Руските ракети ,,Топол-М’’ плашат САЩ с бързината си

Генерал иска да разполага ракетни локатори в руските посолства по света

ruska-raketa.jpgВ европейската част на Русия са разположени най-модерни междуконтинентални ракети „Топол-М“. Те безпокоят Вашингтон, защото летят по-бързо и не тъй предсказуемо като съветските им предшественички, пише руският в. „Известия“.
Единственият начин за противодействие на тази заплаха е да се разположат системи за Противоракетна отбрана (ПРО) възможно най-близо до стартовите позиции, за да се свалят ракетите още при излизане от шахтите. Тъкмо това диктува желанието на Вашингтон да въвлече в програмата си най-близките съседи на Москва. Наистина „Топол-М“ набира скорост за по-малко от 5 минути и противоракета, изстреляна от Полша, не би могла да го стигне през това време. Някой ден обаче ще се появят по-модерни прехващачи и САЩ разчитат още сега да си запазят подходящо място за тях, обяснява „Известия“.

По данни, публикувани в последните 2 години в руските вестници, една ракета „Топол-М“ тежи 47 тона и е дълга 23 метра. Способна е да порази цел на разстояние 10 000 километра. Може да носи до 10 ядрени заряда с общо тегло 4,4 тона. Според данните „Топол-М“ трудно може да бъде прихваната и свалена от вражески установки, защото набира изключително бързо свръхзвукова скорост и се движи с променлива траектория – може да излиза в открития космос и да се връща обратно в атмосферата. Произвежда се в различни варианти, някои от които с 6 ядрени глави, плюс няколко подобни фалшиви глави за заблуда на противоракетната отбрана. В последния етап на полета главите се отделят и летят самостоятелно като крилати ракети.

Командващият Космическите войски на Русия генерал-полковник Владимир Поповкин е заявил, че в руски посолства в редица държави може да бъдат разположени радиолокационни станции от системата за контрол на космическото пространство, пише в. „Независимая газета“.
По думите на генерала руските военни преговаряли за това с външното министерство, за да могат да наблюдават отсечки от траекторията на изстрелвани ракети, които не се виждат от територията на Русия. Това ще позволи да бъде коригиран техният полет в непредвидени ситуации, обяснява Поповкин в руското сп. „Новости космонавтики“, цитирано от „Независимая газета“.

Неназован експерт от космическите войски уточнил пред вестника, че думите на командващия са свързани „с активните усилия на Вашингтон по разгръщането на система за ПРО край границите на Русия“. Според него след влизането на бивши страни от Варшавския договор в НАТО Белият дом е получил възможност да сваля руски междуконтинентални ракети още на старта „и не е пропуснал да се възползва от нея“.
Думите на генерала според вестника били абсолютна изненада за руското външно министерство. Ведомството отказало коментар и припомнило, че Виенската конвенция за дипломатическите отношения забранява помещенията на мисиите да се използват за цели, несъвместими с функциите им.

Изданието цитира руски военен експерт, нарекъл предложението на Поповкин несериозно, и ветеран от тайните служби, според когото руските посолства наистина са претъпкани със свръхсекретна апаратура за космически телекомуникации и разузнаване, но не може и дума да става за мощни радари.

Според някои експерти изявлението на отговорно лице като Поповкин означава, че Русия наистина притежава някаква нова технология за контрол върху полета на балистични ракети без особен разход на енергия.
Явно генералът е разбулил тайната, за да успокои обществеността и да обяви пред света, че Русия има с какво да отвърне на американската ПРО. Известно е обаче, че генералите не са на „ти“ с дипломацията, коментира наблюдател пред „Независимая газета“.

На снимката: Руска балистична ракета от съветската епоха върху подвижна установка. Новите ракети „Топол-М“ не са показвани на снимка и са обвити в секретност.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.