Кличко – Джошуа – мачът на мачовете

Джошуа нанася удар на Кличко. Снимка: от тв екрана

На стадион „Уембли“ пред 90 хиляди свидетели световният шампион Антъни Джошуа трябваше да защити „Златния пояс“ в тежка категория и да докаже пред света, че Англия е родината на бокса. Срещу него застана „вечният“, 41-годишен Владимир Кличко, решил отново да си върне титлата, загубена преди 2 години.

Още в първите минути пролича, че между бившите спаринг партньори, приятелството е останало в съблекалнята. Ударите бяха бързи, движенията – предпазливи. Техниката и на двамата – изключително висока. Това не бяха „маризчии”, а шампиони.

Мачът фактически започна в четвъртия рунд. На 23-годишния Джошуа явно му омръзнаха дългите прави удари на украинеца и той внезапно скъси дистанцията. Още с първата серия от крошета и ъперкъти Кличко се озова на пода на ринга. Реферът брои до 8 и покани двама боксьори да възобновят боя. Секунди след това гонга прозвуча и на украинеца се отдаде възможността да се опъне на табуретката за малко.

Джошуа в нокдаун. Снимка: от тв екрана

В следващите минути, нажежената в очакване на нова атака на Джошуа публика, скандираше името на английския шампион. Никой от предишните му мачове не беше продължил до края. Всички 18 бяха спечелени с К.О. – нокаут. Техните надежди внезапно бяха попарени от тежкият и точен десен прав на украинеца. Този път Джошуа се озова на пода! Изправил се колебливо на крака, той също бе спасен от гонга. В следващите рундове превъзходството на Кличко бе неоспоримо. Решителен тежък и точен удар обаче липсваше. Кличко танцуваше около англичанина, който се съвземаше скрит зад ръкавиците.

Кличко в нокдаун. Снимка: от тв екрана

В края на десетия рунд, бившият шампион водеше с 3-4 точки и много от зрителите се бяха примирили с вероятната победа на украинеца. Точките в бокса обаче не са застраховка. Те се превръщат в прах, подобно на този на пода на ринга, когато един от боксьорите падне под ударите на противника си.

В единадесетия рунд, Кличко със закъснение осъзна че е изпуснал Джошуа. След една първа серия той се сгромоляса. Изправи се трудно. Реферът брои, изтри ръкавиците му и го покани в центъра на ринга. Колебливите стъпки на ветерана не предвещаваха нищо добро. Със свален гард той се опита да печели време, но младият му противник бързаше. Тогава един последен ъперкът в брадата свали за трети път Кличко на пода. Това са моменти в които кръвта на боксьора спира да подхранва мозъка и непрозрачно перде се спуска пред очите му. Подобно на слепец бившият шампион на колене, затърси опора за да се изправи. Тъжна гледка.

„Мачът в повече” е познат проблем в средите на бокса. За какво му беше това предизвикателство на бившият шампион? За 12-те милиона долара, които ще получи? На този въпрос само той самият може да отговори.

–-
* Авторът е дългогодишен професионален треньор по бокс във Франция, където живее от 60-те години на миналия век. Автор е на няколко книги. Коментарът е от неговата страница във Фейсбук

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.