Какво да очакваме от правителството? Между калинки и Пеевски – версии и оценки

Кабинетът „Борисов 3“ се заклева, Борисов, премиер, Томислав Дончев, вицепремиер, Цецка Цачева, министър на правосъдието и Владислав Горанов, финансов. Снимка: от тв. репортаж на Нова тв

Разбира се, има хора, които радват на новото правителство – феновете на Борисов. Той се сдоби с партньори във властта, с които няма проблеми. И от двете страни си отправяха взаимни комплименти как по братски се разбрали за правителството и програмата му, ще управляват пълен мандат.

Единствената опозиция е слабата БСП, която е в изолация. Т. нар. градска десница, която изпадна от парламента е против опозицията и подкрепя Борисов, дори част от симпатизантите й гласуваха за ГЕРБ, за по-сигурно. Затова и техните изпаднаха от парламента. Сега например те не се възмущават на коалицията със Сидеров, а при кабинета Орешарски вдигнаха страшна врява, че имало коалиция на национал-социалисти, защото Сидеров присъствал на гласуването на кабинета, за да има кворум (тогава ГЕРБ бяха напуснали парламента). Дори не беше гласувал.

С Марешки няма проблем, гласува за правителството и без да е в коалиция. Нагънат е отвсякъде с проверки и компромати, при някакъв фал веднага ще го притиснат да подкрепи Борисов.

С ДПС също няма проблем. Те са опозиция, но там цари братска задкулисна дружба, топлата връзка е Пеевски. Денем той е опозиция в парламента, вечер контролира вестниците си да бранят Борисов и да цапат противниците му. И точно в този ред на мисли има критици, които слагат катран в кацата с меда и развалят пълното щастие с новото правителство.
Една от оценките за него е, че кабинетът е силно лобистки. Дори го наричат

не „Борисов 3”, а „Пеевски 4”

Основания? Пеевски се свързва с поне трима ключови министри, точно тези, които разпределят парите. За връзката му с финансовия министър Горанов се знае отдавна. Не е въпросът за някаква среща в заведение, на която ги бяха заснели. Горанов беше принципал на Българската банка за развитие, която обслужи Пеевски с кредити в момента след фалита на КТБ.

Бившият шеф на фонд „Земеделие” и сега министър на земеделието Порожанов отдавна е сочен като свързан с Пеевски. Дълги години работи в „Булгартабак”, бил е служебен финансов министър веднага след фалита на КТБ, и смятат, че съзнателно не е правил нужното за спасяване на банката, което съвпада с интереса на Пеевски.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е дългогодишен кадър на ГЕРБ в столичната община, но е направил каквото може в интерес на Пеевски – той подписва като шеф на приватизацията продажбата на „Булгартабак” и на Дипломатическия клуб в Горна баня, продажбата на ИПК „Родина” – знае се кой ги купи. Караниколов също така не намери нарушение в приватизационния договор, когато закриха цигарената фабрика в София. Все услуги на когото трябва.

Природозащитници твърдят, че и Цеко Минев – Първа инвестиционна банка, с неговите ски зони, ще се чувства прекрасно с новите министри.

Правителство на калинки?

Доколко наистина това правителство е компетентно? При първия си мандат Борисов назначи (с конкурс) за шеф на фонд „Земеделие”, да управлява 1 млрд. лева, Калина Илиева, дъщеря на неговия бивш началник в пожарната. Оказа се, че дипломата й е фалшива, а тя нищо не разбира, освен че по заръка но Борисов е задръстила със сигнали комисията ОЛАФ.
Оттам тръгна терминът „Калинки”. Калинките на Борисов. Кои са те сега?

Кабинетът „Борисов 3“ се заклева, отляво-надясно – Екатерина Захариева, външен министър и вицепремиер, Николай Нанков, регионален и на пътищата, Красен Кралев – на спорта, Николина Ангелакова – на туризма, Лили Павлова – министър на председателството на ЕС, Теменужка Петкова – на енергетиката. Снимка: от тв. репортаж на Нова тв

Финансов министър става човек без опит, с диплома на счетоводител от Свищов (при толкова образовани по света българи, работили с финанси в големи банки и др.). Горанов е наричан често из мрежата „Счетоводител на мафията”. Под негово управление в тандем с Борисов държавният външен дълг на България се удвои. Може да се очаква тази тенденция да продължи.

