Американски ветеринари: София, помогни на своя зоопарк

И животните не обичат зъболекари

Алън Рукрофт, специалистът по слонове, оглежда ноктите на слоницата Артайда в столичния зоопарк. Снимки: авторката

Казват, че състоянието на ръцете и зъбите издава дали една жена се грижи достатъчно добре за себе си. Оказва се, че и при слоновете е така. Женският слон Артайда от Софийския зоопарк, е с отличен педикюр и бели зъби. Това потвърдиха личните „асистенти“ на Артайда, която в петък се превърна в истинска медийна звезда.

Шумът около тоалета на Артайда беше предизвикан от Дейвид Фейгън – стоматолог на екзотични животни към института Колиър в Сан Диего и специалиста по слонове Алън Рукрофт. Двамата са пристигнали в четвъртък и директно са се отправили към Столичния зоопарк, по чиято покана са в София. Експертите са прегледали зъбите и ноктите на Артайда, и са се запознали с гледачите на слона.

В петък двамата експерти направиха демонстрация специално за журналисти. Интересът беше огромен, особено от страна на фотографите. Бутаницата, светкавиците и подвикванията не смутиха Артайда и тя подаде през отвора на решетките и двата си предни крака. Алън Рукрофт направи показно изпилване на ноктите й и увери, че краката й са в много добро състояние.

Отляво надясно – Дейвид Фейгън, Алън Рукрофт и директорът на зоопарка д-р Иван Иванов. Снимки: авторката

Специалистът Рукрофт идва за четвърти път в Столичния зоопарк. „Имам много какво да кажа за краката. Но на първо място искам да се обърна към вас и да призова обществото, кметството и правителството да подкрепят Зоологическата градина“, обърна се към репортерите той. Според него Зоологическата градина е огледало на културата на града, в който се намира. „Ако не се грижите за животните, ако зоопаркът не бъде подкрепян финансово, останалата част от европейската общност ще си каже, че на правителството не му пука. Моето послание е: правителството трябва да подкрепя зоопарка! Ние отделяме от своето време за София, сега искам София да отдели време за зоопарка. И това не е глупост, а предизвикателство, животните имат нужда от грижи, слонът има нужда от грижа, за това аз съм тук“, завърши обръщението си Рукрофт.

Уплашен, язовецът се гуши в ръцете на гледачка. Снимки: авторката

Специалистът по слонове се занимава със столичанката Артайда откакто тя е дошла в зоопарка. Историята й е не по-малко драматична от тази на емигрантите, живеещи далеч от родните си места.
Артайда е индийски слон, както и всички 11 слона, които са били част от Софийския зоопарк от създаването му през 1912 година. Тя е родена през 1963 година и първоначално е била предназначена за германски цирк. Впоследствие обаче е конфискувана от немските ветеринарни власти, които я изпращат в Гелзенкирхен. Артайда е подарена на Столичния зоопарк през 2005 година.
От зоопарка в Гелзенкирхен са казали на родните ни гледачи, че са правили педикюр на слона. Но според родните експерти Артайда е била в много лошо състояние при пристигането си в София. Оттогава датират отношенията между вече българската слоница и специалиста Рукрофт. Оттогава на нея й се прави педикюр всеки ден, който включва киснене на краката в топла вода и калиев хиперманганат.

Алън Рукрофт, специалистът по слонове, преглежда крака на слоницата Артайда. снимки: авторката

Алън Рукрофт, специалистът по слонове, преглежда крака на слоницата Артайда. снимки: авторкатаснимки: авторкатаД-р Цветков преглежда устата на слоницата. Снимки: авторкатаАртайда извън клетката.Слоницата взима лакомство от своя гледач. Слоницата Артайда. снимки: авторкатаАлън Рукрофт пили ноктите на слоницата Артайда.Алън Рукрофт пили ноктите на слоницата Артайда. Крачето на слоницата Артайда. Снимки: авторката

Артайда в момента е в разцвета на силите си, тъй като слоновете в неволя (б. а. – извън естествената си среда) живеят до 70 години. Тя яде по 4 бали сено на ден, ябълкови и черешови клони на корем, 4 касетки с концентриран фураж, плодове, моркови, по малко хляб и тежи 4 тона. Женската очаква скоро да й намерят нова приятелка, защото старата й дружка – Савитри, почина през 2006 година. Артайда не е разплоден вид, обясняват специалисти и затова няма да й бъде търсен мъжки, а женска, която да й прави компания и да укроти бунтарския й нрав.

