Пари мач: Българският клип за Евровизия е плагиат

Вляво – българският клип, вдясно – френският

Клипът на песента, която ще представи България в Евровизия привлича вниманието на интернет потребителите заради смущаващата си прилика с  клипа „Iron“ на Woodkid

Влиянието на Woodkid надхвърля нашите граници. Изглежда, че френският певец е повлиял силно на режисьора на клипа на българския представител в Евровизия. Някои кадри от видеото на романтичната песен „Beautiful Mess“, изпълнявана от Кристиян Костов, много приличат на клипа „Iron“ на Woodkid, издаден през 2011 г. Тези прилики са забелязани и подиграни от „Котидиен“ (предаване на френската телевизия ТМС – б.пр.), но също така от потребителите в Twitter.

Българският режисьор Люси Иларионов, който е създал видеото на песента за Евровизия, е заимствал много елементи от Woodkid: мрачна атмосфера, елегантен интериор, близък план на орел (бухал при френския изпълнител) и предмети, които се пръскат на парчета на земята, включително фенер, идентичен в двата клипа…

В „Beautiful Mess“ ездач, чието лице е скрито от качулка, язди черен кон, конят е бял при Woodkid. Животното, хора със знамена и оръжия се втурват към дясната част на екрана,сякаш се изправят срещу невидим враг или бягат от него. Сцената е възпроизведена по идентичен начин от българите.

От сп. Пари мач

Превод: е-вестник

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.