Атентаторът в Манчестър е 22-годишен либиец, роден на Острова. Какво е известно дотук?

След взрива на Манчестър Арена. Снимка: от тв екрана

Двадесет и двама загинали, 59 ранени. Най-малката жертва е момиченце на 8 години. Кой стои зад експлозията, която разтърси участъка пред стадион „Манчестър Арена“?

Какво е известно за самоубийствената атака?

Взривът избухна след края на концерта на поп звездата Ариана Гранде около 22.35 часа (местно време), в момент, в който зрителите започнаха да напускат стадион „Манчестър Арена“. На концерта присъстваха предимно младежи. Ариана Гранде, 23-годишната певица, която е на световно турне, не пострада при нападението, но отмени всичките си планирани изяви.

Нападателят, носил жилетка със заложени експлозиви, е загинал.За по-малко от 24 часа самоличността му беше установена от полицията. Това е 22-годишният Салман Абеди. Той е роден във Великобритания в семейство на бежанци от Либия, които са търсели спасение от режима на Кадафи. Салман е трето дете в семейството – има двама по-големи братя и по-малка сестра.
Името на атентатора самоубиец бе съобщено от шефа на полицията в графство Голям Манчестър, Йън Хопкинс. Часове след терора „Ислямска държава“ обяви, че един от „войниците на халифата“ е извършил атентата.
Семейството му първо живяло в Лондон, а после в квартала „Фолоуфийлд” в Манчестър. Според информациите се предполага, че преди нападението атентаторът е пътувал от Лондон за Манчестър с влак.
Полицията е претърсила и жилището на брата на Абеди в Манчестър.
Салман Абеди и брат му са посещавали местна джамия, съобщава в. „Гардиън“.
Българин бил наа концерта в „Манчестър Арена“, разказва, че си тръгнал малко преди последната песен, за да избегне струпването на хора накрая и това го спасило. Именно на изхода атентаторът задействал експлозива, когато посетителите се разотивали.
Какво не е известно за самоубийствената атака?

Стадионът „Манчестър Арена“, където бе извършено нападението, събира 21 хил. зрители. Все още не са приведени данни за това какъв е броят на присъствалите на концерта на Ариана Гранде.

Към момента няма яснота и по въпроса кой е нападателят и какви са мотивите за деянието му. Засега нито една групировка не е поела отговорност за трагедията. В социалните мрежи циркулира информация, че зад атентата стои близкоизточната радикална групировка „Ислямска държава“, но няма никакви доказателства, че членовете й имат отношение към нападението в Манчестър.

Остава отворен въпросът и дали самоубийственият атентатор е действал самостоятелно или е част от терористична мрежа.
В продължение на няколко години Великобритания остава една от основните цели на ислямистите. Последният терористичен атентат бе извършен на 22 март 2017 г., когато нападател вряза автомобил в група пешеходци. Инцидентът се случи на метри от британския парламент. Отговорност за нападението поеха джихадистите от „Ислямска държава“.

Британският министър-председател Тереза Мей осъди „отвратителната терористична атака“ в Манчестър. „Работим по установяването на пълните детайли относно това, което е смятано от полицията за отвратителна терористична атака“, заяви Тереза Мей в официално изявление след трагедията.

По-късно бе съобщено, че Мей и основният опозиционен лидер Джереми Корбин (Лейбъристка партия) са постигнали съгласие за преустановяване на предизборната кампания „до второ нареждане“.
Световни лидери изразиха съболезнования във връзка с атентата.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.