Може би топ-калинката е министърът на Околната среда Нено Димов. На такава позиция се очаква да има компетентен в екологията. Този е с истински дипломи по математика и физика, но с политическа кариера. Бил е зам.-министър в същото министерство при Костов, минал е през ДСБ, в преговарящия екип на НДСВ за присъединяване към ЕС, сега е човек на ГЕРБ. Може би с него ще се прочуем по света. Българският министър на екологията изказва следните мъдрости:

„Защо трябва да се спре покачването на температурите? Смятам, че е добре за околната среда”
„Благодарение на човека са се появили много видове – всички питомни животни, които са направени”
„Чистата околна среда е скъпо удоволствие”
„Топенето на ледовете на Северния полюс няма да повиши морското равнище дори с милиметър” (който иска да чуе още бисери – тук, тук и тук).
С такава философия може да се предположи какво очаква България в тази област.

Цецка Цачева беше отхвърлена на изборите

от избирателите в родния й край. Това не й пречи да я направят министър на правосъдието. Тя ще движи съдебната реформа, ще председателства ВСС. Със своето рабфаковско образование по право, скромна кариера на общинарски юристконсулт, станала изневиделица (по модела на Борисов) шеф на парламента. Най-яката калинка.

Специално за Валери Симеонов беше измислен поста вицепремиер по икономическата и демографска политика. Той ще се занимава и с българите в чужбина. Симеонов е работил като корабен техник и после се е втурнал в бизнеса, направил кабеларката СКАТ и покрай нея политическа кариера. Идеите му са популистки, неадекватни и агресивни. Не е калинка, хич.

Другият националист – Красимир Каракачанов – става военен министър. Пост, който му е даден по силата на коалицията, не поради някаква компетентност в тази област.

Красимир Каракачонов, Валери Симеонов и Бойко Борисов се заклеват като министри в парламента. Снимка: от тв. репортаж на Нова тв

А Екатерина Захариева, до неотдавна министър на правосъдието, изведнъж става министър на външните работи. Кадрите на ГЕРБ могат всичко. Била е зам.-министър на регионалното развитие, чиновник в министерството на околната среда. Независимо, че е с диплома по право от Пловдив, Захариева има опит във външната политика като …секретар на президента Плевнелиев. Дано се оправи. България ще председателства ЕС с нея начело.

Вътрешен министър става Валентин Радев, активист от ГЕРБ, жена му е общински съветник от ГЕРБ, синът им активист на ГЕРБ, а самият той е артилерист по образование, специалист по взривни вещества. Бил е зам.-министър на отбраната. Колко му е да мине в МВР. Кой ли не мина оттам.

Новият министър на мястото на Лили Павлова, който ще разпределя големите пари в Министерството на регионалното развитие, е 33-годишен, световно неизвестен кадър на ГЕРБ, дотам, че му бъркат името – ту Николай Нанков, ту Нанчев. Основният му опит е като областен управител на Ловешка област, назначен там, като е бил на 26 години. Ама да не си помисля някой, че е калинка. „Регионалист” е, както пише в сайта на ГЕРБ. Предполага се, че ще слуша повече какво трябва да прави в министерството и при кого трябва да отидат обществените поръчки, и няма да си купува скъпи чанти, като предишната министърка, на която беше заместник за кратко.

Ревизорката Теменужка е пак министър

на енергетиката… Ивайло Московски е пак на транспорта – с компетентността си на герберски активист, верен на Борисов.

И т. н., по-лесно е да се каже кои министри не са калинки. Например на здравеопазването ген. проф. Николай Петров е компетентен – досегашен шеф на Военномедицинска академия. Дали за добро ще е компетентен, ще се види. Но поне знае за какво става дума. На културата – Боил Банов – също е компетентен, бил е зам.-министър, режисьор с авторитет.

Те и Кралев (на спорта) и Порожанов (на земеделието) са компетентни, но около тях все скандали, ДАНС, проверки…

Смисълът на едно управление е компетентни хора да го правят в своите сектори. И да не крадат и ощетяват държавата.

Както е било досега с кабинетите на Борисов, така ще е и занапред. Дори много от министрите му са същите. И пак едни ще си го харесват, а други ще се възмущават от него. А накъде отива България?

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.