Халваджията за бозаджията и в днешната българска милиция

Иво Инджев

За неизкушените в “подробностите” по темата за МВР, новият вътрешен министър Валентин Радев на пръв поглед не каза нищо особено тази сутрин в интервюто си по БНТ. А и КОЙ да го провокира да напусне пиедестала на авторекламата? Комбинацията от самодоволство и загриженост за кадрите, с която от първия  си ден на поста министърът се подмазва на системата. За нея може да няма кадри (за истинската полицейска работа на терена на улично-квартирно-автоджамбазкия бандитизъм, от който много хора са престанали да се оплакват в полицията при предсказуемия й отказ да противодейства), но има изобилие от синдикални организации.

Е, не е новина, че и този министър замазва истината за милиционерщината, която не си е отишла ни най-малко от България. Но какво да се прави, инерцията е непосилна. Видя се когато отнесе един от малкото свестни хора, които се опитаха да действат почтено в самотната си лодка в нея, какъвто беше министър Вучков, подал оставка поради своята явна несъвместимост с главния охранител на държавата Борисов.

“Новината”, която новият министър все пак предложи (нали всички гледат сутрешните блокове и трябва да “нахрани” журналистите  от другите медии с “нещо”), беше замислена като позитивно послание като похвала за добре свършената работа в борбата с призрака на бежанците. Под нейния знак премина цялата предизборна част на 2016 г., в чието навечерие Бойко Борисов вдигна националистическата вълна в тази борба с предсказанието си за възможния да се случи всеки момент ужас  – да ни прегазят 10 милиона бежанци. На гребена на тази апокалиптична прогноза се качиха най-безскрупулните лъжци в политика. Всеки от тях, когото не го беше срам, захлеби от баницата на внушавания страх. Най-лакомите са днес са в изпълнителната и законодателната власт. Нарекох ги лъженци, сред които лъженец на годината е най-едрият- самият Борисов.

След като изцедиха всяка капка келепир от темата, подпалвачите на страхове от бежанците днес рапортуват колко добре са се справили с измислената от тях опасност, за която са похарчили 130 милиона евро(пейски) средства. И ето че Валентин Радев вече ведро се шегува: желаещите да “нахлуят” в България бежанци вече са толкова малко, че само един-двама се появяват на границата. Не за друго, а защото са се объркали нещо…

Положението наистина напомня на “най-добрите” години през комунизма, когато границата можеше да поиска да прекоси с цел бягство в НРБ, а не обратното, само много объркан чужденец. Или луд. Докато желание за обратното – да напуснат НРБ, дори с риск за живота, имаха хиляди граждани (и селяни). Заради тях се строяха заграждения и стреляше на месо по границата.

В това отношение не се е променил манталитетът на охранителите на България, управлявана от охранителя Борисов. Неговите апологети направиха нужното да разгласят по света и у нас, че трябва с всички средства да покажем на мигрантите, че тук ще ги бият, ще гладуват и т.н. (по Андрей Райчев). И те, с цялата чувствителност на мигрантските мембрани, явно схванаха посланието.

Нима каналджиите, ако имаше още тълпи желаещи да пристигат в България, са по затворите? Или пък не знаят как да заобиколят уж завършената (за да не кажем “съвършената) система от бодлива тел? Едва ли. При огромната печалба от бизнеса с трафика, те са непобедими в държавата, в която пазителят на закона е олицетворение на корупцията. Той ти дава разбереш, че напразно се жалваш от (примерно) квартирен обир. Били неразкриваеми, заявил наскоро един такъв пазител на нашата сигурност на моя позната, която предоставила дори видеозапис на бандата, заснета от съседен магазин.

Комбина. Това е думата, с която моята позната си обяснява това демонстративно нежелание да се навреди на бандитите. Някой да се съмнява? Или да си въобразява, че ако имаше желаещи мигранти каналджиите щяха да намерят начин да ги прехвърлят през границата у нас?

Валентин Радев каза обаче и нещо още “по-интересно”. Новоназначеният главен секретар Младен Маринов, когото наричам главен охранител на съветския МОЧА в София порад отлично свършената от него поръчка на руското посолство в рамките на мандата му начело на СДВР, изненадал (приятно, както се подразбира) своя благодетел, който го издигна на поста, с предложение кой да запълни освободения висок пост в СДВР.

Има, има кадри за (високи постове) в МВР. Има и кой да дакрува. Системата на МВР може да страда от липса на бачкатори, но работи като добре смазана машина поо отношение на приемствеността на ключовите позиции. Там “случаен” човек не може да се намърда. Предишният главен секретар Светлозар Лазаров покровителстваше Младен Маринов да охранява МОЧА и да ръководи боя над демонстрантите срещу КОЙ. Лазаров беше издигнат от Цветлин Йовчев, който пък беше кандидатура на едни другари библиотекари. Тях пък отдавна са ги назначили от Москва да държат фронта – тихият в службите, но и шумният в политиката. Така че, можем да не се съмняваме. Овакантеният пост начело на столичната полиция, поради заслужено повишения в шеф на националната полиция Лазаров, ще бъде зает по същата логика със същите препоръки и задачи.

А Радев се радва като (президента) Радев, че  приютява под крилото си правилните кадри, които ни кроят ушанката.

От ivo.bg

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.