Виното измества ракията на българската трапеза

На дефилето на младото вино в Пловдив. Снимка: Иван Бакалов

Нараства тенденцията за все по-голяма консумация на българско вино у нас, сравнена с неговия износ, смята Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара. Това според него показва повишаване на винената култура и трайно включване на виното в менюто на българина. През последните 20 години виното е изместило традиционната местна ракия, посочи още Радослав Радев на 40-ия Световен конгрес по лозарство и градинарство, на който страната ни е домакин.

Една от причините за доброто развитие на лозарството у нас е, че въпреки неголямата ни територия имаме добро почвено разнообразие, срещат се почти всички видове почви, каза още той. Това дава възможност различни винени тероари да бъдат изявени и на сравнително малка площ да отглеждаме доста различаващи се и специфични вина, посочи Радев.

Като сортово разнообразие ние имаме почти всички класически вина, отглеждани в двата големи региона – Дунавската равнина и Тракийската низина, страната има и 55 района за производство на вина със защитено наименование за произход, обясни Радев. „Мавруд“, „Памид“, „Рубин“ и „Мелник“ обаче са исторически традиционни за страната ни и емблематични винени български сортове и за Стария свят. Огромното желание на нашия бранш е да работим за развитието именно на тези местни сортове и разкриване на техния потенциал, подчерта председателят на НЛВК.

Общо 67-68 хил. ха е площта, засадена с лозя в България. 16 700 ха, или над 1/4, са новите насаждения и това е част от стратегията за разгръщане на потенциала ни. Общо 263 са регистрираните винопроизводители, като усредненото производство за последните години е около 1600 тона, а 1,3 млн. хектолитра е годишното производство на вино. Т.нар. домашно вино не е включено в тази статистика, но се приема, че е около 1400 – 1500 хектолитра годишно.

Около 700 хил. хектолитра се реализира на вътрешния пазар, около 600 хил.- на външния (60 на сто в страни от ЕС и 40 на сто в трети страни), а продажбата на вносни вина в България е 50 хил. хектолитра, каза Радослав Радев.

Почти изравнени са продажбите на бяло и червено вино, както и на розе, макар страната ни да е известна като традиционен производител на червени вина.

С 1,3 млн. хектолитра годишно производство на вино, страната ни се нарежда на 21 място в света,сред много по-големи по площ държави, като Бразилия, Италия, Франция, и е сред успешните страни в бранша – това стана известно от презентацията на Жан-Мари Оран, генерален директор на Международната организация по лозата и виното по време на Световния ден по лозарство и винарство. Жан-Мари Оран направи подробен анализ на ситуацията в световния лозаро-винарски сектор.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.