Убиват Радио „България“?

В редакцията се получи писмото на Мария Димитрова-Пишо, председателка на Сдружението на журналистите франкофони. В него се казва:

„По решение на ръководството на БНР, оповестено едва вчера, от 1 юни гласът на България по света, програмите на Радио България на 11 езика, замлъква. Тъжна и скудоумна участ за специфичното ноу.хау, създавано от поколения талантливи колеги в продължение на над 80 години. И то във времена, когато информацията става оръжие и лъжливите новини са на път да се превръщат в пандемия. Междувременно десетки колеги остават без работа.

Призовавам всички вас да дадете гласност на безумното решение и да напишете няколко реда във вашите издания за необходимостта да продължи да има компетента ежедневна информация за България на чужди езици.“

Б. р. – До момента липсва официално изявление на ръководството на БНР. На сайта на радио „България“ след анотацията на програмата за 31 май е поместен текст, явно дело на журналистите от радиото:

„По решение на ръководството на БНР, от утре Програмите на Радио България спират да звучат и в интернет пространството. За нас, журналистите от Радио България, предаванията за чужбина означаваха много повече от общоприетите представи за радиожурналистика, това беше мисия, връзката със света, с българите по света, които копнеят да чуят родната си реч, с чужденците, които искат да научат повече за историята ни, за културата ни, за традициите ни.

Благодарим ви, че бяхте с нас през всичките тези години.“

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.