Европейският елит плаши с Тръмп и Льо Пен, но ако няма промяна ще се разсмърди

Европейските лидери, с извинение, получиха универсално плашило в лицето на Тръмп, което да размахват.

Моделът „Не искате нас ли – хайде вижте Тръмп в САЩ тогава“ привидно изглежда работи. В Холандия спряха Герт Вилдерс, във Франция – Льо Пен. В Германия баба Меркел пак вдигна гарда.

Лошата новина е, че тия кански мъки, с които се овладява националистическата вълна, се представят за гранде успех.

И кое му е грандето – една луда баба спечели 35% от гласовете в една от двете основни за ЕС държави. Само за сравнение, преди 15 години откачалката Льо Пен-баща спечели 18% на балотажа с Ширак. Добре ли е?

Сигурно някой умник ще вземе да ги измери сега в номинални стойности, после ще ги пречупи през демографския фактор, после през още нещо и накрая всичко ще е цвете.

Европейският елит, с извинение, смърди. Колкото повече се гланцира и лакира, толкова повече ще се разсмърди. Скоро.

И тогава сигурно пак ще са виновни фалшивите новини, хибридните атаки, Путин, китайците, Северна Корея и Черния Петър.

Европейският елит, с извинение, има кардинална нужда от промяна. Това искат да кажат хората, когато гласуват за отчайващи аутсайдери като Льо Пен.

Колкото повече наричате тези хора, искащи промяна, луди, диваци, неграмотни и т.н. толкова повече ще ги карате да предприемат отчайващи избори.

Защото е ясно, че повече така не може. Не може да имаш тежко корумпе като Юнкер за лидер. Който, ако не беше на такова политическо ниво, щеше просто да е в затвора заради всичките си счетоводни далавери.

И не е достатъчно само да викаш „аз съм за ЕС“ значи съм добрият избор. Трябва да имаш визия и какъв да направиш ЕС. Защото той все повече заприличва на СССР. И понеже западняците не са изживели свой СССР не им се вярва, че може да им се случи.

Ми случва се. Добре дошли в реалността!

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.