От Нова тв да се сърдят на бТВ, че спря Слави и така направи скандала по-голям. + Присъди от Фейсбук

Теориите на конспирацията и въпросите „Защо точно сега?“, са опит да се прикрие цензура

Васил Иванов и Слави Трифонов на пресконференцията след спряното предаване. Сниимка: от екрана на телевизия BiT.

Както можеше да се очаква второто спиране на предаване от „Шоуто на Слави” се посрещна от някои със злорадство и призиви да го изгонят въобще от бТВ. Винаги, когато у нас пред последните 20 години е спирано предаване, вестник, репортаж, статия, уволняван е журналист, има хора, които обясняват, че съответният вестник, предаване или човек е нещо крив. Затова сме толкова назад по свобода на словото. Тя е в главите на хората.
И винаги при такива случаи ни призовават да не бъркаме „професионалните стандарти” с цензура. Само че под професионални стандарти се крие наистина цензура. Не случайно България е на толкова незавидно място по свобода на словото – 113-а в света и последна в ЕС. И след събитията от последните месеци ще слезе още по-надолу.

Спирането за втори път на „Шоуто на Слави” е по-скандално от разкритията на Васил Иванов. Още преди да стане ясно какво ще каже Васил Иванов. А на пресконференцията той не каза новина. Само потвърди това, което всички подозират. Дори очакванията бяха за повече.
В отговор върху него се изсипа голяма вълна недоволство от колегите му в Нова тв. До такава степен, че в опитите си да се защитят, те постигнаха обратен ефект. Как нямаше един пиар да ги посъветва как да отговорят, да бъдат по-сдържани, да внимават какво пишат дори във Фейсбук. Пресолиха манджата и оставиха впечатление, че Васил Иванов ги е изловил натясно. Ама записвал колегите си. В журналистиката това е метод. Журналисти от Би Би Си записаха тайно Иван Славков и това стана причина да го изгонят от МОК. В случая с Васил Иванов той е записвал доказателства за цензура, защото явно дълго време е бил фрустриран от това. Никого няма да изгонят от Нова поради това. Дори въпросната шефка на новините Сарелска ще се издигне. Особено ако телевизията я купи Пеевски (ако вече не я е купил).

И тук възниква вторият въпрос – мнозина развиха теория на конспирацията, че Васил Иванов нарочно прави скандал сега, за да паднат акциите на Нова тв. В България винаги като стане някой обществен скандал, разкритие в медиите, започват коментари –

 

„Ама защо точно сега?”

Винаги е било така – все е преди избори, преди някакво „международно положение”, посещение на високо ниво в България, преди да гласуват някой закон, по време на някой скандал. Все има причина да зададат въпроса „Защо точно сега?” И да развият теория на конспирацията.

Така и с Васил Иванов. Не трябвало да говори, да не намали цената на Нова тв. Или обясняват, че говори точно с тази цел. Само че бТВ помогна най-много за скандала, като спря „Шоуто на Слави”. Упреците трябва да се насочат главно натам. Дали е нарочно, дали е от „картелна“ солидарност към колеги собственици, но бТВ направи скандала истински голям.

В крайна сметка остава въпроса – прав ли е Васил Иванов? Това, че е глупав и съобщава на пресконференция, че гласувал за Бойко Борисов, защото той „бил мъжкар”, е смешно, но не отменя въпроса има ли цензура? А отговорът е „да”, според масови я зрител. Няма как да се скрие.
Онези, които недоволстват от Слави, да знаят, че при това затягане на примката около телевизиите, ще останат да си гледат само предавания като на Николета Лозанова. А като Пеевски и Борисов купят и бТВ, едва ли ще преместят там „Шоуто на Канала”.  Впрочем, ето коментари от нецензурирания (все още) Фейсбук (казват, че Делян Пеевски искал и него да го купи):

Лили Първанова
Искам Васил Иванов да гостува в „Шоуто на Канала“, за да го спрат и него.

Christo Komarnitski
Мислех да не се намесвам, но истеричните крясъци : „В Нова тв няма цензура!” ме провокират. Много добре помня как преди година буквално изтрихте колегата Чавдар Николов. Поне си замълчете гузно… (бел. ред. – става дума за изгонването на карикатуриста Чавдар Николов и изтриване не всичко свързано с името му от сайтовене на групата – на телевизията, на „Дарик” радио, „Вести.бг”, „Вбокс7”).

Tchavdar Nikolov
Я виж ти, да не са сменили политкомисаря Зурлева със Сарелска?! (бел. ред. – и двете са началници в Нова тв). Цацаров да арестува и Сарелска, като бияч от магистралата на Свободното слово.

 

Демонизирането на Васил Иванов не помага

Асен Генов
Нова тв, грешна ви стратегията. Демонизирането на Васил Иванов няма да помогне. Разследващата журналистика не е лайфстайл предаване. Не очаквайте захаросани хубавици да дрънкат за мода и хомеопатия. И разбира се, че ще има „странни” източници. И методите понякога няма да са лицеприятни. Става дума за престъпления, не за мода и манекенки. Важното е друго – грижеше ли се шефката на новините за комфорта на партията на девера си или не? Даже не е важно, че Васил Иванов е гласувал за Борисов – глупости правим всички. Важно е, че разследванията са били срещу котерията ГЕРБ, а шефката ги е спряла. Ясно ли го обяснявам?

