Водката на Тръмп не върви, но вината му са супер

Едно от вината с марка „Тръмп“ и лзята във Вирджиния. Снимка: сайт на винарната

Ако има нещо хубаво с името на Тръмп, това е виното му, казват познавачите за начинанията на милиардера, вече президент на САЩ. Макар че той се опита да наложи и водка на пазара.
Името на Доналд Тръмп е навсякъде още преди да стане президент. Небостъргачи „Тръмп тауър”, казина, хотели, авиокомпания и т. н. Сред забележителните неща, които носят името му, са и водка „Тръмп” и вината от винарната „Тръмп” във Вирджиния – най-големите лозя на Източното крайбрежие на САЩ.

През 2005 г. Тръмп решава, че ще направи луксозна водка с името си. Той още от младеж участва в шоу програми и всички американци го знаят от години. Името му непрекъснато е в медиите. Защо да не го използва и за такъв пазарен продукт.

Тръмп на корицата на специално издание „Тръмп мегазин“, с водката в ръка, макар че е пълен трезвеник.

Влага много средства, за да произведе една от най-чистите и претенциозни водки в света, клас суперпремиум. Бутилката е със златно покритие, сякаш е кюлче злато, с голяма буква Т от всяка от четирите страни. Самата бутилка е толкова трудна, че компанията, която я произвежда предупреждава, че не може да доставя големи количества и непрекъснато има проблеми в началото.

Тръмп сключва договор с „Дринкс Америкас”, компания, специализирала се в производство и дистрибуция на алкохол, който по някакъв начин е свързан с имената на прочути хора. Компанията обещава, освен да завладее американския пазар, да постигне продажби на 50 000 бутилки годишно в Русия.
Водката е произведена през 2006 г., пусната с много реклама и слоган

„Дестилиран успех”

През 2007 г. Тръмп я представя лично на голямо парти в Холивуд, а после и в Ню Йорк, и отправя закани в негов стил, че това ще стане най-продаваната водка в Америка. Заканва се също коктейлът Т&T да стане най-популярното питие по баровете. Това ще рече водка „Т” с тоник. Тръмп и тоник.
Както пише един журналист преди изборите, май от 2017 г. всички ще пием Тръмп и тоник…

Златната бутилка на водка „Тръмп“. Снимка: Мънчис

Цената първоначално е около 50 долара бутилката, не изключително скъпа за водка от този клас. Но водката нещо не върви и започват да я продават с намаление за около 40 долара.

През 2011 г. продажбите й в Америка са спрени, защото не отговаря на условията за минимални продажби на дистрибуторската компания. Тоест – провал.
Сега водката „Тръмп” в САЩ може да се намери само в интернет, цената й на бутилка варира от 150 до към 400 долара.
В един луксозен бар в Ню Йорк, където има най-екзотични водки, още може да се поръча. Барманът казва пред журналист за водката още преди изборите: „Хубава е, нищо й няма, освен че се казва „Тръмп“.

Част от вината на Тръмп. Снимка: сайт на винарната

Преди изборите в интернет е пуснат клип, в който се подиграват с неговата водка (виж тук).
Но по договор с друга компания, водката „Тръмп” и в момента се продава в Израел на нормални цени. Там Тръмп е популярен, а според ортодоксалните евреи тази водка била кашерна, отговаря на религиозните правила, защото спиртът е правен в Холандия от картофи.
Има и една

особена причина за неуспеха на водката

– Доналд Тръмп, който е лицето на тази марка, никога не е пил алкохол, защото алкохолът става причина за смъртта на брат му. Тръмп е заявявал нееднократно, че не пие, че много е внимавал да възпитава така децата си, че да не се научат да пият алкохол.

Лозята на Тръмп във Вирджиния. Снимка: сайт на винарнатаКато капак в едно телевизионно шоу заявява, че печалбите от неговата водка „Тръмп” ще отидат за изследвания за лечение на алкохолизма…
Е, при такова рекламно лице няма как водката му да върви…

Не е така обаче с вината с неговото име. Тръмп притежава най-голямата винарна на Източното крайбрежие, край Шарлътсвил, Вирджиния. Купил я е през 2011 г., когато спира водката от продажби. Намира се недалеч от имението и прочутата винарна на Томас Джеферсън, една от първите в Америка.

Нееднократно Тръмп се е появявал на снимки с чаша шампанско от неговата изба, макар че не пие. Винарната произвежда и бяло, и червено вино, и розе, и пенливи вина. Според познавачите вината са отлични и се продават много добре. Цената им варира от 15-ина до 50 долара бутилката, с изключение на някои малки серии, които са по-скъпи.

Пенливо вино (шампанско) с марка „Тръмп“. Снимка: сайт на винарната

В сайта „Амазон” шардонето „Тръмп” 2014 г. и пенливото розе „Тръмп” 2009, са стигали номер едно по продажби.

Тръмп е купил избата и лозята от Патриция Клюг, вдовица на един от най-богатите хора на Амекира през 80-те години. Във винарната са вложени над 100 млн. долара преди да я купи сегашният президент на САЩ.
Тя се управлява от неговия син Ерик Тръмп, който е управител на компанията притежаваща винарната.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.