БНТ възвелича Богдан Филов, като старателно премълча думите фашизъм и Хитлер

БНТ поднесе в понеделник вечер умилително предаване за Богдан Филов, в „История.бг“. Вечерта в деня на Холокоста.

Водещ и трима от гостите се скъсаха да обясняват колко велик учен е, как случайно сбъркал, нямал избор, когато неговото правителство вкарало България на страната на Тристранния пакт. Една от участничките доц. Цвета Тодорова едва успя да каже, измежду толкова дитирамби за Филов, че бил антисемит. А археологът Овчаров изрази съжаление, че еврейските организации били против да му се сложи паметна плоча.

Даже не се осмелиха за един час предаване да кажат думите фашизъм и Хитлер. Веселин Методиев спомена нещо за недемократични средства, антидемократични цели и т. н. Водещият обясни, че Филов бил германофил…
Богдан Филов е човекът, който направи България съюзник на Хитлер, обяви война на Великобритания и САЩ и прие антиеврейски закони. Мъдри глави в БНТ обясняваха, че нямал друг избор. Винаги има избор – ако не си съгласен, оттегляш се. Филов до последно е работил като убеден привърженик на Хитлер.

Той е българският маршал Петен. И двамата са осъдени на смърт съответно от френския и българския Народен съд. На французина заменят присъдата с доживотен затвор, защото е бил на 90 години. Не всяка жертва на Народния съд е мъченик на демокрацията.

Но след предаването мнозина споделяха из Фейсбук идеята, че не бил виновен, нямало друг избор.
Никога във Франция няма да допуснат такова умилително захаросано отношение към маршал Петен. Там го наричат маршал Пютен. Все едно тук да наричаме Филов Лайнов. И това предаване на БНТ, и адвокатите на Филов, идат да покажат какви конюнктурни сме българите, не от днес. Готови да служим на дявола, щото няма начин. Имаме и поговорка – запали и на дявола свещ, за да не дойде каквото не щеш.

Филов с убеденост поема този път и води България след Хитлер. А не поради някаква принуда. Никой не го е карал да обявява война на САЩ и Великобритания, за да сринат София с бомбардировки. Никой не го е задължавал да приема антиеврейски закони. И ако не са били патриарха, депутати и общото настроение в обществото, щеше да депортира всички български евреи. Само 11 хил. е депортирал – от Македония.

Така в самия Ден за възпоменание на холокоста БНТ реабилитира един привърженик на Хитлер.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.