Нова тв и „Списание 8” с неграмотни нападки срещу ваксините

Момент от въпросното предаване „Комбина“ по Нова тв

Бел. ред.: Предаването „Комбина” по Ново тв и „Списание 8” разпространиха твърдения за изследване на учен от БАН, според което ваксините против туберкулоза БЦЖ (BCG) са опасни, причиняват автоимунни заболявания, дори рак и др., и са едва ли не забранени по света. Авторката на изследването доц. д-р Надя Маркова в интервю за БНР опроверга тези твърдения и каза, че те са интерпретация на изследванията й. И още: „В никакъв случай не мога да докажа такива неща и аз самата съм изложила материала по друг начин. Точно като учен. …Тези неща не са толкова прости и не трябва така да се размахват.”
По темата публикуваме коментар с подробности за случая от сайта 6nine.net, който се е посветил да оборва лъжливи сензации в медиите по медицински теми и разглежда тенденцията журналисти да ги поднасят неграмотно:


Нова телевизия сякаш има практика да представя сензационно основнo една гледна точка – грешната. Традиционно всяка делнична сутрин се говори как да се лекуваме сами алтернативно чрез урина, електричество или насекоми, как да отслабнем с прием на опасни иили безполезни хранителни добавки – абе как да си застрашаваме живота.

На 07.05.2016 г. Нова телевизия, продукцията „Комбина“ и Галя Щърбева направиха чудовищна манипулация, която налива масло във вече бушуващия пожар на тема ваксини. Те се опитаха да всеят масова паника в населението, за да увеличат своя рейтинг. Притеснителното е, че фактите, които представят са лъжливи, а изводите напълно грешни. Това се дължи на лошата журналистика, неспазване на елементарни етични норми и стандарти на работа. Галя Щърбева дори не си бе направила труда да прочете единственото научно проучване, което цитира.
Каква е тезата на „Комбина“ и Галя Щърбева?
В репортажа се разкрива „стряскащо откритие“ на специалист от БАН. Отправят се три много притеснителни твърдения:
Информацията е останала „извън полезрението на обикновените хора“ . Сякаш някой умишлено се опитва да скрие тази информация. Сякаш има конспирация срещу българското население. Изключително несериозно.
БАН не позволява на авторката на „стряскащото откритие“ да говори. Отново чувството за заговор срещу обикновения гражданин се засилва. А истината е, че БАН не застава зад заключенията направени в “Списание 8″. Нито един уважаващ себе си микробиолог не би застанал зад подобни абсурдни твърдения.
Финалът на репортажа завършва с извода, че всеки трябва да вземе правилното решение на база на адекватна информация. За Нова телевизия очевидно това е да се забранят ваксините, което  се обяснява с техните (грешни) факти.
И отново – най-фрапиращото е, че журналистите не са прочели шокиращите разкрития, които цитират. Те не са вникнали в тях, но създават грешни внушения.

Каква е истината за ефективността на ваксината против туберкулоза?
Тук трябва да се разбие един мит. Методите за превенция (каквато е ваксината – бел. ред.) не гарантират безусловна защита, а редуцирани рискове. Проведените мета анализи и мащабни проучвания  показват, че рискът от инфекция може да бъде намален с над 80%, но стойността варира при различните проучвания. Освен това рискът от развитие на бактериален менингит също силно се редуцира, а това е добре, защото лечението на това коварно състояние е трудно, а често завършва летално, което означава, че и смъртните случаи също намаляват. Самата ваксина е много успешна съпътстваща антиракова терапия, тъй като стимулира имунната система да се бори със злокачественото заболяване. Този факт сякаш се противопоставя на твърдението на журналистите, че причинява рак.

Авторката на изследването доц. д-р Надя Маркова не подкрепя направените изводи от “Списание 8″ и “Нова телевизия”. В интервю за БНР на авторката на цитираните проучвания  става ясно, че публикуваното от журналистите от споменатите медии не отговаря на реалното мнение на на г-жа Маркова (виж и чуй тук). Твърденията, че ваксината против туберкулоза причинява рак и автоимунни са свободно тълкуване на журналистите, което не се споделя от самия автор. Доц. Маркова потвърждава ефективността на ваксината, всичко постигнато и факта, че България все още е рискова територия (поради малцинства и незаконна миграция от Азия) и е наложително кампанията за превенция на туберкулоза не просто да не се прекратява, а да се стимулира и промотира.

Доц. д-р Маркова опровергава в интервю по БНР интерпретациите на нейно изследване.

С това си непрофесионално поведение “Списание 8″, “Нова телевизия”, “Комбина” и Галя Щърбева подкопаха професионализма на доц. Д-р Маркова, похабиха нейния труд и урониха престижа на БАН. Само защото са решили, че могат да преписват свободни съчинения на трети лица, за да постигнат рейтинг и продажби.

Защо някои държави не прилагат задължително БЦЖ (BCG) ваксина?

Нова тв, „Комбина” и Галя Щърбева се опитват да ни убедят, че щом някои развити страни нямат задължително имунизиране с БЦЖ ваксина, значи тя е опасна. Пореден опит за манипулативна, но с елементарна аргументация.
Истината е, че Световната здравна организация препоръчва БЦЖ  да се използва в общности с висок риск от инфекция с Mycobacterium tuberculosis. Там където все още се наблюдава разпространение на това заболяване, превенцията e задължителна. БЦЖ се прилага задължително в рискови региони, като Бразилия, всички държави от Централна и Южна Америка, Тайланд, Монголия и други рискови региони. Във Франция задължителната ваксинация е била между 1950 и 2007 година, но поради прекалено ниския риск, тя вече не е задължителна – превенцията е дала своя положителен ефект. В Обединеното кралство програмата за превенция е продължила от 1953 година, до 2005 година, като научни изследвания показват, че превенцията с тази ваксина е напълно ефективна в продължение на цели 15 години.  В Норвегия ваксината е била задължителна до 1995 година, а днес тя е препоръчителна основно за компактни, рискови групи. САЩ от своя страна предпочитат да лекуват туберкулозата, а не да извършват превенция.
Трябва да се знае, че лечението на туберкулоза е много продължително (поне 6 месеца) и не особено приятно. Лечението включва използване на изониазид и римфапицин, но все по-често се наблюдава инфекция с мултирезистентни щамове, което е истинско изпитание за адекватно и ефективно лечение. Затова методите за превенция са препоръчителни.

Какъв е изводът от цялата история? Преди да създавате паника и нови конспирационни теории, първо се информирайте и прочетете източниците на информация, които цитирате. За мен е ясно, че журналистите четат само заглавията повърхностно, но се надявам, че поне след 100 години това ще се промени. Когато някой говори за социална отговорност (социално отговорна медия), то той трябва да знае, че с подобни лъжи може да навреди на обществото. Това не е социално отговорно поведение!

ПП Една медия, която разпространява лъжливи новини, не може да стои в оснавата на кампания срещу тях. Нима ще се изправи сама срещу себе си?

Със съкращения от 6nine.net, Йордан Стефанов. Авторът е докторант по микробиология

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.