Пулев се би в София, но мачът в Лондон го довърши

Патриотарските самохвалства не помагат, българинът по-добре да не среща Джошуа

За мача Пулев – Джонсън изданието за бокс „BoxingNews24” писа, че българинът е трябвало да бъде дисквалифициран за многобройни нарушения. Снимка: Булфото

Два боксови мача в петък и събота поставиха отново въпроса за Пулев и  патриотарските самохвалства и закани.
Мачът в „Алена Армеец” този път не успя да напълни залата, към 5000 продадени билети. Останаха празни места, след предишния подобен разочароващ мач на Пулев срещу слаб противник, със слаб бокс. Този път, както коментираха шегобийци във Фейсбук, организаторите се бяха постарали спарингпартньорът на Пулев да издържи повече рундове. Но зрелищен мач нямаше. Отново разочароващ бокс, както изглежда, между слаби противници.

Специализираното издание за бокс „BoxingNews24” в анализ за мача на Пулев с Кевин Джонсън написа дори, че

българинът е трябвало да бъде дисквалифициран

за многобройни нарушения. „Съдията Тери О’Конър направи предупреждение към Пулев за ударите в тила на Джонсън в осмия рунд, но като цяло изобщо не се погрижи да ги спре. Като цяло прекалено често Пулев използваше този непозволен прийом по време на клинчовете, но О’Конър не спря играта в нито един момент, за да отнеме точки на българина.

Не говорим само, че трябваше да му бъдат отнети точки. Трябваше да има дисквалификация за големия брой фаулове…”, пише в анализа на „BoxingNews24”. Ако човек си пусне записа от мача на Пулев с Кличко, ще види, че там нашият боксьор изпълзва същия прийом. Съдията два пъти го предупреждава за удари отзад за 5 рунда (виж тук).
Пулев-Кобрата си заслужи статут на официален претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF). Ден по-късно дойде зрелищния мач в Лондон, който беше истински бой, равностоен до10-ия рунд. Стана ясно, че Пулев е потенциален съперник на Антъни Джошуа, но англичанинът трябва да избере дали да се бие с него – той е носител и има да защитава общо три пояса, и може да се откаже от този на IBF.
И след първия и след втория мач в мрежата отново избухнаха коментари за Пулев.

„Интересен ход на Кличко да избегне реванша с Кобрата” (Petar Neshkov), „Нашият Кобра ще пребие смотания Джошуа!” (Константин Парчев) – шеги като тези се появиха във Фейсбук.

Защо толкова подигравки с Пулев?

Обяснимо е – неговото самохвалство, напомпано и от българските спортни медии преди мача с Кличко преди две години и половина, завърши с пълен резил. Това, че Пулев отнесе боя, не беше най-смущаващото. В мача се наби на очи значителна разлика в класите на нашия боксьор пред Кличко. А преди това бяха закани, закани… Преди и дори след мача Пулев направи някои обидни изказвания за Кличко, с които не показа ниво на професионален спортист.

За мача Пулев – Джонсън изданието за бокс „BoxingNews24” писа, че българинът е трябвало да бъде дисквалифициран за многобройни нарушения. Снимка: от тв екрана

При сегашната му победа спортните страници в интернет и вестниците се изпълниха със суперлативи. Но голяма част от зрителите и запалянковците са убедени, че с Пулев се прави театър, избират му слаби противници за мачове спектакли, с които да пълнят „Арена Армеец“.
В контраст с медиите по-реалистичните коментари се появиха във форумите на изданията и Фейсбук:

„Този мач е обида към бокса,

това е някакъв махленски бой на преяли чичаци… На Кобрата ебати съперниците му избират, другия път сигурно ще ме викнат мене, дето имам два боя в живота си, един във във втори и един в осми клас… тоя американец имам чувството, че е преял и препил от снощи….ама нищо де…нали стоеше прав… (avalon2468)
„Това е някаква невероятна пародия на професионален бокс… (Cryo )
„Тия стават за Цирк дьо Солей. Черния и Белия – голямо представление. Като пребозали телета бяха. Или е нагласено …или наистина са слаби„ (dart_vather)
„Не заслужава Кубрат да участва в такива пародии на бокс, не знам каква е причината да го прави, но не е добре за посетителите.” (k7)
„Тъжна гледка като цяло. И обидна за бокса.” (disorg)
„Кубрат вече е претендент за световната титла, ама дали? Той и миналата година беше, уж щеше да се бие срещу победителя от Фюри – Кличко, пък дръжки. Сега отново ще намерят някой претендент да измести Кубрат и отново да се наложи нашият още една година да защитава интерконтиненталната титла срещу друг смешник.” (Lou)
„Зауерланд” е пътуваща циркова трупа , а Пулев регионален актьор , изричащ банални патриотични клишета , които се възприемат много добре на Балканския полуостров от феновете на музиката , която прави Андреа.” (Явор Рг)
„Кубрат не е готов за голям мач. Не се ангажирам с прогноза дали изобщо някога ще бъде готов.” (Вячеслав Атанасов)
„Гледам обективно на нещата и мисля, че ако Кубрат не беше българин, даже мачовете му нямаше да гледат повечето хора тук.. Съпер калпав бокс.” (t0d0)
„Много им дреме дали вие сте доволни и какъв съперник му избрали. Единствената цел беше да стане официален претендент за световната титла. Там са парите , там са големите телевизии. Дори и да падне , пак Кале и Кобрата ще си поделят по 2-3 милиона евро.”
Ако Кличко и Джошуа пък се откажат за този пояс защото имат да защитават други, Кобрата има шанс да стане Световен шампион и да се откаже с 5 милиона евро в джоба и да си ги харчи с Андреа по островите.” (001)

Така приповдигнатият патриотичен хъс около Пулев контрастира с язвителни критични оценки в мрежата. Времето ще покаже дали Кобрата има шанс да победи световен шампион и да опровергае оценките за по-слабата му класа.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.