Простотия до шия

Румен Белчев

Една добра идея на „СТАНДАРТ” – вместо да дава съвети за креватни гимнастики, лесни рецепти за трудни манджи и козметични маски, от които изчезват не само бръчките, но и носът, ушите и всички останали подробности, та да се получи идеалната кожа, в остроумна пародия на цели две страници препоръчва „10 начина да изпростееш безкрайно”!

Поради липса на място ще се спрем само на няколко от начините – да речем, на номер седем – „Живей според хороскопа”. Чий хороскоп е най-важен в днешно време? Естествено, не ставайте смешни – на правителството! Разтваряме „ТРУД” и възторжено научаваме, че „Новото правителство получи неочакван Съдбовен дар, при това от БСП”. Как? Ами – г-жа Нинова се разприказвала по-надълго и гласуването започнало с половин час по-късно от предвиденото. „Гласуване преди 11,55 часа позволява лесни и ефективни удари… а след този час – и най-злонамерената провокация ще отшумява бързо и ще носи полза на правителството”.

Ха дано, че ако се вярва на текста към снимката, клетвата на правителството е започнала „точно в 13,13 часа”, което ни подсеща, че „Аполо 13” излетя точно в 13 часа, 13 минути и 13 секунди и му се случи случка…

Продължаваме по списъка на „СТАНДАРТ” – начин № 3 за изпростяване е „Хейтвай”. В смисъл – мразете в кътниците, червата и където още се сетите. „ТЕЛЕГРАФ” е извървял дълъг път в препоръчваната от „СТАНДАРТ” посока – дописката „Лакей на Прокопиев съди Бареков в частния съд на олигархията” ни навежда на странни идеи. За какво съдят г-н Бареков не става ясно, но става ясно, че „Юри Катанов – лакеят на медийния олигарх Иво Прокопиев, заведе иск за клевета срещу евродепутата Николай Бареков във ведомствения съд на олигархичната им групировка Софийски градски съд”… Олигарси, техните лакеи, рекетьорски банди, корумпирани съдии се прескачат в дописката  като бълхи и ни отправят към петата препоръка за бързо и ефективно изпростяване – „Депресирай се от новините”.

Единственият начин да се избегне депресията е да потърси човек нещо по-лековатичко и забавно за четене, съобразявайки се с последната точка от стандартните препоръки – „Прави компромиси”. Компромисно зачитаме в „ТРУД” текста на директора на националния ни исторически музей г-н Б. Димитров и наистина ни става по-веселичко – както гърците си имат две държави – Гърция и Кипър, албан­ците – Албания и Косово, немците – Германия и Австрия (?), „Време е и българският народ да си има две държави”.
Коя е втората? Ами – естествено – Македония! А как ще се казва втората българска държава? Елементарно – „Нямам нищо против да се казва Югозападна България или просто България”. Това, уточнява авторът, било в кръга на шегата. „Макар и не всеки да разполага с необходимото чувство за хумор и историческа самоирония, за да вникне в нея”.

Натъжени, че не разполагаме нито с едното, нито с другото, сгъваме грижливо седмичната преса, за да я изхвърлим като истински европейци в синия контейнер и формулираме пропуснатата от авторите на „СТАНДАРТ” единайсета препоръка за бързо изпростяване, чието спазване прави ненужни останалите десет:

Четете редовно българската преса, братя и сес­три, ефектът е бърз, видим с просто око, безболезнен и необратим!

От Разпечатосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.