Новата изба „Ню блуум уайнъри” показа вината си

Винарната „Ню блуум уайнъри“ в Съединение.

Новата изба „New Bloom Winery” („Ню блуум уайнъри”) в Съединение направи премиера на нова серия вина на церемония в София. Досега на пазара бяха познати няколко марки на тази изба – Verano Azur, Pixel и F2F, за които е ставало дума на тази страница. На дегустацията в София избата демонстрира за пръв път бяло вино и розе от новата серия NBW. Те са висок клас, с не толкова високи цени около 12 лв. Розето е от три сорта – Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира), бялото вино е купаж от Совиньон Блан и Шардоне. Това са съвсем модерни вина, в стил „Нов свят“, плодови и ароматни, сочни, свеж вкус.

Новата серия вина NBW – бялото вино е купаж от Совиньон Блан и Шардоне.

Избата се намира в град Съединение, на 22 км. северозападно от Пловдив, съоръжена със съвсем нова модерна техника и бъчви от френски дъб. Съдовете за ферментация и съхранение са с обща вместимост 12 милиона литра. Бутилиращата линия е с капацитет 360 хил. бутилки вино месечно. Винарната има и нова модерна лаборатория.
Екипът е от млади специалисти със специализации във Франция и Нова Зеландия, готов да експериментира. Главен консултант и идеолог на новите вина е Владимир Влъчков, един от най-добрите български енолози.

Винарната има 6000 дка собствени лозя и екип агрономи. Лозовите масиви са в най-слънчевата част на землищата на селата Найден Герово, Правище и Драгомир, в сърцето на Тракийската низина. Сортовете са Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат, също и нетрадиционните и нови за България сортове Дорнфелдер, Регент и Глера.

Новата серия вина NBW – Розето е от три сорта – Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира.

Винарната „New Bloom Winery” търси експерименти във винарството. Екипът разполага и със съдове с малки обеми, в които се прилагат иновативни технологии за микровинификация.
Винарната се цели във външния пазар и вече има успех с пробив в САЩ, Япония, Китай. Вината имат медали на някои от големите европейски конкурси.

Избата се кани да удвои собствените лозя за следващите 4 години, до общо 12 000 дка, като се засаждат нови 1500 дка всяка година, основно на по-редки сортове.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.