Евровизия – без нашия на второ място сега щяха да хвърчат змии и гущери – проблясъци от Фейсбук

Победителят в Евровизия 2017 Салвадор Собрал пее на награждаването със сестра си и авторка на песента Луиза. Кристиян Костов. Снимки: от тв екрана

Annie Davies
Дребен португалец в гигантско сако развали политическия вот на Европа. За каймак имаше и гол задник и това накратко обобщава конкурса.
В други години всички се надпреварват да плюят конкурса, сега пък изведнъж стана супер важно кой е спечелил. Подозирам, че реакцията е такава, защото и ние се докоснахме до победата и между нас и третите имаше една магистрала разлика.
Нашето дете се справи прекрасно, имахме вот от абсолютно всички държави – нещо, което досега не се е случвало. Абсолютен успех за България, първи, втори, трети – няма значение. А и няма да даваме пари догодина.
Обаче, ако беше изпаднал на полуфинала, сега по форумите щяха да хвърчат змии и гущери, а конкурсът щеше да е обявен за най-долното от долните паради на изродите. Всъщност изроди нямаше тая година, въпреки, че пак ни натрапиха Верочка за няколко минути. По-тревожното е, че до Кристиян неотлъчно беше Саня Армутлиева, а това никак не ми хареса. Хиените вече точат лиги…

Roumen Metodiev
Горките германци, завалиите…Отново последни на Евровизия! Като си нямат емигранти в чужбина, които да гласуват… Хак да им е! Ще си останат с мижавите производства на „Бош” и „Сименс”, на „Мерцедес” и БМВ. И заплата от 3000 евро. И годишен отпуск от 40 дни…
KLETA MAIKA GERMANIA !!!

Gergana Pirozova
Ужасен ужас – не съм гледала Евровизия!
Сега и патриотите, и новодемократите ще ме бият. Едните, щото не поддържам българското, другите, щото този продукт е техен, пардон – на майката телевизия БНТ, който, разбирам от съпровождащ ги сайт, лошите руснаци искали да саботират, щото украинци махнали от конкурса руско дете инвалид, защото било участвало някога си в конкурс в забранения Крим, пък после се оказало, че и нашият бил в Крим, но нашият си е свой, не знам защо, и него не го забранили, но лошите руснаци пък за беда припознали нашия също като „свой”, защото той пък бил казал, че като вземе наградата, направо в Москва отива… Ужасен ужас – така можеше да се оплеска приказката, но финалът с португалеца пооправи нещата.
Имаме отново болен, този път от сърце – млад, чака за трансплантация, влезнал в конкурса в последния момент без репетиции даже, ей така по чудо. И какво – с един куршум два заека – имаме осъществения Пепеляшко (неочакваният успех – митът за аматьора) и демонстрация на социална солидарност (болен е), в която европейците да демонстрират, че нашият свят е такъв – солидарен и добър, в който се случват чудеса.
Всичко това е естрадна, кичозна фалшификация именно на дефицитите, моралните, на Европа. Нито един от участниците не състради, не се опита да е солидарен с това дете в инвалидна количка, което бе махнато по политически причини от конкурса. Случаят се замете като неподходящ и с това се демонстрира едно единствено нещо – Европа е морално деградирала, ползвайки инвалиди деца, за да проектира несъществуващи морални ценности, но също ползвайки ги, за да наказва чрез тях.
Детето Кристиян е приятен, извънредно овладян за възрастта си и нескрито признаващ, че тук в България нищо не може да му се случи и затова ще отиде къде? – в лошата Москва! Пълен цирк.
Евровизия е естрада – проектиран кич както в музиката, така и в политическите послания, подчертавам – проектиран. Който разбрал, разбрал.
Да се припознаваш в него, обаче, си е истинска духовна беда.

П.С. Пропуснах – украинците са дали нула точки за нашия (вероятно наказателно, защото мечтае за Москва, нищо, че нашите пък се припознават в украинците), а македонците – 12 точки. Толкоз за политическата картина.

Добре, де – чух португалеца. Пее с техниката на Били Холидей и само за това му качество казвам „Да”. Също – има артистичност в него по Мариус Куркински – вижте ръцете и стойката на раменете – експонирана индивидуалност. Салвадор е необходимият победител – нежен, даже сантиментален, носталгичен до демодиран, има си лична драма – изобщо подреди хаоса и го превърна в разпознаваем космос.

Vida Von Piron
Красотата, светлината и любовта винаги, винаги побеждават! В конкретния случай победи красивата, светла, нежна, човешка, мелодична, сърдечна, тиха, истинна песен.
А с хейтърството в България, трябва да се заемем сериозно и да го лекуваме, защото вече е с размерите на зараза от първи вид – епидемия на злото, олицетворение на най-тъмните сили съществуващи от векове, проявило се по земите ни. Говоря сериозно. Трябва да вземем мерки и да се лекуваме, защото не бяхме такива. Душите ни плачат за добрина, струяща от песента на това прекрасно и чисто момче и Светът го доказа снощи. Всички искат да слушат музика, която да ги кара да мечтаят и да се влюбват, да ги вдъхновява, за да летят.

Емил Попов
Най-хубавото на Евровизия е, че няма ПараЕвровизия.

Коментар от Туитър.

Силвия Недкова
Песен. Конкурс за песен. Не за етнонационална, сексуална или политическа принадлежност.
Спечели тиха, нежна и мила песен, изпята от тих, скромен и ненатрапчив певец.
На второ място беше класирана естетически издържана младежка песен с овладяна енергия в себе си, изпята от съвсем млад и свеж певец.
Хората имат нужда от по-малко агресия и натрапчивост в пространствата си. Имат нужда от тишина, от спокойствие, невинност и нежност.
Всички останали обяснения за резултата от Евровизия са обикаляне покрай същността.
Музиката храни душата, дори да прикриваме това с някакъв псевдоразум и логика.
Браво на българския екип за избора и усета. Не само на Кристиян.

Ami Tola
Португалия печели Евровизия точно на 13-ти май, 2017 – 100 години след мистериозното явяване на Дева Мария във Фатима. Случайност? Иначе песента е ретро, има смислен текст без политически заряд, за разлика от виенето на вълчицата, дето спечели миналата година. Чисто музикално, този избор тази година е огромна градация, спрямо миналогодишната политическа подигравка.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.