Кой подпалва огъня в Македония?

Македонската полиция цяла нощ прибира оръжието, оставено от бандата на Лирим Якупи-Нациста в Шар планина. Представители на ЕС и на НАТО я приветстваха за успешната акция. Снимка: Утрински весник

“Необходима и професионално осъществена” – това са първоначалните оценки за акцията, която полицията извърши светкавично в село Бродец в Шар планина, за да арестува бандата на Лирим Якупи-Нациста, избягал затворник от косовския затвор „Дубрава“. След осем часа неизвестност и напрежение бяха арестувани тринайсетина души от криминално-екстремистката група, както я нарече МВР. Петима загинаха в престрелка с полицията. Шестият – Рамадан Шити, беше разкъсан от бомба. Водачът на групата – известният Нацист – сякаш пропадна вдън земя. От него няма и следа, макар селата в Шар планина да бяха блокирани от полицията, а границата с Косово да се пази от КейФОР. От МВР са оптимисти. Казват: „Поне разбихме групата“. Издирването на Нациста продължава.utrinski-vestnik-logo.jpg

Днес в Бродец е тихо и спокойно. След като полицията задържа групата, която от месеци лагеруваше на склоновете на живописната Шар планина, й беше необходима цяла нощ, за да прибере оръжието, оставено от лагеруващите. „Е, време беше“, коментираха вчера уплашените селяни от селото в Шар планина, които вече два дни живеят в обръч от полицейски сили. Неизвестността продължи часове. Появиха се спекулации, предвиждания, но и страхове, че се повтаря злокобният сценарий от 2001 г. Сега нещата постепенно започват да се изясняват. На всички ни стана ясно, че по планините не се крият контрабандисти!

Операцията, която завърши без невинни жертви от полицията и населението, и без по-големи щети, беше приветствана от Брюксел, но и от американския посланик в НАТО, които били информирани за акцията. Канцеларията на ЕС в Скопие излезе с оценка, че акцията е била извършена ефикасно и по професионален начин без цивилни жертви. Посланик Виктория Нуланд е въодушевена, тъй като били използвани мултиетнически полицейски сили. Подкрепа дойде и от партиите. Единствената забележка беше, че зрелищността не е била необходима.

Жителите на село Бродец са доволни, че акцията за задържането на екстремистите край селото приключи, без да се повтори злокобният сценарий от 2001 г. Снимка: Утрински весник

Без да се омаловажава успехът от разбиването на групата, която тормозеше селата на Шар планина, все пак остава въпросът дали не се протакаше твърде дълго или, което е още по-важно, пропукаха ли се някъде превантивните механизми, които трябваше навреме да предотвратят навлизането на бандите от Косово през границата, която все повече прилича на швейцарско сирене.

Това, че на хълма край Бродец беше открита голяма група екстремисти, въоръжена до зъби, само потвърждава информациите, които още преди месеци разпространиха медиите само с една цел – да предупредят и да не позволят да се повторят грешките от миналото. От месеци се говореше, че групата е съставена от избягали затворници от косовския затвор „Дубрава“ и че техните ятаци в страната са се настанили на терена на Шар планина. В рамките на два месеца държавното ръководство дори организира две срещи, които завършиха с констатацията, че ситуацията е спокойна. Съмненията се увеличиха, след като хърватските медии излъчиха снимки на партизани, трениращи в близост до Липковското езеро, но и по склоновете на Шар планина. И отново имаше опити тази информация да се омаловажи.

Макар да се говореше, че МВР има всички сведения за групата и дори знае броя на обувките, които носят, полицията сякаш чакаше подходящия момент, за да реагира. Развръзката донесе шефът на косовската полиция, който преди няколко дни беше в страната. МВР получи от него информация, но вероятно и необходимата подкрепа, за да се справи с групите, които твърде дълго държаха страната като заложник. Все още хвърлят сянка върху акцията непотвърдените информации за македонски хеликоптер, който паднал, улучен от ракета, но и за възможността стрелбата да е довела до невинни жертви.

Инцидентите в страната се случват в особено чувствителен период, когато Македония чука на вратите за влизане в НАТО. Те идват и след последния доклад на Европейската комисия, който посочи, че повече се отдалечаваме, отколкото се приближаваме до съюза. И което е най-важно, проблемите се случват в предверието на решаването на статута на Косово. Ако оттам всеки ден пристигат предупреждения, че дестабилизацията на Македония може само да навреди на разрешаването на косовския въпрос, тогава остава въпросът кой подпалва огъня, който от месеци тлее в страната?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.