Нападнаха и бъчвите от бърбън, в тях отлежават бренди, джин, текила, дори вино и водка

Бъчви от бърбън уиски „Бъфало трйс“, в които отлежава една от най-скъпите марки текила „Corazón Thomas H. Handy Añejo Tequila (цена 80 долара). Снимка: сайт на производителя

Милиони бъчви се въртят по света – като се износят от отлежаване с вино, шери, порт, бира, отиват за отлежаване на уиски.
Както е известно, шотландското и ирландско уиски отлежава в испански и португалски бъчви от шери, порт, различни хересни (подсилени, сладки) вина. Използват и нови дъбови бъчви, но по-малко.
Освен тези бъчви, които обогатяват вкусовете и ароматите на уискито, в Шотландия използват и бъчви английска бира – ейл, също и от бърбън уиски. По американските стандарти бъчвите за бърбън се зареждат за отлежаване до три пъти. След това ги купуват шотландците и мексиканците.

В последните години шотландски производители започнаха да правят серии уиски, отлежали и в бъчви от бяло вино, а дори от каберне. Някои марки дори посочват конкретно от кои винарски изби и кои марки вино са използвани бъчви. Това е обявено на етикета. Тези специални серии са по-скъпи.

Затова наричат старите използвани бъчви „златни бъчви”.
И сега – в последните години започна обратното. Бъчви от уиски се използват за други питиета, дори за вино. Въртележката от бъчви се завъртя.
По традиция няколко марки текила използват за отлежаване бъчви от американско бърбън уиски, най-много от „Джак Даниелс” (онези, които непрекъснато изтъкват, че това е „Тенеси уиски”, а не бърбън, грешат).

Калифорнийското вино Apothic Inferno Wine е отлежало 60 дни в бъчви от уиски и не е толкова скъпо за Америка – около 14 долара бутилката.

Също и някои видове ром отлежават в бъчви от американско уиски. Но в последните години тази традиция вече се разширява и в бъчви от уиски отлежава какво ли не, от коняк и джин до водка. Различни марки използват упортебявани бъчви от бърбън уиски, за по-дълго или по-кратко отлежаване, за да придадат аромат и вкус на напитката.

Най-необичайно е калифорнийското вино „Apothic Inferno Wine”. Специална серия от това червено вино отлежава 60 дни в бъчви от уиски и не е толкова скъпо за Америка – цена 14 долара бутилката.

„Martell” („Мартел”), най-старият производител на коняк във Франция, пусна специално за американския пазар нов продукт „Martell Blue Swift VSOP Cognac” (цена 50 долара), отлежавал в бъчви от Кентъки бърбън уиски. Компанията не уточнява колко е отлежаването, но резултатът е осезаем.

„Martell Blue Swift VSOP Cognac” (цена 50 долара), от най-старият производител на коняк във Франция, е отлежал в бъчви от Кентъки бърбън уиски.

Компанията „Heaven Hill Brands” („Хевън Хил Брандс”), която е известна с бърбъните си „Evan Williams” („Ивън Уйлямс”) и „Elijah Craig” („Илайджа Крейг”) пусна бренди „Christian Brothers Sacred Bond Brandy” (цена 26 долара), което отлежава 4 години в бъчви от бърбън. Дестилирано е в Калифорния, Напа вали, от грозде от стари лозя. Още един пример за „сътрудничеството” между грозде и зърно в алкохола.

Популярната в Америка марка „Авиейшън джин” пусна на пазара специална серия „Aviation American Old Tom Gin (цена 50 долара), отлежавал една година в еднократно употребявани бъчви за отлежаване на малцово уиски. И то американско малцово уиски, произведено в Орегон.

Най-необичайно е за водка да отлежава в бъчви от уиски, но и това го има. След като има толкова вида ароматизирани водки, не е чудно да се появи и такава, отлежала в бъчви от бърбън уиски.

„Aviation American Old Tom Gin (цена 50 долара), отлежавал една година в еднократно употребявани бъчви от малцово уиски – американско малцово уиски, произведено в Орегон.

Това е американската водка „OYO Barrel-Finished Honey Bean Vanilla Vodka” (цена 38 долара). Тя се прави от специален сорт пшеница, наричана в Щатите „червена лятна пшеница”, ароматизирана е с мед и ванилия, а след това отлежала в бъчви от бърбън.

Една от най-скъпите марки текила е „Corazón Thomas H. Handy Añejo Tequila (цена 80 долара), отлежала в бъчви от бърбън уиски от дестилерията „Buffalo Trace” („Бъфало Трейс”. И т. н. някои от най-скъпите ромове, като „Mount Gay Limited Edition XO Cask Strength Rum” (цена 185 долара), отлежават в бъчви от бърбън.

В САЩ се продават и десетина вида бира, отлежала в бъчви от бърбън, но това е цяла отделна тема.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.