Робърт Редфорд: Америка е в страшна криза

Актьорът режисира и участва във филма “Офицери и пешки”, който тръгна по кината

Робърт Редфорд. Снимка: Ройтерс

Робърт Редфорд е в киното вече почти половин век. Освен като актьор, той се изявява и като режисьор и продуцент и е един от основателите на филмовия фестивал Сънданс. Дълго време Редфорд имаше славата на един от секссимволите на Холивуд, но това не му попречи да запълни филмографията си със сериозни заглавия като “Великият Гетсби”, “Такива, каквито бяхме”, “Буч Касиди и Сънданс Кид”, “Цялото президентско войнство”, “Неприлично предложение”, “Повелителят на конете” и др.

Тези дни по световните и българските киноекрани се завъртя режисираният от Редфорд филм “Офицери и пешки”, в който той изпълнява и една от главните роли. Актьорският състав е силен – Том Круз, Мерил Стрийп, Майкъл Пеня и Питър Бърг. Сюжетът е политически и е вдъхновен от войната в Близкия Изток. Редфорд играе ролята на загрижен за бъдещето на САЩ професор, а героят на Том Круз е сенатор с амбиции за президентския пост, който влиза в конфликт с пробивна репортерка (Мерил Стрийп).

Пред сайта slashfilm.com и агенция “Ройтерс” Робърт Редфорд говори за филма, съвременното кино и политическата ситуация в САЩ.

– Имате дълга кариера в киното, но сте режисирали само 7 филма. Трудно ли намирате истории, които искате да разкажете на екрана?

Редфорд и Мерил Стрийп на премиерата на „Офицери и пешки“ в Холивуд. Снимка: Ройтерс

– Като режисьор се интересувам само от теми, свързани с Америка – от начина на живот в страната, от политиката, от спорта, дори от шоубизнеса.
– Казвате, че искате вашите филми да бъдат предизвикателство за публиката. Какво точно имате предвид?
– Много съм загрижен за страната си и като режисьор се чувствам длъжен да правя филми, които да карат хората да се замислят за някои неща – най-вече за това какви сме и дали можем да се променим. Моралът в САЩ е почти изчезнал. Лъжата е неизменна част от политиката. Сплашването се е превърнало в стратегия на държавниците, а това не е здравословно.
– Политическите и военните филми обаче напоследък не се радват на особен интерес от страна на публиката.
– Така е. Това е парадокс, но за мен не е изненадващо. Гледайки рекламата на “Офицери и пешки”, хората сигурно си казват: “Има прекалено много приказки в този филм, защо да ходя да го гледам?!”. Но филмът не е проповеднически. Той просто онагледява съвременната ситуация в Америка, но по начин, който кара хората да се замислят.
– Казвате, че в Холивуд се правят безопасни филми. “Офицери и пешки” не е от тях, така ли?
– В Холивуд е най-силен пазарът за младежки филми и затова се правят най-вече такива. Но те не те карат да спреш и да се замислиш за ситуацията в Америка.
– Какъв е вашият проблем по отношение на Америка?

Редфорд и Том Круз на филмовия фестивал в Рим. Снимка: Ройтерс

– Единственият ми проблем е, че я обичам. Обичам я толкова много, че не мога да гледам какво правят с нея разни хора.
– Ще има ли полза от “Офицери и пешки”?
– Не знам. Филмът не дава готови отговори. Той въздейства на друго ниво – на нивото на емоциите.
– Мислите ли, че американците скоро ще осъзнаят, че нещата са излезли извън контрол?
– Надявам се, защото положението наистина е много сериозно. Много съм разтревожен за страната. Преживял съм какво ли не – Втората световна война, убийството на Кенеди, войната във Виетнам, но никога не съм виждал Америка в такава криза, в каквато е в момента. Мъчат ме много въпроси, сърцето ми се къса, но не знам дали ще излезем скоро от тази ситуация. Трябва да се направи нещо, това не може да продължава.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.