Пронацисткото правителство на Филов има пряка вина и съучастие в Холокоста

Отворено писмо до изпълнителния директор на БНТ Вяра Анкова във връзка с предаването История.bg от Организация на евреите в България „Шалом”, с копие до председателката на СЕМ Мария Стоянова

Уважаема госпожо Анкова,

На 24 април т.г. БНТ 1 излъчи епизод на История.bg, посветен на „Учените в политиката – Богдан Филов“, анонсът за който във фейсбук страницата на предаването, както и някои от изказаните мнения в хода на самата дискусия, намираме за откровен опит за реабилитация на един отявлен последовател и проводник на нацистката човеконенавистна идеология у нас и то в най-гледаното време на националната телевизия.

Макар епизодът да беше посветен на български политици с академичен опит, очевидно се даде превес на личността на Богдан Филов, като по този начин напълно се дискредитира репутацията на БНТ като балансирана медия, която дава равни възможности за изразяване на всички или поне различни гледни точки. Още повече ни смущава фактът, че случайно или не предаването се излъчи точно на Йом Ашоа – Деня в памет на Холокоста и героите на еврейската съпротива от Втората световна война.

Да се определи мотивът на Филов за създаване на младежката организация „Бранник“ като желание да се възпитава патриотично чувство в учениците, е крайно цинично. „Бранник“ е създадена по примера на младежкото нацистко движение „Хитлерюгенд“ в Германия и е типично авторитарно образувание, създадено с идеята да обслужва интересите на правителството, но не и да е носител на високохуманни идеали.

Съвсем бегло в хода на предаването беше маркиран въпроса за отговорността на Филов за депортацията на евреите от новоприсъединените територии, а напомняме, че споразумението Белев-Данекер е утвърдено именно с решение на Министерски съвет и лично с подписа на министър-председателя. Да се омаловажава Закона за защита на нацията като „реверанс към съюзниците в опит да се защити неутралитета“ е подигравка към страданията, преживени от 50 000 български граждани от еврейски произход.

Още повече, когато в началото на февруари 1943 година, швейцарският пълномощен министър в София Шарл Редер съобщава на Богдан Филов, че е получено съгласие от английска страна в Палестина да бъдат приети 5 000 еврейски деца, оцелели от гетата на Варшава, Лодз и Краков, а също и от концлагерите, които е следвало да бъдат транзитирани през България, Филов се консултира с немския пълномощен министър фон Бекерле и на 15 февруари Бекерле отговаря, че “Берлин не одобрява въпросното изселване”, тъй като то би било в полза на пропагандата на Англия и би възбудило недоволството на арабите.

На фона на всичко изброено дотук, едва ли има нещо неочаквано в опитите на различни еврейски организации, главно ОЕБ „Шалом“, да възпрепятстват издигането на паметник на Богдан Филов, макар гостите на предаването да бързаха да неглижират интелектуалната илюзия на Филов, че с недемократични инструменти може да постигне „справедлива“ кауза, със сложността на ситуацията, в която се е намирал и по този начин да оправдаят едно престъпно поведение, отнело живота на 11 343 души. Не може с обстоятелствата да бъде оправдана пряката вина и съучастие на българското пронацистко правителство, начело с Богдан Филов, в Холокоста.

Искрено се надяваме изразеното от нас безпокойство относно обективността на предаването за история с най-висок рейтинг в българския ефир, да бъде взето под внимание от сценаристите на История.bg и в своята бъдеща работа те да търсят и представят на своите зрители факти и анализи от различни източници, които са идейно балансирани.

С уважение,

д-р Александър Оскар, д.м. – Председател на ОЕБ „Шалом“

д-р Максим Бенвенисти – Председател на „ЦЕДАКА – Шалом“ (Фондация на оцелелите от Холокоста в България)

От фейсбук страницата на организацията

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.