опрости автоматично много старите дългове и лихви, както пише в закона.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.