Майка Тереза може да стане светица – премахнала бъбречен камък

Майка Тереза може да бъде обявена за светица от Ватикана, след като извърши второ посмъртно чудо – премахна бъбречния камък на индийски свещеник. Снимка: Ройтерс

Преди време католическата информационна агенция съобщи, че казусът с канонизацията на Майка Тереза може да „преодолее последното препятствие”. Това ще стане, ако Ватикана потвърди излекуването, за което свидетелства на 5 септември (10-тата годишнина от смъртта на обичаната от всички монахиня) свещеник в индийския град Гуахати. Въпросното излекуване, за което първоначално съобщи азиатската католическа информационна агенция UCA News, е описано като „изчезване на половининчов бъбречен камък в долната част на уретера”.

Случилото се е описано в списъка с чудесата, предоставен на UCA News от архиепископа на Гуахати Томас Менампарампил. Свещеникът няколко месеца бил измъчван от камък в бъбрека и взимал лекарства, които обаче не му помогнали. Повечето бъбречни камъни могат да се отстранят по хирургически път, което често е амбулаторна процедура. Затова свещеникът имал насрочена планова операция за шести септември, като на пети постъпил в болницата за подготовка. Той помолил обаче да отиде на литургията в дом за деца, основан от Майка Тереза. На богослужението свещеникът настоял присъстващите да се помолят за нея и от негово име. Когато се върнал в болницата, рентгеновите снимки показали, че камъкът е изчезнал. Операцията била отменена. Бележките, предоставени на UCA News от архиепископа, включват описание на случая, подкрепено с подписа на хирурга, в което се казва: „Наистина изглежда като чудо и забележително събитие – камъкът не може да е бил разтворен с лекарства и в този ден просто изчезна.”

На пръв поглед отстраняването на натрупване на минерали може да изглежда прекалено незначително, за да се нарече някой светец. В действителност обаче критерият на ранната църква за святост е мъченичеството. Дори когато папите постановиха алтернативно условие за две до четири посмъртни чудеса, те се отнасяха до излекуването на ужасни и често застрашаващи живота заболявания. Това бяха редки заболявания, които страдащият е могъл да третира с други средства, но не го е направил.

От съобщението на Cybercast News Service не става ясно дали Мисионерките на милосърдието – орденът на Майка Тереза – са се обърнали официално към Ватикана, за да проучат случая.

Монахини от ордена на Мисионерките на милосърдието се молят на десетата годишнина от смъртта на Майка Тереза в Калкута. Снимка: Ройтерс

Списъкът с чудеса, извършени от Майка Тереза, е съставен с известна прибързаност. Обикновено процесът по признаване на някого за светец отнема десетилетия, дори векове. Но след смъртта на Майка Тереза папа Йоан Павел ІІ заобиколи традиционния петгодишен период на изчакване и инициира процес на канонизация „по бързата процедура”. Първата голяма стъпка, установяването на нейната „героична добродетелност”, беше направена бързо. След това обаче се оказа, че информацията за посмъртни чудеса, която можеше да бъде потвърдена, почти липсва. Тереза беше обявена за блажена през 2003 г. Но на 5 септември т. г. нейната наследничка – сестра Нирмала – заяви пред агенция Франс прес, че „очакваме второто чудо за светостта на Майка Тереза”. Излекуването на свещеник Томас, който познавал Майка Тереза 18 години преди тя да почине, се случило на същия ден.

Колкото и незначително да изглежда второто чудо, ако бъде признато, то най-вероятно ще се окаже по-малко проблематично от първото. При първото индийката Моника Бесра свидетелства, че се молила за помощта на Майка Тереза, и била излекувана от тумор в корема. Медиците, лекували Бесра, и съпругът й твърдят, че оздравяването й може и да се дължи на конвенционалното медицинско лечение, на което била подложена. В резултат на което пък Бесра се оплака на пресата, че след обявяването на Майка Тереза за блажена, мисионерките я изоставили.

За да сме честни, не всяко чудо е разтърсващо или безспорно. Какъвто е случаят със свети Антонио де Сант-Ана Галвао, канонизиран от папа Бенедикт ХVІ през миналия декември. Галвао, който починал през 1822 г. и чиято канонизация протичала по „бавната процедура”, бил францискански монах в Сао Паоло. Той разпространявал „хапчета”, които всъщност представлявали нагънати парченца оризова хартия, давани с молитвата „След раждането Дева Мария остана непокътната. Майко на Бога, застъпи се за нас.” Вярващите ги поглъщали за различни болести. След смъртта на Галвао монахините в манастира му поели производството на лекарствата. Според британския вестник „Дейли Телеграф”, когато движението за обявяването му на светец набрало скорост, от манастира излизали по 10 000 хапчета на ден. Вестникът описва как местната църква се противопоставила на производството, а един архиепископ коментирал, че практиката „буди съмнения”. Въпреки това Ватиканът видимо бил удовлетворен. А първото посмъртно чудо на Галвао било излекуване на бъбречни камъни…

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.