 

Лъснаха като гол задник

Виктория Тинтерова
Цолова и Николаев и там шефката им, една … пръчка, на която името не знаех до вчера, ни вкараха в някакво изключително гнусно блато на отношения между тях, между държава и тях, между разни държавни хора и тях… Отношения, които драгия зрител до вчера подозираше съвсем обосновано, а днес лъснаха като гол задник. Такова презрение ни заля от телевизора, такова незачитане, че имах чувството, че те си мислят, че в държавата има един телевизор – в хола на Борисов. Толкова ниска топка са, че нямам думи. Лошото е, обаче, че докато ги има ще го има и тоя политически елит.

Georgi Drentchev
Само Слави Трифонов застана зад Васил Иванов, всички без изключения го плюят. Цензурата е спокойна с такива адвокати.

Явно в телевизиите няма цензура, а специално в Нова, това е така, благодарение на Дарина Сарелска (бел. авт. – шефката на новините в Нова тв, обвинена от репортера в цензура).

 

Моите уважения за Слави Трифонов и Васил Иванов

Iva Doichinova
Като принципно системен играч искам да кажа нещо на асистемните играчи като Васил Иванов и Слави Трифонов. И то е – моите уважения. Претакам пресконференцията ви вече повече от един ден, за да се избистри видяното и чутото. Имената и личностите в журналистиката създават доверието към нея. Респект и към мениджмънта, който успява да оцени това. Времето, в което Слави е в телевизионен ефир е абсолютен прецедент у нас, независимо кой го харесва, гледа и кой не. Фактор е с това, че не могат да го превърнат в служител и е лидер на мнение. Васил Иванов си е заслужил всички награди за разследващ журналист, сега ще си заслужи и атаките срещу него, затова че разследва собствената си медия. Заслужи си атентата срещу майка му и сестра му, заслужи си съдбата да спи с пистолет до главата. Всъщност и двамата са също много системни играчи – Слави се съобразява с договора, Васил се бори година и нещо, преди да избухне. Но на тези двамата им стиска да се изправят срещу системата, когато срещу собствената им истина и критерий се стовари стъкмистиката. Колеги журналисти, върху кого от вас не се е стоварвал медиен чадър, да попитам? „Политиката на медията“ е удобната формула с която много хора от професията погребаха собствените си имена, съжалявам да го кажа, и продължават. Докато гледах Васил и Слави си мислех – те имат поне един метър разлика във височината и са еднакви по дух. Дръзки. И нека всеки, който е казал на Васил в телефонните си разговори личното си мнение, може да го каже и пред всички. Аз мога да го кажа за себе си: това, което мисля, споделям и публично. Разлика няма. Защото иначе влизаме в дълбокото блато на личната стъкмистика. Разбирате ме – пазим си заплатите, а не критерия.
Тъжното за собствениците и мениджърите на медиите е това, че никой не ги помни, ако не са дали възможност за талантливите и дръзките си журналисти да бъдат това, което наистина могат да бъдат.

 

Не искам да работя нито със Сарелска, нито с Васил Иванов

Vesselina Sedlarska
…Едва тази сутрин видях най-после изказванията и на двамата. От страна на Васил Иванов – внушения, от страна на Дарина Сарелска – декларации. Не бих искала да работя нито под ръководството на Сарелска, нито в една стая с Васил Иванов. Това не е истински конфликт, всяка страна показва само маншетите на мръсните ризи на другия. Нямам никакво съмнение, че ако единият извади и ръкав, другият е подготвен да извади два. И накрая ще стане ясно, че всичко това няма нищо общо с журналистика. Твърде много корупция на твърде малка територия. Не ми е ясно докога ще продължава да се бие сметаната – докато прелее от съда, или докато се вкисне. В първия случай те ще продължават да преяждат, а ние да повръщаме. Във втория ще им ритнем съдинката. Подозрението ми е, че готвачите са казали отговора само на Слави Трифонов. Извинете за метафорите, когато истината е скрита, думите си играят на жмичка.

 

Цензура и подлост

Adelina Deliiska
Омерзителната кавга в Нова тв, която признавам, че изгледах в развитие и тази сутрин, бе само за да докаже, че цензура, зависимости, подлост и папки в българските медии има на всякакви нива. И стига сме се правели на света вода ненапита, защото знаем, че е така и приемаме условията – всички, няма девствени в тая работа. Така че да спрем да показваме мръсното си бельо на хората. Завършвам с показателен пример – млада и кадърна моя колежка тръгна да си търси работа, когато без вина останахме без нея преди време. Половината медии й казваха, че става, ама няма да я вземат, защото не била достатъчно „опозиционна”. Онези от другия издателски лагер пък й дуднеха, че е проявила „опозиционност“ и затова не я щат, а не защото няма качества… Ей това е реалното положение с медиите и свободата у нас. Кой е по-голям от хляба си, а?!

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.