Инструментите, които се използват за педикюра на слоницата Артайда. Снимки: авторката

„Слоновете са много чувствителни към околната среда, ако околната среда не е в добро състояние, то и те не са добре“, обясни Алън Рукрофт. Той каза, че когато е видял за първи път Артайда, краката й, а и тя самата, е била в много лошо състояние. „Заедно с колегите от България, с медицинска грижа, с финансова и физическа подкрепа, тя сега е по-добре, а и има вече две легла – пясъчно вътре и едно навън. Комфортът за слоновете е много важен, досега тя не е имала легло“, уточни специалистът по слонове. Според него грижата никога не е достатъчна и призова: „Софийският зоопарк има нужда от прегръдка!“

Не толкова емоционално подходи към работата си в Столичния зоопарк стоматологът на екзотични животни към института Колиър в Сан Диего – Дейвид Фейгън. Той обясни, че основно значение за поддържането на добро състояние на зъбите на слоновете има подходящата храна. Оказва се, че доскоро Артайда не е била хранена правилно и състоянието на зъбите й се е влошило. „Слоновете имат 6 комплекта зъби, Артайда използва в момента последния си комплект и ако ги загуби, няма да има с какво да дъвче“, обясни специалистът.

Слоницата Артайда поглежда с любопитство иззад решетките. Снимки: авторката

В момента зъбите на софийския слон са израснали малко по-напред от нормалното, а това променя дъвченето и позицията на челюстта. Ситуацията обаче не е толкова лоша, че да се изисква хирургическа намеса. „Стоматологичната диагноза е „окей“, все още не е катастрофа. За известно време тя ще бъде добре. Най-важна е добрата храна и персоналът да поддържа състоянието й“, обобщи лаконично стоматологът.

След продължителната фотосесия на Артайда, Дейвид Фейгън покани всички репортери в клиниката на зоопарка, където направи демонстрация на стоматологичен преглед на животни. В ролята на пациенти влязоха женският язовец Ивка, миниатюрен пор и кубинска боа-удушвач.
Обикновено стоматологичните прегледи при животните протичат след като пациентите биват упоени. В случая, според стоматолога, не е необходимо, защото той демонстрира само една част от прегледа, а именно огледа на зъбите.

Язовецът Ивка се притесни от фотографите. Снимки: авторката

Язовецът Ивка се притесни от фотографите. Снимки: авторкатаЯзовецът Ивка е затворил очи в очакване на преглед от стоматолога. Снимки: авторкатаКубинската боа - удушвач чака уплашено зъболекарския преглед. Снимки: авторкатаСтоматологът на екзотични животни Дейвид Фейгън се готви да прегледа зъбите на боата.Стоматологът на екзотични животни Дейвид Фейгън преглежда мъничък пор. Снимки: авторкатаСтоматологът на екзотични животни Дейвид Фейгън преглежда мъничък пор в софийския зоопарк. Снимки: авторкатаД-р Дейвид Фейгън преглежда зъбите на язовеца. Снимки: авторката

Първа бе Ивка, която видимо се притесняваше от прегледа. Женският язовец се дърпаше и не желаеше да му се бърка в устата. „Може да видите, че животните не се интересуват от това да станат медийни звезди, дамата тук май не примира от желание да бъде снимана, пошегува се с непрестанното снимане на фотографите Дейвид. Докато се шегуваше обаче Ивка се нервира още повече и се опита да отхапе пръста на зъболекаря си. „Стори ми се, че има дупка и исках да й повдигна устната, за да видя по-добре, но тя се нервира. Тя се опита да ухапе зъболекаря си, както повечето от нас искат да го направят, когато са на зъболекарския стол“ , продължи с шегите специалистът. Дейвид добави, че големият проблем на месоядните животни е, че си чупят зъбите, докато ловуват и ядат.

Дейвид Фейгън преглежда зъбите на язовеца. Снимки: авторката

След Ивка се появи миниатюрен пор, който едва се забелязваше в ръцете на гледачката си, а зъбите му – съвсем не се виждаха. „Това е един често срещан хищник, те са много бързи и обичат да се зъбят. Виждате, че зъбите им са много остри. Това същество е загубило два зъба, защото са малки и крехки“, обясни Дейвид. Разказът му обаче беше прекъснат от неразбирателство между фотографите, които бяха наобиколили пациента-пор. „Е, ти му влезе в устата, не е колегиално така!“, възмути се един от фотографите на действията на свой колега, който сякаш правеше кадъра на живота си, снимайки пора. „Колегата ви ще сподели с вас снимката си“, наивно коментира ситуацията Дейвид Фейгън.

Недоразумението мина на заден план, след като се появи последната пациентка на зъболекаря – кубинската боа. „Не е отровна, тя е удушвач“, успокоиха специалистите напрегнатите репортери. „Вижте малките й зъбчета, те са много крехки, но пък много функционални. При преглед на змии се слага упойващо средство“, обясни зъболекарят, докато ровеше в устата на змията.

Входът на софийския зоопарк. Билетчето е само 50 ст., което изглежда срамно малко на фона на всеобщото поскъпване през последните години. За деца до 7 г. е безплатно. Снимки: авторката

„Няма значение дали говорим за животно с човка или за делфин, който има 120 зъба – въпросът е , че когато се счупят, идват проблемите, добави зъболекарят. Човек може да се обади на лекаря си, ако има зъбобол, но животните в зоопарка нямат това улеснение. Затова, щом сме поели отговорност за животните, то трябва да се грижим за тяхното здраве“, каза още Дейвид Фейгън. В края на прегледите според експерта изводите са, че животните не обичат да ходят на зъболекар, също като хората.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.