Тъй рече Йохан!

Днес Кройф щеше да стане на 70 години

Великият футболист и треньор Йохан Кройф щеше да навърши 70 години на 25 април, но ни напусна преди година. Да си припомним една от най-ярките страни на противоречивата му личност, с едни откъс за прословутите му „кройфизми“ от книгата на френския журналист Шериф Гемур „Йохан Кройф – гений и деспот“ (Ера, превод Гриша Атанасов).

Легендарните излияния на Кройфи, разпространявани широко заради статута му на уникална звезда в Холандия, с течение на времето стават откровено мегаломански, както и днес иронизира сайтът на ФИФА: „Освен с постоянните си нарушения срещу граматиката, артистът е известен и с объркващата логика на своите дълги монолози, които го водят винаги до едно и също заключение: че той отново има право! Не един негов събеседник е оставал със зяпнала уста.” Върхът е, че Йохан редовно завършва дългите си и често объркани тиради с един израз, станал нарицателен в Холандия: „Da’s logisch!” (Това е логично!). Естествено, логично само за него. Понякога се смилява и се интересува дали доводите му са схванати добре от неговите събеседници с едно „Heb je het begrepen?” (Разбра ли добре?).

Още по-впечатляващо е, че словото на Кройф прелива извън строго футболните рамки и постепенно пропива цялото холандски общество! „Вариращите от арогантност до искреност изявления на Кройф се известни и с лингвистичната си екстравагантност ”: Сайтът на ФИФА напомня с основание прочутите афоризми, наречени cruijffiaans („кройфизми”), които бележат нарастващото влияние на номер 14 върху неговите сънародници.

Добре известните му и често импровизирани словесни изблици са легион. Той често прибягва до плеоназми или баналности: „Онова, което е отрицателно, няма никакъв смисъл”, „Ако не върви добре, значи не върви добре”. Някои формулировки, заредени с хумор, ирония и егоцентризъм изразяват по-добре неговата индивидуалност („Преди да допусна грешка, не я правя”, „Не правя грешки почти никога, защото ми е много трудно да се излъжа”). Много са подигравани най-ярките му кройфизми за играта като: „Футболът е проста игра, но е изключително трудно да играеш просто”, „Съвпаденията са логични”, „За да печелиш, трябва да вкарваш”, „Топката е съществен елемент от играта”.

Но не бива да се забравя, че за гениите в най-различни области винаги е било трудно да обяснят на обикновените смъртни онова, което на самите тях им изглежда очевидно. Затова гениите се оправят, както могат. Включително и Кройф, който по темата за футбола употребява и злоупотребява със странни или направо тавтологични формулировки. Дори напълно оксиморонни като знаменитото му „Всяко неудобство си има своето предимство”. „Това стана общоприет израз в Холандия. Използват го дори политиците”, обяснява Рини ван ден Елцен, един от многобройните имитатори на Кройф, благотворно саркастични факлоносци на океанското остроумие на приказливеца номер едно на своята страна.

Защото поради статута на икона на техния автор кройфизмите често минават за евангелско слово! Дори в света на предприемачеството, където експерт в лидерството като Йохан няма как да не си създаде последователи. Те включват в учебниците по мениджмънт някои от дълбоките му мисли, споделени докато е играч или по-късно като треньор („Ако не положите 100 процента усилия, няма да постигнете 100 процента от целите си.”). Самият Йохан Кройф публикува в съавторство със Зитце де Бур труда Johan Cruijff Uitspraken (Йохан Кройф говори), компилация от най-добрите кройфизми.

Така или иначе, вече трийсетина години кройфизмите са ярък символ на психокултурното влияние на Йохан Кройф, „прост футболист” в началото, върху цялото холандско общество. През 2015 г. Ян Пекелдер, холандски професор по синхронна лингвистика в университета Париж-Сорбона, сякаш съжалява за това: „Тъй като интелигенцията възприема изрази, които всъщност понякога са доста глупави, тях ги анализират като гениални мисли. В това няма нищо вярно. Те често са смешни, понякога са абсурдни, но в устата на Кройф придобиват статут на „магически формули””.

Саймън Купър от своя страна остава очарован от поп и футболното остроумие на Йохан Кройф – изобилно като на Браян Клъф в Англия или Ролан Курбис във Франция – което той следи от години: „Той никога не спираше да говори, с пролетарския си акцент от стария Амстердам, със собствен синтаксис и граматика, със странните си сравнения („Онези от десницата са козе сирене”) и със своето свиване на раменете, за да подкрепи аргументите си. Хипнотизиращият плам на Йохан Кройф оказва смущаващ ефект в Холандия. Там, когато Йохан се произнесе, отдавна отвръщат с един израз, предназначен да го подиграе или да му окаже почит: „Johan heeft gesproken!”, („Тъй рече Йохан!”). Поклонниците на Кройф, които го обожават, и противниците на Кройф, които му се присмиват, използват по-радикално съждение: „Johan heeft altijd gelijk”(„Йохан винаги има право”).

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.