Борисов защити Цацаров. А още колко срещи е имал главният прокурор и с кого?

Сотир Цацаров и Бойко Борисов. Снимки: Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров „попаднал в капана на червените олигарси”, като отишъл на среща в ЦУМ с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Такова тълкувание даде Бойко Борисов от Ямбол пред медиите.

Какво се разбира от думите на Борисов? Той е на страната на главния прокурор (в един глас с медиите на Пеевски), той е против карикатурите на Комарницки (и друг път го е заявявал, дори гневно), той също е недоволен от Сашо Диков, от „Да, България”.
Той защитава главния прокурор, за който един друг бивш прокурор казва на Борисов „Ти си го избра” – в един скандален запис, останал без разследване от прокуратурата, освен че търсиха кой го е направил, а не какво се говори там.
Избраният за премиер за трети път се показа пак като умел демагог.

Всъщност Борисов вкарва няколко интриги в случая с Цацаров. Най-напред обяснява, че главният прокурор едва ли не бил излъган от някакви лроши хора.

А тази среща очевидно е по молба на Цацаров, който е поискал „да набие канчето” на Дончев, а не обратното. Със сигурност тази среща е била със знанието, а може би дори и по съвет на Борисов. Вероятно и със знанието и на третия от тази света троица на олигархията. „Аби, виж там, поговори с него, много ни мъти водата. Може да се стресне от теб”. Нещо такова. Само че Сашо Дончев не се стреснал, а съобщи публично.

Пита се – колко още такива срещи, с колцина още бизнесмени е провел Цацаров? Със сигурност някои други са премълчали за спявката си с главен прокурор, и са се разтреперали от страх. Това е т. нар. черно ходатайство, познато още от началото на 90-те години. Накисваш някой бизнесмен, правиш му една прокурорска преписка, разследват го 2-3 години  и му разсипваш бизнеса и авторитета, а накрая не се стига до обвинения дори. Или обвиненията отпадат в съда. Независимо дали съответният бизнесмен ще клекне още отначало или ще стигне до съд.

Това се случи на мнозина. Така тормозиха Гриша Ганчев, Огнян Донев, Любомир Павлов и поне още няколко от едрия бизнес, акции сега правят и на Марешки, независимо кой от тези е прав, крив, симпатичен или несимпатичен на обществото. Същата схема приложиха и на Цветан Василев. Само че той отказа да прехвърля активи и събориха банката, със съответните печалби за когото трябва, и загуби за държавата.

Цацаров, разбира се, отвърна на Дончев с контраобвинения, че той искал от него намеса по някаква прокурорска преписка.
Тази майна съвсем ни взе за мезе. Той така е свикнал по пловдивски да решават нещата по кръчмите. С Гергов е другарче и съгражданин отдавна, знае се, че му е оказвал съдействие като съдия. Кой знае колко такива срещи са имали и кой знае още с кого.

Откъде накъде, като си главен прокурор, ще отиваш в работно време на такава среща? На кого си длъжен? На Гергов? Никой нормален, дори районен прокурор, няма да иде на такава среща, без да знае предварително за какво ще си говорят там. А ти си главен прокурор и ще идеш при Дончев да ти иска нещо за някакво проверка?

Така че наивният Цацаров, влязъл в капан – това е версия само за баламурници, които се хващат на приказките на Бойко Борисов.
Няма съмнение, че Цацаров е поискал тази среща. Че той се бърка в политиката и медиите, и притиска бизнесмен (само този ли?).

Двамата с Борисов вкарват интригата, че „Да, България” има нещо общо с Дончев и червени олигарси – успешна политическа димка. Освен главният прокурор наистина да е осведомен на ниво махленска клюкарка и така да намесва телевизия и партия. Въжделенията на двамата са доразвити с детайл в медиите на Пеевски.

Вицепремиерът Цветан Цветанов връчва приза икономист на годината на Цветан Василев, 2011 г. Снимка: в. „Стандарт“

Борисов вкарва още една интрига – че „червените олигарси с парите си се опитват да върнат „Мултигруп”. Хората вече я забравиха тази групировка, както забравиха още няколко групировки на прехода.

Най напред, такава групировка може да се създаде само с помощта на властта. Както стана с КТБ. В e-vestnik писахме неведнъж преди 3-4 години, че КТБ е новата групировка, подобна на „Мултигруп”. Тя беше старателно отглеждана от кабинета „Борисов 1”. В нея бяха набутани сметките на държавни компании и институции, по борисово време държавните пари в КТБ се увеличиха двойно. Вицето Цветанов връчваше на Цветан Василев награди, обявяваха го за банкер на годината и финансист на годината. Мустакатият банкер раздаваше кредити на Пеевски и на практика той го превърна в това, което е. За да му фалират после банката и Пеевски да не връща кредитите, да разпродадат активите на безценица.

За какъв „Мултигруп” говори сега Борисов? Днес „Мултигруп” е Пеевски, с участието на Борисов. И тази групировка ще свърши като предишните.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.