Потомъкът на палачи Оливер Пьоч идва в България с „Дъщерята на палача“

Оливър Пьоч

На 11 май излиза „Дъщерята на палача и кралят на просяците“ – новата книга на един от най-продаваните немскоезични автори в света – Оливер Пьоч. За радост на почитателите му в нашата страна, той пристига в България за официалната премиера на романа, която ще се състои в София и Пловдив.

Оливер Пьоч e един от най-продаваните съвременни немски автори.    Още с първия си роман – „Дъщерята на палача“, Оливер Пьоч предизвиква фурор в Европа, а впоследствие книгата се превръща в бестселър в САЩ и Китай. Романът поставя началото на криминална историческа поредица, от която в световен мащаб са продадени над 2,5 милиона екземпляра. Книгите му са преведени на 25 езика. До момента на български от „Хермес“ са издадени две книги от поредицата: „Дъщерята на палача“ и „Дъщерята на палача и черният монах“. Третата – „Дъщерята на палача и кралят на просяците“, излиза на 11 май.

Къде се крие тайната на успеха на баварския журналист? Вероятно в необичайния избор на главен герой – палач. В случая обаче не трябва да се прибързва със заключенията: Оливер Пьоч не пише кървави истории, изпълнени с мъчения и жестокости. Точно обратното – писателят ни среща със симпатични и ярки образи, като ни връща назад във времето в малко познат за нас свят – този на средновековното баварско общество. Като прибавим увлекателните детективски сюжети, приятния образен език, прецизните и любопитни исторически детайли, формулата на успеха вече става ясна.

Повече за себе си ще ни разкаже самият автор: Въпреки че не ми личи – или поне се надявам, – по майчина линия произхождам от стар род палачи. Четиринадесет от предците ми са практикували кървавия занаят, повечето от тях между ХVІ и ХІХ век в Южна Бавария, близо до Алпите, в известния исторически район Пфафенвинкел.

Роден съм на 20 декември 1970 г. в Мюнхен. Баща ми не е палач, разбира се, а психотерапевт. Майка ми е детска учителка и от нея съм наследил умението да разказвам интересни и забавни истории.

Още от дете обичах да разказвам приказки, като редовна публика бяха двамата ми по-малки братя. По-късно написах първите си творби – фентъзи разказ, приключенска книга игра, комикс. Дори правех записи как разказвам историите си и ги пусках на съучениците си. С една дума, не можех да млъкна и за секунда.

Когато не говорех, пеех – хоби, което и до днес практикувам, като пея в различни групи. Завърших журналистика в Мюнхен и работех за радиото и телевизията. Правех репортажи, пишех сценарии, пътувах по света и заснемах документални филми. Но не се простих с мечтата да бъда писател.

Премиерите са на 17 май от 18,30 ч. в Книжен център „Гринуич“ – София, бул. „Витоша“ 37 и на 18 май от 18,00 ч. в книжарница „Хермес“ – Централ, Пловдив, ул. „Княз Александър I“ 43.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.