Цената на рок-фест наследството от кметъла Цонко Перката

Брегът край Калиакра, накичен с перки, и неговият дългогодишен стопанин кметът на общината наричан Цанко Перката. Снимка: e-vestnik и сайта на общината

Понеже чета много мнения за Каварна и отказа от рок-феста, мнения, които преливат от възмущение, патетика и заклеймяване – както на кметицата, така и на всички каварненци, ми се иска да кажа няколко думи.

Рок-фестивалите са хубаво нещо. Формират традиции, а очевидно и общност. А и е готино, мама му стара, особено, ако си кмет, да гушнеш Таря Турунен, а пък в платените репортажи след това да те изкарват рок-фен номер 1, и даже да ти измислят прякор – Кметъла. Яко.

Никой обаче не си направи труда да попита обаче каква е цената, която Каварна плаща за това. Цонко Цонев, прословутият Кметъл, финансираше тази своя прищявка с продажбата на най-атрактивните общински имоти включително и на абсолютно безценна земеделска земя. Всички мандати на Цонев като кмет бяха посветени на собствения му пиар, а не толкова на града.

Днес обаче пиянството свърши, имоти за продажба не останаха, Каварна се чуди как да спастри бюджета си, защото махмурлукът „Цонко“ е като тежка мигрена. Мнозина столични късачи на коси така и не си зададоха въпроса защо техният любим Кметъл не се кандидатира за нов мандат през 2015 година. Нали се къпе в обич? Нали медиите го обожават? Нали всеки рокаджия в отечеството се кълне в него? Кметъла обаче знаеше, че сънят свършва. Че няма какво повече да продаде, за да финансира луксозните си мечти. И си би шута. Дезертира от битката, защото не искаше да плати цената за този шеметен купон. Днес се опитва да организира рок-фестове из други градове, ама нещо не му се получава, защото не се разпорежда сам с цял градски бюджет. Какви времена само бяха преди, а?

Настоящото ръководство на града завари една опоскана община, която трябва да бъде финансово стабилизирана по някакво чудо, но софийското градско бохемство си иска рок феста и стърже от зъбите си статуси за проклетите комунисти…:)))
И ми е чудно едно – като не искат да губят феста защо не съберат малко пари за Каварна, да помогнат на града да се съвземе след Кметъла, пък и да дадат едно рамо на фестивала. Така де – нали на това му викаха капитализъм, да не чакате само общината да ви върши работата…

Текстът е от страницата на автора във Фейсбук. Заглавието е на e-vestnik

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.