Горещото лято на големия грабеж с КТБ – малко разкрития от в. „Прас прес”

Поради големите вълнения за стенограмата от Консултативния съвет при президента Плевнелиев през лятото на 2014 г., която не искат да разсекретят, новият брой 5 на в. „Прас прес” се опита да хвърли светлина по въпроса.

Какво точно се е случило? Какво са говорили?

Атаката срещу КТБ започва месеци преди срещата на Консултативния съвет при президента, за чието съдържание още цари тайна. Фирми, контролирани от Пеевски, спират да си изплащат кредитите към банката, а други започват да си изтеглят парите. Медиите му пишат непрекъснато за банкера Цветан Василев, че е измамник, беглец, слагат го с портрети на първа страница и заглавия, които внушават, че е откраднал парите на банката. Това припомня родилата се в прехода сентенция „Муха и банка се убиват с вестник”.

Неофициално определен кръг ВИП вложители в банката са посъветвани да си теглят парите още преди да се образуват опашките пред касите. Няколко седмици тече тихо обезкървяване на банката, с непрекъснато прехвърляне на сметки в други банки. А банката и без това е набълбукана с необезпечени кредити, много от които към кухи фирми, които финансират медии, фирми на Пеевски и др.

Седмица преди затварянето на банката, по нареждане на прокуратурата (Цацаров), следва зрелищна акция на спецчасти с качулки в сграда на Цветан Василев, където е и ТВ 7 и офиси на свързани с него фирми. Поканени са всички телевизии и медии да снимат акцията. Това влиза в новините и се създава паника. Пред банката започват да се образуват опашки. Шефът на БНБ Иван Искров излиза на пресконференция и обяснява, че банковата система е стабилна, КТБ е стабилна, има ликвидност и прочее. Но за седмица от КТБ са изтеглени над 1 млрд. лева. КТБ се обръща към БНБ с искане за временна помощ от 300 млн. лева, тоест пари в брой, за да изплаща на вложители, които теглят пари непрекъснато. БНБ отказва. Два дни по-късно КТБ затваря и е поставена под специален надзор.

БНБ праща квестори и съобщава, че в последните дни от КТБ са изнесени 220 млн. лева в брой, което по-късно се оказва измишльотина. В това време шефката на „Банков надзор” в БНБ Нели Кордовска успява да си изтегли от КТБ лични 64 хил. евро, ден преди да затворят банката, вечерта след работно време. Без да чака на опашка.

Дни по-късно започват да се образуват опашки и пред Първа инвестиционна банка. Паниката расте. От нея са изтеглени 800 млн. лева за три дни и тя затваря. След срещи на банкови шефове, БНБ, правителство, политически лидери и успокоителни съобщения по телевизията, с помощ от 1 млрд. лева, ПИБ е спасена.

В затворената КТБ тепърва започва големият грабеж. Всички активи, сред които са кредити и дялови участия във фирми като „Виваком”, „Булгартабак”, „Дунарит” и др. военни, стъкларски, технологични и др. заводи, постепенно са разграбени. Когато имаш да даваш на банка, която е фалирала, със сигурност си печеливш. Квестори и синдици един след друг разменят каквото могат, кон за кокошка. И така изчезват от активите на банката големите компании. Остават само дълговете – по закон държавата изплаща на вложители суми до 100 хил. евро. Така държавата поема дълговете, а длъжниците на КТБ се облажват. Цесии-месии, всеки се урежда… В активите на КТБ е и банка „Виктория”, за която единственият купувач, одобрен от БНБ тези дни, се оказа щастливата бивша другарка в живота на премиера Борисов – Цветелина Бориславова.

(От новия брой на в. „Прас прес”. В броя има още – какво реши тогава т. нар. олигархия за КТБ? Кратко интервю с Радан Кънев, който е участвал в Консултативния съвет и разказва какво са говорили там. В броя е разкрито още какво е решено на неофициалната среща на политически лидери и банкери в БНБ, същия ден преди Консултативния съвет.)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.